Çocukların normal koşullarda kreşe başlaması için en ideal yaş 3-3,5'tur. Eğer çalışıyorsanız ya da çocuğunuza başka birinin bakmasını istemiyorsanız 2,5 yaşından sonra çocuğunuzu kreşe verebilirsiniz. 2-2,5 yaşında kreşe başlandığı durumlarda yarım günlük oyun grupları ile başlayıp süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz.
2 yaşındaki çocuklar için de kreş programları olsa da 3 yaş öncesindeki çocukların gelişim özellikleri gibi faktörlere bakılmaksızın anne ile olması, mecbur kalınmadıkça kreşe başlamaması gerekir. Çünkü 0-2 yaşında çocuklar ebeveynlerinden ayrı kalmaya hazır olmayabilir.
Süt çağı olarak bilinen iki yaşına kadarki dönemde çocuk ebeveynine maddi ve manevi olarak daha çok gereksinim duyar. 2 yaşına kadar gerekmedikçe çocuğun kreşe gönderilmesi, uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Annenin çalışıyor olması ya da bakıcı sorunu gibi zorunlu hallerde bile 2.5 yaşına kadar evde bakım yapılması, 2.5 yaşından itibaren kreşe verilmesi uygun” dedi.
KREŞ VE ANAOKULU SEÇİMİ 0-3 yaş arası çocukların bakıldığı yere kreş, 3-6 yaş arası çocukların bakıldığı yere anaokulu denir.
İlgili 41 soru bulundu
çok kolay gelsin. Uzmanlar da kreşe başlama yaşı için 3 yaşı uygun buluyor yani erken değil.
Anaokulu ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukların kaydı yapılır.
Çocuğun kreşe alışması ortalama olarak bir ay sürmektedir. Onu alacağınız zamanı doğru olarak söyleyin.
Kreş öncesi her istediğini istediği zaman yapan, sınırlamaları olmayan çocuk kreşe başladığında; oyuncakları toplamak, televizyon olmadan yemek yemek veya arkadaşlarına vurmamak gibi kurallarla karşılaştığında kendini kısıtlanmış hissedebilir. Haliyle evde “özgür ortam” ında kalmayı tercih edebilir.
Kreşe başlama zamanı geldiğinde çocuğunuzun oraya alışması biraz zaman alacaktır. Bu kreşe alışma dönemi çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Bazı çocuklar 1 haftada alışırken bazıları 1 ayda ancak uyum sağlayabilmektedir.
Çocukların normal koşullarda kreşe başlaması için en ideal yaş 3-3,5'tur. Eğer çalışıyorsanız ya da çocuğunuza başka birinin bakmasını istemiyorsanız 2,5 yaşından sonra çocuğunuzu kreşe verebilirsiniz. 2-2,5 yaşında kreşe başlandığı durumlarda yarım günlük oyun grupları ile başlayıp süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz.
Ancak üç-beş yaş grubundaki çocukların anaokuluna haftada bir-kaç gün ya da yarım gün olarak devam etmeleri okula uyum sağlamalarını kolaylaştıran bir yaklaşımdır. Beş yaşından itibaren ise çocuğun anaokuluna tam gün gitmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 11'inci maddesinin beşinci fıkrasının (a) bendindeki “Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır.
Bu iki kuruluş arasındaki en temel fark, kabul ettikleri yaş grupları itibariyledir. Kreşler ve gündüz bakım evleri, 0 ile 3 yaş arasındaki çocuklara hitap ederken, anaokulları 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklara hitap etmektedir.
Ön lisans mezunları da kreş açabilir mi? Evet ön lisans mezunları da kreş açabilir.
Kreş ve muadili eğitim kurumlarının konuşma bozukluğu yaşayan çocuklara bir katkısının olup olamayacağı, oldukça önemli hususlardan bir tanesidir. Uygun testler ile birlikte bir çocuğa dil ve konuşma bozukluğu teşhisi konuşmuşsa eğer, çocuğun uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi gerekmektedir.
Yarım gün eğitim, günde altı saati aşmayacak. Yeni düzenlemeyle sınıf mevcudu da 20'den 25'e çıkarılırken, 10'dan az sayıda çocuk için sınıf açılamayacak.
Kreşe gitmek istemeyen çocukların neden istemedikleri genellikle çeşitlidir. Bazı çocuklar yeni bir ortama uyum sağlama konusunda zorlanırken, diğerleri ayrılık kaygısı yaşarlar. Bazı çocuklar ise güvenlik veya fiziksel rahatsızlık gibi nedenlerle kreşe gitmek istemezler.
Yine gelişimsel olarak çocuklar yaşıtlarını arkadan takip etseler bile, kreş ortamının sunduğu, konuşma becerisini geliştirme, oyun oynama, kuralları öğrenme, sosyalleşme, motor becerileri geliştirme gibi nedenlerle bu çocuklarında kreşe başlatılması önerilir.
Evden çıkarken kendisine ait bit oyuncak ya da nesneyi de kreşe götürmesine izin verin. Bu, kendini daha güvende hissetmesine neden olur. Akşam eve geldiğinizde tüm gün sizi görmediği ve özlediği için ev işleri ya da özel işlerinizden daha çok çocuğunuza vakit ayırın, onu duygusal olarak doyurun.
Çocuğun kreş hakkında sorduğu her soru dürüstçe ve yeterli şekilde somut olarak cevaplandırılmalıdır. Çocuğu, öğretmeni ile ailesi tanıştırmalıdır. Kreşin ilk günü aile bireyleri, çocuk ve öğretmen birlikte oyun oynamalı ve vakit geçirmelidir. Öğretmen çocuğu, aile bireyleri varken okulu gezdirmeli ve tanıtmalıdır.
Çocuğunuzla kreşte zaman geçirmeye başlayacak ardından onu önce bir saat, sonra iki saat daha sonra bir yemek veya uyku boyunca ve en sonunda da bütün bir gün yalnız bırakacaksınız.Çocuğunuzu acele ettirmemek için alışma dönemini, işe başlayacağınız tarihten birkaç hafta önce başlayacak şekilde planlayın.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Yani 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukları anaokuluna kayıt yaptırabilirler. Anaokulu veya gündüz bakım evine başlama yaşı 37-66 aydır ve 36 ayını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için okul öncesi eğitim zorunludur.
Ücret alınmayacağını aktaran Bakan Özer, "Türkiye'de okul öncesi eğitimle ilgili Valilik tarafından komisyonlar marifetiyle belirlenen ücretler var. 50 TL 100 TL tam gün eğitim yapan kreşlerde 400 TL 500 TL ve Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmeliğine dayalı olarak bu ücretler tahakkuk ettiriliyordu. 2023-2024 eğitim ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri