Togg, Trugo markasıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yaptığı başvuru sonucu şarj ağı işletmeci lisansını aldı.
Togg'un şarj işlemleri için kurduğu iştiraki Trugo, güncel istasyon sayısını paylaştı. Trugo, haziran ayı sona ermeden tüm Türkiye'de hizmet vermeyi planlıyor. Türkiye'nin Otomobili Girişimi Grubu (Togg) iştiraklerinden bir tanesi olan Trugo, önemli bir açıklama yaptı.
Trugo markamızla başlattığımız bu girişimimizi Türkiye çapında yaygın istasyon ağı bulunan Shell & Turcas iş birliğiyle güçlendiriyoruz.
Türkiye'nin yerli ve milli otomobili TOGG için özel üretilen şarj istasyonlarının ilki Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı çıkışında bulunan alışveriş merkezine kurulmaya başlandı.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
İlgili 42 soru bulundu
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 1 Nisan 2023 itibarıyla belirlediği yeni fiyatlara göre, 240 kWh'ın üzerinde enerji tüketen konutlar için vergiler dahil kWh başına 2.21 TL ücretlendirme uygulanıyor. İşyerleri için ise tarife 1 kWh/3.78 TL olarak belirlenmiş durumda.
Ortalama olarak 300 kilometrelik bir menzili prize takılı şarj kablosuyla 24 saatte, duvara monte şarj istasyonunda 3 ila 6 saatte, yüksek performanslı DC şarj istasyonunda ise 30 dakikadan kısa bir sürede elde edebilirsiniz.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca TOGG, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir. TOGG'un ortakları ise; Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) olarak açıklandı.
Zorlu Energy Solutions (ZES) yeni nesil teknolojileri hayata geçirmek amacıyla yaratılmış Zorlu Enerji markasıdır.
Yerli otomobil TOGG, evde şarj edilebilecek.
Zorlu Holding ise çatısı altında Vestel gibi büyük bir teknoloji markasını barındırıyor. Bu kapsamda Trugo tarafından yapılan paylaşıma göre Vestel, Trugo'ya özel 180 kW gücünde yeni şarj istasyonlarını üretme görevini üstlendi.
🔋 E-Şarj Alanına Yatırım Yapan Şirketler
Enerjisa Enerji (ENJSA), Eşarj markasıyla 263 halka açık noktada, 170'i hızlı şarj soketi olmak üzere 494 şarj soketi ile Türkiye'nin ilk ve en hızlı elektrikli araç istasyon ağı konumunda yer alıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin küresel mobilite markası Togg ile Çinli enerji firması Farasis ortaklığında enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojilerinin Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü için yarın saat 14.00' ...
Bugün Togg'un sosyal medya üzerinden paylaştığı görüntüler ile Vestel tarafından özel olarak üretilen şarj ünitelerinin hazır olduğu duyuruldu. 180 kW DC şarj kapasitesine sahip cihazlar, Zorlu Holding'e ait elektrikli araç şarj ağı ZES'te de kullanılan 'EVC03 High Power' isimli üniteyi temel alıyor.
Hiç problem olmayacak. Zaten evde de şarj edilebilecek. Hem evde hem yolda şarj edilebilecek." Buna göre TOGG'un evde şarj edilebilir olduğu, TOGG ile evlerdeki elektriğin dönüşümlü olarak uyumlu olabileceği düşünülmektedir.
"Son rakamlara göre 4 bin 221 adet şarj istasyonunda 6 bin 633 adeti AC, 2 bin 228 adet DC noktası olmak üzere toplam 8 bin 861 şarj noktasına ulaştık. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor ve araç başına düşen DC şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde 1. sırada.
Yerli otomobil Togg'un şarj istasyonu markası olan TruGo'nun kurucu ortaklarından Vestel ürettiği şarj istasyonlarını teslim etmeye başladı.
Eşarj artık kWh üzerinden ücretlendirme yapacak
1.40 TL/dk.
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
Motoru Alman Bosch firmasından tedarik ediliyor. Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
TOGG'un motoru Bosch Alman, bataryası Çinli Siro oradan gelecek. Araç entegrasyonunu Alman Edag tarafından yapılacak. Şasi sistemini İngiliz Mira'dan alıyor, tasarımını da İtalyan Prinfarina yaptı."
Öte yandan gelişmelerle ilgili TOGG ortaklarından Anadolu Grubu, Vestel ve Turkcell'den KAP'a yapılan açıklamalarda TOGG'daki paylarının yüzde 23'e yükseldiği duyuruldu. TOGG'daki ortakların payı ilk etapta yüzde 19'du. TOBB'un şirketteki payı da yüzde 5 olarak açıklanmıştı.
Eğer Togg sahibi iseniz, aracın pil ömrü 8 yıl kullanım sunacak. Daha sonra ise tıpkı diğer pil teknolojilerinde olduğu gibi yüzde 80'in altına düştüğünde değişim yapmak gerekecek.
TOGG TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Araç gücünü lityum iyon pillerden almaktadır. Tek şarj ile batarya kapasitesine göre 300 km ve 500 km menzile sahip iki farklı güç paketi sunulacaktır. Aracın bataryalarının 30 dakikadan kısa sürede %80 şarj edilebilmesi planlanmaktadır.
Togg, tek şarjda kaç kilometre yapıyor? Bakan Varank'tan cevabı merakla beklenen soruya yanıt: Bizim kullandığımız 530 km gidiyor - Son Dakika.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri