DUVAR - Dünya genelinde kripto para yatırımcılarının sayısı 300 bini aşarken, TripleA isimli şirket kripto para kullananların sayısını ülkelere göre listeledi. 100 milyondan fazla kişiyle en çok kripto para kullanılan ülke Hindistan olurken, Türkiye 2.5 milyon ile listede ilk 20'de yer aldı.
Üçüncü sırada Vietnam, dördüncü sırada ABD ve beşinci sırada ise Ukrayna yer aldı. İlk 20 ülke arasına giren Türkiye ise 12.sırada yer aldı.
8 milyon kripto yatırımcısı var
Türkiye nüfusunun yüzde 10'undan fazlasının kripto borsasında işlem yaptığını belirten Gökağaçlı, “Türkiye'de 8 milyondan fazla kişi halihazırda kripto sektöründe işlem yapıyor.
El Salvador, 2021 yılında, Bitcoin'i yasal para birimi olarak tanıyan ilk ülke oldu.
Herhangi bir merkez bankasına veya tek bir yöneticiye bağlı olmamasıyla da bilinen Bitcoin, aracılara ihtiyaç duyulmadan bitcoin ağında(blockchain) kullanıcıdan kullanıcıya transfer edilebilen, merkezi olmayan bir dijital para birimidir.
İlgili 18 soru bulundu
En büyük Bitcoin sahipleri
Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da grubun ise 1,1 milyondan fazla Bitcoin'e sahip olduğu ve bu alanda liderlik taşıdığı düşünülüyor. Global varlık yöneticisi Grayscale, yaklaşık 683.480 BTC ile Satoshi'nin hemen altında yer alıyor.
Toplam 21 milyon adet üretilecek olan Türk 'coin'i BTC BAM, dünyanın en yüksek cirolu ilk 10 kripto para alım satım platformundan biri olan Coinsbit'te listelendi.
Türkiye'nin ilk kripto para platformu BtcTurk'ün işlem hacmi CoinGecko verilerine göre son 24 saatte 424,3 milyon dolar civarındayken, bir diğer yerel platform Paribu'nun işlem hacmi ise 203,5 milyon dolar seviyelerinde. Türkiye'de faaliyet gösteren yaklaşık 40 kripto para borsası bulunuyor.
İlk merkezi olmayan kripto para birimi, 2009'da açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen Bitcoin'dir. Mart 2023 itibariyla, piyasada 22 binden fazla kripto para birimi bulunmaktadır ve kripto paraların toplam piyasa değeri 1 trilyon dolardan fazladır.
Investing.com - Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre Türk lirasının dijital formunun, 2022 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor.
Kripto para üretimi ile ilgili Türkiye hukuk sistemi içerisinde herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısı ile kripto para üretiminin suç oluşturduğuna dair herhangi bir hüküm yoktur.
Coin ATM Radar verilerine göre Türkiye'de Nisan-2023 tarihi itibarıyla 20 adet kripto-Bitcoin ATM'si mevcut. Makinelerin 14'ü İstanbul'da konumlanırken İzmir ve Antalya'da 2'şer, Ankara ve Mersin'de ise 1'er adet bulunuyor.
Investing.com - 2021 yılı sona ererken en büyük 10 kripto varlık (sabit kripto paralar hariç) sıralaması; Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB), Solana (SOL), Cardano (ADA), XRP, Terra (LUNA), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX), Dogecoin (DOGE) olarak gerçekleşti.
Kripto paraların fiyatları, genellikle piyasa arz ve talebine dayanmaktadır. Talep arttığında ve arz aynı kaldığında, fiyatlar yükselir. Yükselmenin en önemli sebebi de alıcıların, satıcılardan daha fazla olması diyebiliriz.
1 PI = 35.27 USD.
Şu anda 1 Bitcoin yaklaşık olarak ₺715.889,14 değerindedir.
Kanunen yasaklanmadığı müddetçe, mal varlıksal değeri olan ve parayla ölçülebilen unsurlar haczedilebilir. Kripto paralar, parayla ölçülebilen değerlerdir. Bu kapsamda kanunen haczi yasaklanmış değildir. Dolayısıyla borçluya ait kripto paraların haczi teorik olarak mümkündür.
Bu çalışmanın konusunu da karapara aklama yöntemlerinden biri haline gelen kripto paralarla karapara arasındaki ilişki oluşturmaktadır. Suç işlenerek elde edilen malvarlığı değerlerine bugün itibariyle sanal malvarlığı olarak kripto paralar da dahildir.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıklar kullanılmayacak. Kripto paralar ile ilgili Merkez Bankası yönetmelik yayımladı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile kripto paralarla ödeme yapılamayacağı duyuruldu.
Buna göre dünyada en çok tercih edilen kripto para birimi olarak bilinen Bitcoin, Türkiye'de de yatırım hacmine oranla değerlendirildiğinde kullanıcıların favori coini konumunda.
Kripto varlık servis sağlayıcısı BtcTurk teknik aksaklık nedeniyle web sitesinde erişim sorunu yaşandığını açıkladı. Erişim sorununun ardından BtcTurk tarafından yapılan açıklamada, teknik aksaklık nedeniyle web sitesinde ve mobil uygulamalarında oluşan erişim sorununun sona erdiği duyuruldu.
Çalışmalar test aşamasında, ikinci çeyrekte de pilot uygulamalara geçileceği biliniyor. Yerli kripto paranın isminin ne olacağı da henüz ismi de belli değil. 2021'in sonuna doğru testler başarılı olursa, 2022, 2023 gibi Türkiye'nin de kendi ürettiği dijital paranın kullanıma çıkacağını söyleyebiliriz."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri