Kan tahlilinde kreatinin yüksekliğine akut ya da kronik böbrek hastalıkları; böbrek enfeksiyonları, hipertansif ve diyabetik böbrek hastalığı, protein kaçağına neden olan böbrek hastalıkları gibi rahatsızlıklar neden olabilmektedir.
Kreatinin yüksekliği, başta böbrek hastalıkları olmak üzere pek çok farklı rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkabilir. Ciddi böbrek hasarlanmaları, kronik böbrek hastalıkları, şok, kanın doğru bir şekilde süzülmesine ve vücut için atık olan maddelerin idrar yoluyla vücut dışına atılmasına engel olur.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Buna ek olarak düzenli egzersiz yapmak ve ideal kilonuzu korumak da kreatinin düzeylerini kontrol altında tutmada büyük rol oynar. Egzersiz sayesinde kaslarınız güçlenir ve enerji metabolizması verimliliği artar, böylece kreatinin üretimi azalır. Su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Yüksek kreatinin seviyesinin böbrek enfeksiyonuna bağlı gelişmesi halinde antibiyotik tedavilerine başvurulur. Yüksek tansiyondan kaynak olması halinde ise ilaçlar ile kreatinin seviyelerini düşürülmesi hedeflenir.
İlgili 27 soru bulundu
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Bol su içmek kan kreatinin düzeyini hafif düşürebilir ama bu düşüş böbrekler daha iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın sonucudur. Bazı ilaçlar böbreğin süzme fonksiyonunu etkilemeden kreatinin düzeyini yükseltebilirler. Görüldüğü üzere kan kreatinin düzeyini etkileyen birçok faktör vardır.
Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır. Bu konuda kararı verecek olan hastanın doktorudur.
Kreatinin nispeten yaygın olabilen yan etkileri arasında dehidrasyon, mide problemleri, hazımsızlık ve kas krampları, çekilmeleri bulunur. İshal, baş dönmesi, kan basıncında yükselme, düzenli olmayan kalp atışları, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve böbrek hasarı kreatinin zararları arasında yer alabilir.
Bir araştırmaya göre, kreatin kullandıktan 1 hafta sonra vücutta yer almaktadır ama kullanmayı bıraktıktan haftalar sonra bile etkisi sürmektedir.
Kreatinin diyetsel kaynakları et ve balık ürünleridir. Vejetaryen diyetinde kreatin yer almaz çünkü bitkisel kaynaklı besinler kreatin içermezler. Her tür besini tüketen bir birey günde yaklaşık 1 gram kreatini diyetinden sağlarken, 1 gramı da karaciğer ve böbreğinde sentezler.
Akut Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir? Akut böbrek yetmezliği idrar miktarında azalma, ayaklarda, dizlerde sıvı birikimine bağlı ödem, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ruhsal veya akli değişiklikler ve koma gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir.
Normal Değer Aralıkları: Protein/Kreatinin oranının normal değer aralığı laboratuvarlara göre farklılık gösterebilir. Genellikle sağlıklı yetişkinlerde bu oran 0.2 ile 0.8 arasında olmalıdır. Bu aralıkta bir sonuç, böbrek fonksiyonlarının normal olduğunu gösterebilir.
Koldan alınan kan ile yapılan bu testin, yetişkinler için referans aralığı 10 ile 20 mg/dL iken çocuklarda 5 ile 18 mg/dL'dir.
Karaciğere bağlı gelişen kreatinin düşüklüğünde karın ağrısı, sarılık, karın şişmesi, solgunluk, katran rengi veya kanlı dışkı görülebilir. Aşırı Su Kaybı: Hamilelik, fazla su alımı veya bazı ilaçlar vücutta su kaybına neden olur. Bu durumda ise kreatinin değeri düşebilir.
Artan kas miktarına bağlı olarak kreatin kinaz seviyeniz yükselebilir. Beslenmenizde protein miktarını artırarak kas yapımına katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için takviye besinlerden de yararlanabilirsiniz ancak bu kararı doktorunuzla birlikte vermelisiniz.
Bu durum dönemlik beslenme alışkanlığı, dehidrasyon seviyesi, kişinin egzersiz sonrası test verip vermemesi gibi sonuçlarla değişkenlik gösterebilir. Ancak değişken aralıkta olabilen spot idrar kreatinin değerleri için şunlar belirlenmiştir: Kadınlarda: 11-20 mg/kg/gün. Erkeklerde: 14-26 mg/kg/gün.
Keza, karaciğer, balık, yoğurt ve süt, keratin içeren diğer besin kaynaklarıdır. Keratin üretimini artıran gıdaların meyve ve sebzeler olmasına şaşılmamalıdır.
C vitamini, keratinosit oluşumunu desteklediği için keratin üretimini arttırmada önemli bir besin öğesidir. Aynı zamanda cildin oksidatif stresten korunmasına yardımcı olur. Cilt için önemli olan kolajen üretimini desteklediğini de unutmamak gerekir. Keratin sentezi için önemli besin öğelerinden biri de A vitaminidir.
Vücuttaki kreatinin neredeyse yarısı dışarıdan besin veya takviye yoluyla alınırken diğer yarısı karaciğer ve böbrekler tarafından üretilir. Ayrıca her gün düzenli olarak karaciğer ve pankreas tarafından vücut içinde kullanıma dönüştürülür.
Yoğurt, probiyotik, D Vitamini, Kalsiyum gibi değerler açısından son derece zengin bir yiyecektir. Saf ve doğal haliyle yoğurt tüketmek, böbreklerin sağlıklı şekilde çalışmasını ve temizlenmesini sağlar.
Organik asidi doğal olarak kırmızı et ve balıklardan alabilirsiniz. Bu yiyeceklerin kreatin değerleri yüksektir. Buna rağmen 1 kilo ette yalnızca bir gram kadar kreatin bulunur. Dolayısıyla atletlerin günlük olarak alması gereken miktarı sadece besinlerden edinmeleri zorlayıcı olabilir.
Son dönemde fazlaca tartışılan bir konu olmasına karşın, çalışmalar kafein ve kreatin takviyesini birlikte almanın herhangi bir farmakokinetik etkileşime neden olmadığını göstermektedir; yani ne kafein ne de kreatin diğerinin kan seviyelerini etkilemez (1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri