Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
Merkezi yerleştirmeye esas yönetmeliğin ek-3. madde hükmü gereğince üst yaş sınırı konulmamaktadır.
KPSS B grubunda ise yaş sınırı bulunmamaktadır. 2023 yılında da memur olma yaş sınırı değişmemiştir. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerli olmaya devam etmektedir. Kamu personeli olarak çalışmaya başlamak için 35 ve 40 yaş sınırlarını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır.
Meslek ya da sanat okulu bitiren öğrenciler 15 yaşında sınava girebilir ve memur olarak atanabilir. KPSS A Grubu sınavına girebilmek için sınavın yapıldığı yılın başlangıcı (1 ocak) itibariyle adayların 35 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.
Birçok memur alımında 35 yaş sınırı veya 40 yaşını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır. 657 sayılı devlet memurları kanunu 40. Maddesi gereğince alım ilanlarında yaş alt ve üst sınırlaması getirilmeyen her kadroda yaş şartı olmayan memur çalıştırılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
Memurluk yaş sorunu burada da gündemdedir. KPSS A grubundaki gibi, 40 yaşını aşmayanlarda istenen puanın alınmasından sonra, 40 yaşına kadar atanma hakları bulunur. Yaş sınırı bulunmayan memur ilanlarına 40 yaş üzeri bireyler başvuru da bulunabilir. Ancak yaş sınırı belirtilmiyorsa başvuru yapamazlar.
Buna göre, kural olarak 18 yaşını bitirenler memur olabilir. İstisnai olarak bir meslek veya sanat okulunu bitirenler ise en az 15 yaşını doldurmuş olmak, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınmak şartıyla memur olabilirler (DMK. m. 40).
2023 KPSS sınavına girmek isteyen adayların öncelikle belirli bir eğitim seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. 23 Temmuzda yapılacak olan KPSS sınavına lisans mezuniyt sonrası eğitim seviyelerine sahip olan bireyler KPSS'ye girebilir.
Siirt. Bursa'da yaşayan Füsun Kankılıç, oğluna ders çalıştırırken aldığı kararla eğitimini sürdürerek 42 yaşında öğretmen olmayı başardı. 2 çocuk annesi 43 yaşındaki Kankılıç, 7 yıl önce Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlanan oğluna ders çalıştırırken 20 yıl ara verdiği eğitimini sürdürme kararı aldı.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
Memur olabilmenin yaş sınırı 2023 yılında da aynen devam etmektedir. Yani, 2023 yılında memur olmak isteyenlerin de 18 yaşından büyük, 35 veya 40 yaşından küçük olmaları lazım. Bu yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerlidir. Fakat bazı kurumlar veya görevler için bu sınır değişik olabilir.
PMYO'ya başvurmak isteyen ve askerliğini tamamlamış olan erkek polis adaylarının, sınavın gerçekleşeceği yılın içinde 18 yaşını doldurması ve 24 yaşından henüz gün almamış olması gerekir. Askerliğini henüz tamamlamış olan polis adaylarında ise, 26 yaşından henüz gün almamış olması aranır.
Devlet memuru alımı için aranan şartlar arasında bazı kurumlar tarafından memurlukta yaş sınırı da yer almaktadır. Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır. Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir.
KPSS ŞARTI OLMADAN MEMUR ALACAK KURUMLAR
Kamu kurumlarına sınavsız ya da KPSS şartı olmadan da memur alımı yapılmaktadır. KPSS'siz memur alımı yapan kurumlar, 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununun 59. Maddesinde yer alan istisnai kadrolara Kpss Şartı aranmadan Memur Alımı yapılabilecek.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkez (ÖSYM) tarafından KPSS sonuçları ise 25 Ağustos'ta duyurulacak. KPSS Lisans sınavına, herhangi bir bölümde lisans programı okuyan 3 ve 4. sınıf öğrencileri ve lisans mezunları girebilir. Ön lisans 2. sınıf okuyanlar ile ön lisans mezunları çiftli yıllarda yapılan KPSS'ye girebilirler.
KPSS sınavına girebilmek için en az ortaöğretim mezunu olma şartı bulunmaktadır. Ortaöğretim dışında ön lisans ve lisans mezunları da KPSS sınavına girmektedir. Lisans mezunları için KPSS sınavı her yıl tekrarlanırken, ortaöğretim ve ön lisans mezunları için iki yılda bir sınavın tekrarı sağlanmaktadır.
Lisans mezunlarında öğretmen adayları ve alan mezunları (kamu yönetimi, işletme, maliye..) için her sene sınav yapılır. Öğretmen adayları genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri ve alan eğitimi sınavına girerler. Alan mezunları genel kültür, genel yetenek ve alan sınavlarına girerler.
Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır.
657 sayılı Kanunun “Memuriyete girişte yaş” başlıklı 40 ıncı maddesinde “Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler.
Memur olabilmek için asgari yaş şartı 18 yaşının tamamlanmasıdır. Yani 18 yaşını ikmal ederek 19 yaşından gün alınması halinde memur olunabilir.
2023 yılı içerisinde memur alımı ve personel alımı ilanları gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda Düşük KPSS Puanı ile, Ağırlıklı olarak Belediye ve Üniversiteler Düşük KPSS İle Alım yapacak.
KPSS'ye girmek için adaylardan Türk vatandaşı olması, 18 yaşını geçmiş olması ve kamu haklarından mahrum olmaması şartı aranır. Anayasal düzene karşı olan suçlardan sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas ya da rüşvet, hırsızlık gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri