Yumurta alerjisi belirtileri çoğunlukla yumurta ya da yumurta içeren yiyecekleri yedikten birkaç dakika ile birkaç saat arasında zaman geçince ortaya çıkar. Belirtiler hafif ya da şiddetli olarak görülebilir ve derideki döküntüler, kurdeşen, burun tıkanıklığı ve kusma veya diğer sindirim sorunları ortaya çıkabilir.
Yumurta alerjisi, yumurtanın kendisinin veya yumurta içeren yiyeceklerin alınmasından sonra, dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkıyor, yaygın kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma ve ishal ile kendini belli ediyor.
Yumurta Alerjisinin Belirtileri
Belirtiler, yumurta veya yumurta içeren ürünler yedikten sonra birkaç dakika veya birkaç saat içinde ortaya çıkabilir. Pek çok gıda alerjisi şiddetli belirtilere neden olmaz, ancak bazı kişilerde yaşamı tehdit edebilir ve ciddiye alınmalıdır.
“Bebeklerde besin alerjisi ne zaman geçer?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Birçok çocuk, erken çocukluk döneminde gıda alerjisinden kurtulabilir. Yumurta, süt, buğday ve soya alerjilerinin %80 ile %90'ının çocuk 5 yaşına gelene kadar ortadan kalkacağı tahmin edilmektedir.
Yumurta alerji testi için şunlar kullanılabilir: Deri prick testi: Bu testte, deri delinir ve yumurtalarda bulunan az miktarda protein, derinizin altına yerleştirilir; 15-20 dakika bu bölge gözlemlenir. Sizde veya çocuğunuzda yumurta alerjisi varsa, test yerinde kabarık bir şişlik (kovan) gelişebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Yumurta alerjisi olanlarda Kızamık, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak, grip aşısı ve sarı humma aşısı yapılırken dikkatli olunmalıdır.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Yumurta alerjisi olan bebekler başta protein kaynaklarına yönelmektedir. Yoğurt, haşlanmış ve püre haline getirilmiş sebze ve meyve tüketimi yumurta alerjisi olan bebekler için önerilmektedir.
Yumurta alerjisi belirtileri görüldüğü andan itibaren mutlaka tıbbi anlamda profesyonel bir yardım alınması gerekmektedir. Bunun için doktora başvurulmasının ardından testlerin yapılması gerekmektedir. Yapılan testlerin ardından tıbbi tedaviye geçilmelidir.
Yumurta alerjisi olanlarda %5 oranında tavuk etine de alerjisi olabildiği için yumurta alerjisi olanlara tavuk eti denenerek başlanmalıdır. Eğer alerji gelişmemişse tavuk eti tüketmeye devam edilebilmektedir.
Yumurta Alerjisi Belirtileri
Yumurta alerjisinin belirtileri şunları içerir: Cilt ile ilgili belirtiler: Kurdeşen, egzama, kızarıklık, şişme, deri döküntüsü, kaşıntı. Sindirim sistemi ile ilgili belirtiler: Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, kusma veya ağız çevresinde yoğun kaşıntı.
Yaşamın ilk 6 ayında bebeklerde en sık görülen inek sütü protein alerjisi ve yumurta proteini alerjisi olduğu akılda tutulmalıdır. Bu bebeklerde konuşmamın başında ifade ettiğim bulgulardan aşırı huzursuzluk, cilt kızarıklığı, geçmeyen pişik, kusma, kilo alamama ve mukuslu-kanlı dışkı görüldüğü unutulmamalıdır.
Yapılan araştırmalar; süt, yumurta, tuzlu fıstık, buğday gibi alerjik besinlerin anne sütünden bebeğe geçebileceğini göstermektedir. Bu besinleri tüketmeniz durumunda, bebeğiniz bu besinlere karşı duyarlanıp bahsedilen alerjik yakınmaları gösterebilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Yumurta alerjisinin belirtileri şunlardır: Doğum sonrası dönemde aşırı ağlama. Ciddi gaz sancıları İshal veya kabızlık.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir.
Yumurta alerjisi belirtileri herkeste aynı sürede oluşmaz kimi kişide yumurtayı yedikten sadece birkaç dakika sonra semptomlar başlar. Bazı kişilerde ise yumurta yedikten saatler sonra belirtiler başlayabilir.
Çoğu çocuk 3 yaşına gelene kadar yumurta alerjisini aşar. Ancak bazı kişilerde yumurta alerjisi yetişkinliğe de taşınır ve ömür boyu devam eder.
Yumurtanın beyazına alerjisi olanların, yumurtanın sarısından da uzak durması gerekir. Yumurta alerjisi genel olarak bebeklik ve çocukluk döneminde görülür ve çoğu çocuk, çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde yumurta alerjisini aşar.
Bebekler; yedikleri, dokundukları, soludukları maddelere karşı alerjik reaksiyon geliştirebilirler. Bir bebekte alerjik reaksiyona neden olabilecek çok sayıda madde vardır. Besin alerjisi, çevresel alerjiler, mevsimsel alerjiler gruplandırılabilecek faktörler bebeğinizde alerjiye neden olabilir.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Çocuklarda alerji testi kaç yaşında yapılır? Test her yaşta yapılabilir. Gıda alerjisi için 1 aylıktan itibaren yapılması, astım ve alerjik nezle için 2-3 yaşından sonra yapılması daha uygun bir yaklaşımdır. Ancak bilinmelidir ki çocukların kliniğine göre testi her yaşta yapılabilmektedir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri