Elle kaşımak enfeksiyona sebep olabileceğinden, kaşıntının rahatlatılması için limon sürülmesi, sirke ile soğuk kompres ve buz uygulaması tavsiye olunur. Alerji ve kaşıntının fazla olması durumunda, doktorumuzun önereceği krem/ilacın kullanılması kısa sürede sizi rahatlatacaktır.
Sülük ortalama 5 ile 15 ml (kendi vücut ağırlığının 10 katı) kan emerler. Sülük beslendikten sonra cilt üzerinden kendiliğinden düşer. Kanama kontrolü sağlanarak sülük tedavisinin yapıldığı bölgeye bandaj konularak steril olarak kapatılır.
Kanı durdurmanın en basit ve güvenilir yolu yaraya baskı bandajı ile kompres yapmaktır. Gerekli olması halinde yaranın dikilmesi ya da dağlanması da etkili olabilir.
Haricen (vücudun herhangi bir bölümüne sürülerek) kullanımda, ciltteki yara ve yanıklara, hacamat ve sülük tedavisinden sonra tahriş olan deriye, masaj yapılarak uygulanması önerilir.
Hacamattan sonra iştah biraz açılabilir. Mümkün olduğunca günü hafif gıdalarla geçirmek hacamatın faydasını artırır. 12-24 saat sonra duş alınabilir. Duştan hemen sonra yara izlerinin olduğu bölgeye zeytinyağı veya kantaron yağı sürülmesi, yaraların çabuk iyileşmesi ve iz kalmaması bakımından çok fayda sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
Uygulama sonrasında 24 saat pansumanlar açılmamalıdır. Denize girilmemelidir ve 24 saat duş yapılmamalıdır. Tedaviden sonra ise tahıllı gıdalar, mercimek, aşırı tatlı veya aşırı ekşi tür gıdalar tercih edilememeli protein ağırlıklı beslenme ilk 24 saat tercih edilmelidir.
Bu durumlarda, sık sık buz uygulanması, sirke ile soğuk kompres uygulanması ve doktorumuzun önereceği alerji ilacı ile kremleri kullanılmalıdır.
Bir sülük uygulaması yaklaşık 5-40 dakika kadar sürmektedir. Sülük bir kez yerleştirildikten sonra, tamamen şişene kadar yerinde kalmaya devam edecektir. Genellikle 30-60 dakika içinde kendiliğinden düşer.
Kantaron yağının en yaygın kullanım alanı yara izi tedavisidir. Kantaron yağı hücre yenileme özelliği sayesinde yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Yarada mikrop ve iltihap oluşması engeller. Yanık tedavisinde de oldukça etkilidir.
Sülük uygulamasını yapıldığı bölgelerde kaşıntı ve kızarıklık olabilir, bazı durumlarda kanama 4 saatten fazla sürebilir. Toplum içerisinde sülüğün vücutta bulunan pis kanı emdiğine yönelik bir algı bulunur fakat bu doğru değildir.
Bu özellikleri sayesinde kan pıhtılarını dağıtır, kan damarlarının duvarlarını sabitler, iltihapları tedavi eder, kan basıncını düşürür, ağrıyı azaltır, yağları dağıtır, vücudun gevşemesine yardımcı olur, kolesterolü düşürür, antibakteriyel bir etkiye sahiptir ve kişinin reflekslerini iyileştirir.
Isırma alanında, sülüğün üçlü çenesine uygun şekilde oluşan Y harfi şeklindeki iz karakteristiktir. Kanamanın yanısıra bu alanda şişlik, kızarıklık, kaşıntı, ürtika plağı, bül ve nekroz gelişebilir. Sülük ortadan kalktıktan sonra oluşan yara iz bırakmadan kolayca iyileşir.
Varisli damarı büzemez, fonksiyon görmesini sağlayamaz.
Aksine bacakta iltihaplanmaya ve selülit dediğimiz bacağın dokularının iltihabına neden olur. Yani tedavi olmaya gidip daha sıkıntılı dönebilirsiniz.
Sülük doyduğunda deriyi ısırmayı bırakır ve bu arada ağız salgısındaki kanamayı engelleyici hirudin maddesi nedeni ile ısırdığı yerden sızıntı 24-48 saat devam eder. Bu nedenle kaybedilen kan miktarı sülüğün emdiğinden daha fazladır (50-100 mL). Bu kan kaybının dokuda şişliği azalttığı düşünülmektedir.
İmha Edilmesi : Sülükleri kullandıktan sonra içinde %70'lik alkol yada çamaşır suyu bulunan kavanozda 5 dakika bekletilerek imha edilmelidir.
Sülük'e kanı dengeli emdirmek veya yukarda' değindiğimiz gibi, odun külü veya tuz kullanarak kusturmak ve temizlemek gerekir. Çok emdirilip kusturulmazsa' çatlayıp ölür. İyi kan emmesi için de sülük iyice aç bırakılır.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız. Yara iyileşene kadar pansuman her gün devam etmelidir.
Sülük tedavisi hangi bölgelere uygulanmaz? Hirudoterapi; avuç içi, göz kapağı, ayak tabanı, kasık bölgesine uygulanmamaktadır. Yüze sülük tedavisi nasıl uygulanır? Sterilize edilen tıbbi sülükler, yüz bölgesinde iyileşme istene bölgeye bırakılır.
ödemi azaltır, dolaşımı kolaylaştırır varsa o bölgede cilt altı kanama ve pıhtıları yok eder, sinirlerin üzerindeki baskıyı azaltır ve lokal ağrı kesici etki gösterir.
Ayrıca sülüklerin salgıladığı enzimlerin anti-enflamatuar ve analjezik etkileri bulunur, yani iltihaplanmayı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Sülük tedavisinin etkisi genellikle tedaviyi takiben birkaç saat içinde başlar. İlk seansın ardından bazı kişilerde hemen rahatlama hissi ortaya çıkabilir.
Sülük yapıştığı yerden kendiliğinden bırakmazsa, sülüğün ağzının bulunduğu bölgeye hafifçe zerdeçal toz veya alkol uygulamasıyla bıraktırılabilir, ancak dikkat edilmesi gereken bir husus, sülüğün bıraktırılırken kusturulmamasıdır.
Sülüklerin oksijensiz kalmaması için kavanozda kapak kullanmayın. Her gün suyunu değiştirin, su değişiminde suyu boşaltırken tül süzgeç içine sülükler gelecek şekilde boşaltabilirsiniz. Sülükleri güneş ışığına maruz kalacak şekilde tutmayınız. Oda sıcaklığında kalabilir.
Peki; “sülük tedavisi zayıflatır mı?” Bu sorunun cevabı; evet sülük zayıflamaya yardımcı olur. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan hirüdoterapi zayıflamak içinde uygulanır. Zayıflamak için tedavi seansları doktor tarafından hastaya özel belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri