Yeni kart teknolojilerini kullanıcılara sağlayabilmek, deforme olan kartları yenileyebilmek adına kredi kartları 5 yıllık bir kullanım ömrüne sahiptir. Birçok banka, kartın aktif olduğu günden itibaren 5 yıl sonra kartları kullanıma kapatır. Bu yüzden kartın yeni bir kredi kartı ile değiştirilmesi gerekir.
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yeni düzenlemesine göre, hareketsiz hesap ve kartlardan bir yıl boyunca ücret tahsil edilememesi durumunda, hesaplar iptal edilecek.
Kart numaranız kartınızın ön yüzünde bulunan ve 16 haneden oluşan numaradır. Son kullanma tarihi kartınızın ön yüzünde ay/yıl şeklinde yer alan ve 4 haneden oluşan tarihtir.
Bununla birlikte kredi kartınızın kullanım süresi de dolabilir. Bilindiği üzere her kredi ya da banka kartının belli bir kullanım süresi var. Bu süre dolunca kartınızı yenilemelisiniz. Kredi kartı yenileme sürecinde banka, sizden adres talep eder.
Kredi Kartı Son Kullanma Tarihi Dolan Kartlara Ne Yapılmalıdır? Kredi kartlarının son kullanma tarihinin geçmesi halinde işlevsiz olarak nitelendirilecektir. Bu kartların kullanımı söz konusu olmayacağından dolayı bu kartı elden çıkarmak mümkün olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Yani kredi kartınızı hiç kullanmamışsanız sizden ücret alınamaz. Ayrıca, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartlarınız hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçeyıllık üyelik ücreti yansıtılamaz.
Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır. Kapatılan kartınızın borcunu ödeyerek tekrar kullanıma açılmasını sağlayabilirsiniz.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Aralıksız 180 gün (6 ay) boyunca işlem görmeyen kredi kartı hareketsiz kabul edilerek banka tarafından pasife alınır ve aidat talep edilemez. Karta daha önceki dönemlerde aidat ödenmişse de sonraki süreçte 180 gün hareketsiz kaldıysa, banka o yıl tahsil edemediği aidattan vazgeçer. Kredi Kartı Nasıl Kapatılır?
Son kullanma tarihi geçen kredi kartları imha edilir.
Süresi dolan banka ya da kredi kartının son kullanım tarihi yaklaşırken banka ile iletişime geçilmesi gerekir. Böylece banka süresi dolan kartın yerine yenisini gönderecektir. Yeni kart müşteriye ulaştığı andan itibaren eski kart kullanım dışı olur.
Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam dışında bir de 4 rakamlık başka bir kısım yer alır. Genelde ismin sağ üst köşesinde yer alan bu rakamlar, kredi kartının kullanılacağı son tarihi ifade eder.
Bir kredi kartının ortalama kullanım ömrü 2-3 seneyi kapsamaktadır. Kişilerin son kullanma tarihinden sonra tekrar başvurusu ile kredi kartını kullanmaya devam etmeleri ilgili banka ile görüşmelerine bağlıdır. Bankanızın son kullanma tarihi ile ilgili bilgileri ilgili bankanızdan arayarak ulaşabilirsiniz.
Kredi Kartı Teslim Alınmazsa Ne Olur? Bankalardan gönderilen kredi kartları, eğer şahıslarına gönderilmiş olan kişiler tarafından teslim alınmazsa, bankaya geri gider. Bu nedenden dolayı da kartlar üzerinden herhangi bir işlem sağlanamaz.
Kredi kartının kapatılması.
Kredi kartı borcunun ödenmediği ilk 90 gün sonunda, kredi kartınız alışverişe kapalı hale gelecektir yani kullanıma kapatılacaktır. Bu durum da yine banka tarafından, Kredi Kayıt Bürosu'na aktarılmaktadır. Böylelikle, kredi kartınız “gecikmeli alacaklılar listesi”ne dahil olmaktadır.
Şubelere gidilmesi, ilgili bankanın çağrı merkezinin aranması ya da mobil bankacılık sistemi üzerinden kredi kartı iptalinin oluşturulması uygundur. Bu süreçte ilgili karta ait borçların ödenmesi ve kredi kartı kapatma nedeninin bankaya iletilmesi gerekmektedir.
Gelen şikayetleri değerlendiren Dr. Ömer Deveci, kredi kartı kullanıcılarını kullanılmak istenmeyen kartlarının bankaya gidilerek iptal ettirilmesi gerektiği konusunda uyardı. Deveci, "Kırıp atılan kredi kartları ciddi sorunları da beraberinde getiriyor.
Müşteri isteğiyle kapatılan kredi kartının tekrar kullanılması mümkün değildir. Müşteri talepte bulunur, talebi de uygun görülürse yeni bir kredi kartı için başvuruda bulunabilir.
Bir kredi kartını, ona kayıtlı olan borçları ve taksitleri tamamen bittikten sonra kapatıyorsanız sıkıntı yaşamazsınız. Bankalar, siz talep ettikten sonraki yedi gün içinde kredi kartınızı kapatmakla yükümlüdür.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi. Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır.
Yasal takip süresinin en son güncel işlemine ait olan bu en son takibe alınma tarihi kara listeden çıkılması gereken süre ile aynı olarak beş yıl olarak belirlenmiştir.
Yasal takip süresinde bankalar borçlulardan alacaklarını hukuki yollar ile tahsil edebilmektedirler. Eğer borçlu yasal takip sürecinde de borcunu ödemez ya da banka ile anlaşarak bir yapılandırmaya gitmezse icra takip süreci başlar.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri