Şu anda dokuz ülkede kriptoyu yasa dışı kılan mutlak bir yasak var. Rapora göre, Cezayir, Bangladeş, Çin, Mısır, Irak, Fas, Nepal, Katar ve Tunus kriptoyu yasaklayan ülkeler arasında. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, bu yılın başlarında yaptığı kısıtlamayla kripto piyasalarını alt üst etmişti.
Güney Amerika ülkeleri Paraguay, Arjantin ve Uruguay'da ise Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımı yasal hale getirilmiştir. Ayrıca, Avrupa ülkeleri arasında da İsviçre, Lüksemburg ve Malta Bitcoin'i yasal olarak kabul etmektedir.
ABD mahkemesi, Binance ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasındaki bir anlaşmayı onaylayarak tüm Binance varlıklarını donduran önceki bir geçici yasaklama emrini kaldırdı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük eyaletlerinden birinde artık merkez bankası kripto para birimlerinin kullanılması resmen yasadışı. Cumhuriyetçi Florida valisi Ron DeSantis, bugün yaptığı resmi açıklamada FED'e bağlı bir dijital para birimini yasakladıklarını duyurdu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”), Yönetmelik ile 30.04.2021 tarihinden kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılması tamamen yasaklamıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Ülkede dijital varlıklar özel olarak değerlendirilmediği gibi kripto kazançları da vergiye tabi tutulmuyor. Bunun yanı sıra El Salvador söz konusu sanal varlıkları yasal hâle getirmek için uyguladığı düzenlemeler kapsamında yabancı yatırımcıları kripto para vergisi ödemekten muaf tutuyor.
Türk vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin bir düzenleme olmadığından vergi alımı şimdilik söz konusu değildir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Çin, 2017 yılı Eylül ayında yatırımcıları korumak ve mali riskleri bertaraf etmek için dijital para arzını (initial coin offering) yasakladı. Bu yasak kapsamında geleneksel para birimlerinin kripto paraya ya da tersine çevrilmesi işlemlerinin yapıldığı ticaret platformları da alındı.
Kısaca Türkiye de ; Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini alıp satmak yasaldır, suç değildir. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine devlet güvencesi bulunmamaktadır. Herhangi bir kamu otoritesi (BDDK, TCMB benzeri) gözetimi ve denetimi altında değildir.
Birleşik Krallık'ın kripto para düzenlemeleri kullanıcılara kripto para alımı ve satımında izin vermekte iken yeni finansal mevzuat değişikliklerle FCA, kripto para türevlerinin ticaretini yasakladı.
Dünyanın en büyük kripto para platformu Binance, Avrupa genelinde vadeli işlem ve türev ürün tekliflerini azaltacağını açıkladı.
Şirket Çin'de kuruldu, ancak Eylül 2017'de Çin hükûmetinin kripto para birimi ticaretine getirdiği yasaktan önce sunucularını ve genel merkezini Çin'den Japonya'ya taşıdı.
DUVAR - Dünya genelinde kripto para yatırımcılarının sayısı 300 bini aşarken, TripleA isimli şirket kripto para kullananların sayısını ülkelere göre listeledi. 100 milyondan fazla kişiyle en çok kripto para kullanılan ülke Hindistan olurken, Türkiye 2.5 milyon ile listede ilk 20'de yer aldı.
Ancak her ne kadar pek bilinmese ve güncel fiyatı sebebiyle tahmin edilmese de, BTC ilk çıkış fiyatı 2009 senesinde 0 Amerikan doları olmuştur. Bundan bir sene sonra ise 0,06 dolara ulaşmıştır.
Herhangi bir merkez bankasına veya tek bir yöneticiye bağlı olmamasıyla da bilinen Bitcoin, aracılara ihtiyaç duyulmadan bitcoin ağında(blockchain) kullanıcıdan kullanıcıya transfer edilebilen, merkezi olmayan bir dijital para birimidir.
Bir diğer nokta ise bahsi geçen bu sanal piyasada suç işlenme riski oldukça yüksektir. Kripto para ile yasadışı ürünlerin ticarete, tüketime konu edilmesi mümkündür. Kripto para sistemi ile ilgili Türkiye'de hukuki bir düzenleme yer almamaktadır. Dolayısı ile kripto para Türkiye'de suç teşkil etmemektedir.
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Aralarında TRON, Vechain, EOS gibi kripto para projelerinin yer aldığı Çin merkezli coin'ler; NEO, IOST, Elastos (ELA), Quantum (Qtum), NULS, Gxchain (GXC), Bytom (BTM), Waltonchain (WTC), Time New Bank (TNB) şeklinde sıralanabilir.
Nihat Hatipoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kripto para konusunda doğrusu çok gönülden caizdir diyemiyorum. Borsada bir değer var, görüyorsunuz ele dokunur, fabrika var. Borsada bir sakınca yok ama kripto para, Bitcoin benzeri şeyler konusunda gönülden bir şey diyemiyorum.
Bitcoin'i Alo Fetva'ya sordular: Caiz mi değil mi? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş A Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ali Erbaş, kripto paraların caiz olup olmadığına ilişkin soruya, "Güvenilir olmadığı ve istismara açık olduğu için caiz diyemeyiz" dedi.
Simsarlık olarak bilinen ticari aracılık prensip olarak caizdir. Fıkıhta Cuale olarak bilinmektedir. İmam Buhari sahihte şöyle dedi: “Simsarlık ücreti bölümü: İbn Sirin, Ata', İbrahim ve Hasan simsarlık ücreti alınmasında sakınca görmemişlerdir. Komisyon ücretini ancak işi yerine getiren kişi almaya hak eder.
(Milliyet) Merkez Bankası'nın 30 Nisan'da yürürlüğe girecek düzenlemesiyle, kripto paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımına ise yasak getirilmedi.
Paribu, bünyesindeki kullanıcıların gerçekleştirdiği kripto para alım ve satım işlemlerinden komisyon geliri elde etmektedir. Burada yer alan komisyon geliri, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ticari kazanç kapsamına girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri