Uygun pozisyonda bir arada duran (az oynamış veya doktor tarafından düzeltilmiş kırıklar) ve yeterince sabitlenmiş (alçı, atel, bandaj veya ameliyatla tutturulmuş kırıklar) kırıklarda başlangıçtaki şişlik 2-3 gün içinde azalmaya başlar. Şişlikteki bu azalmaya ağrıdaki azalma da eşlik eder.
Kırık ve ameliyatlardan sonra, gerek travmanın etkisiyle gerekse uzun bir süre hareketsizliğe bağlı olarak gelişen, toplar damar tembelliğine bağlı olarak ayak veya bacaklarda ödem ve şişme görülür. Bu durum ayakta kalındığında daha da artar. Bunun önlenmesi için, bandaj uygulamaları yapılır.
Ayağınızda veya ayak parmağınızda, bir kırık olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olduğunca çabuk ortopediste başvurun. Randevunuza kadar, ayağınızın üzerine basmayın ve şişmeyi azaltmak için buz torbası veya bir havluya sarılmış buz uygulayın.
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir. Ancak herkes de görülmemekle birlikte iyileşme tamamlandıktan sonra ortaya çıkabilecek kronik yani devam eden ağrılarda mevcuttur.
Hasarlı bir eklem veya hasar görmüş tendonlarda ise sargı bunların dinlenmelerini sağlar. Alçının çıkarılmasından sonra şişkinlik oluşursa bu şişkinlik gün boyunca artar ve gece en fazla sınıra ulaşır. Bu endişelenecek bir şey değildir, şişkinlik kendiliğinden yavaşça kaybolur.
İlgili 24 soru bulundu
Kırık çevresinde kemik ve çevre dokulardaki damarlarından sızan kan ile bir pıhtı oluşur ve cilt üzerinde morluk ortaya çıkar. Halk arasında kangren olma belirtisi olarak bilinen morluk, aslında iyileşmenin bir göstergesidir. Kırığı tamir edecek olan hücrelerin, kırık bölgesine toplanması nedeniyle morluk oluşur.
-Hareketlerde kısıtlama, -Şişlik. Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Kemik kırığı oluşumundan sonra, doktorunuz mümkün olan en kısa sürede kırığın oluştuğu bölgedeki işlevini geri kazanmak fizik tedavi egzersizleri gerçekleştirmenizi isteyebilir. Kırık geçirdikten sonra tedavi içerisinde farklı dönemlerde fizik tedavi gerçekleştirilebilir.
Bir kemik kırıldıktan sonra uygulanan modern tıp tedavileri sayesinde neredeyse tamamen iyileşir. Ancak nadir durumlarda kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Kemik iliği ödeminin iyileşmesi genellikle altta yatan nedenin tedavi edilmesiyle gerçekleşir. Dinlenme, buz uygulaması, ağrı kesiciler, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler ödemin iyileşmesine yardımcı olabilir.
Etkilenen bölgeye aralıklarla 10 dakikalık soğuk uygulama yapılması şişliğin indirilmesinde faydalı olabilir. Kemiklerde ve eklemlerde enfeksiyon nedeniyle meydana gelen şişliklerde vakanın ciddiyetine göre damar içi veya ağızdan antibiyotik tedavisi uygulanır.
Kırık bölgesinde şişlik, morluk ve etkilenen bölgeyi hareket ettirememe de kırığın belirtilerinden bazılarıdır. Çıkık semptomları, olaydan sonra bir süre sınırlı hareket açıklığı, bölgede ağrı ve hassasiyet ile ortaya çıkar.
Kırığın üç belirtisi ağrı, şişme ve şekil bozukluğudur.
Bu destek yapının bazı kısımlarına parmak ve el bileğinin hareketlerini sağlayan kaslar bağlanırlar. Kemikler üzerine gelen aşırı kuvvetlere bağlı kırıklar oluşabilir. Kırık oluştuğunda ağrı, şişlik, morarma, şekil bozukluğu hasarlanan bölgenin kullanılamaması gibi şikayetler oluşur.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Kırık kaynama süresi, kırığın yerine, kişinin yaşına ve kırık kemiğin büyüklüğüne göre 45-90 gün arası sürebilir. Bazı durum ve kırıklarda 3-6 ayı bulabilir. Çocuklarda hızlı yaşlılarda geç kaynama olur.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar. Bu sertleşme iyileştiğinin göstergesidir. Bu bilgiyi en iyi şekilde doktor kişiye vermektedir.
Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır. Bu süre zarfında kaynamayan kırıkların tedavisinde enfeksiyon, kısalık, eğrilik gibi eşlik eden probleme göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Kırık kemiklerde iyileşme ve kemiğin kaynama süreci en az 6 hafta olarak belirlenmiştir.
Deri şiş, sıcak ve ağrılıdır, sık sık terler.4-6 hafta sonra 2. dönem başlar. bu dönemde ödem kaybolur, deride incelme ve fibröz dokunun artmasıyla da kas ve bağlarda, eklemlerde hareket kısıtlanması başlar.Ağrı şiddetlidir, yanma ve osteoporoz başlar.Deri parlak, soluk ve siyanotik, tırnaklar atrofiktir.
Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır. Yerinden ayrılmış kırıkların tedavisinde izlenecek yol ise şu şekildedir.
Alçı sıkmasının en sık semptomları aşağıdaki gibidir: Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi. El veya ayak parmaklarında şişlik olması. Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi.
İlk 24 saat boyunca, cerrahi uygulanan bölgeyi dışarıdan buz torbası (15 dakika uygulanıp, 3 dakika uygulamaya ara verilir) ile soğuk uygulaması, şişliği azaltmaya yardım eder ve cerrahi sonrası dönemin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri