-Tatlılar: Baklava, irmik tatlısı, kadıngöbeği, taze peynir, irmik ve yumurta ile yapılan höşmerim (yağmur dualarında yaygın olarak yapılır), zerde tatlısı, üzüm şırasının kaynatılmasıyla yapılan bulama tatlısı, kabarmamış hamurun içine yumurta kırılarak yapılan hurma tatlısı, ekmek tatlısı, kabak tatlısı yöremizde ...
Kırklareli'nin En Meşhur Tatlısı:Kaymaçina
Kırklareli'nin en meşhur tatlısı süt ile hazırlanan kaymaçina tatlısıdır. Özellikle Kırklareli'nin Istrancalar bölgesinde yer alan Balkan köylerinde sıklıkla yapılmaktadır. Süt, yumurta ve şekerin bir araya gelmesi ile hazırlanan meşhur tatlı fırında pişmektedir.
Meşhur Kırklareli peyniri, tahin helvası, hardaliye, kavala kurabiyesi, badem ezmesi, pancar pekmezi, geleneksel ahşap süs eşyaları gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Yetişen meyveler erik, elma, armut, şeftali ve kirazdır. Tarımda sulama, gübreleme, ilâçlama ve modern tarım araçlarını kullanma yaygındır. Kirazı ve çavdarı meşhurdur.
HÖŞMERİM – HÖŞMELİM
i. (Kökü belli değildir) Tuzsuz tâze peynir veya kaymak, tereyağı, un ve şekerle yapılan bir tatlı: Döküldü ağzımda kalmadı dişler / Yağlıca höşmerim koymak isterim (Karacaoğlan).
İlgili 23 soru bulundu
Kırklareli'ne özgü Kırklareli Köftesi de İlin lezzetleri arasındadır. -Kümes hayvanlarından yapılan yemekler: Lahana turşusu ve pirinç ilave edilerek yapılan kalle yemeği, un ile yapılan tavuk bulamacı, pirinç katkılı tavuk kapama ve hindi kapamadır.
Kırklareli badem ezmesi, tahin helvası, peynir, hardaliye, pancar pekmezi, oğlak eti ve ahşap süs eşyaları ile ünlü. Kırklareli'nden ne alınır? Kırklareli'nden peynir, helva, el işi dokuma, kilim gibi ürünleri kendiniz ve sevdikleriniz için hediye alabilirsiniz.
Hardaliye, üzüm kabuğu ve çekirdeği ile ezildikten sonra, içine siyah hardal tohumu ve vişne yaprağı ilave edilerek hazırlanan, kendine has hoş kokusu ve tadı olan, buruk içimli, ALKOLSÜZ, geleneksel içecektir. İlave su ve şeker içermez. Üzümün has suyundan elde edilir.
İlde en önemli ürünler buğday, ayçiçeği ve çeltiktir. TÜİK verilerine göre il, Türkiye buğday üretimin yak- laşık %2,07'sini, ayçiçeği üretiminin %7,54'ünü, pirinç üretiminin de %2,59'unu karşılamaktadır.
Keskin Tava Kırıkkale ili adına tescil edilerek coğrafi işaret almıştır. Çeşitli illerde düzenlenen festival ve etkinliklerde Kırıkkale'nin özel yemeği olarak hazırlanan ve şöhreti birçok ilde yayılmış bu muhteşem lezzeti muhakkak yerinde tatmalısınız!
Kuzeyi dağlık ve ormanlık, doğusu ormanlık, geri kalanı ise ovadır. Genel olarak kışları sert ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçer. Kırklareli nüfusu bir önceki yıla göre 2.984 artmıştır. Kırklareli nüfusu 2022 yılına göre 369.347'dir.
Kırklareli'de gezecek birçok tarihi yer ve doğal güzellik var. Hızırbey Camii, Kadı Camii, Vize Küçük Ayasofya Camii, Babaeski Köprüsü, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Kıyıköy Aya Nikola Manastırı ve Dupnisa Mağarası Kırklareli'nin mutlak görülmesi gereken yerlerinden…
Dünyadaki konumu itibariyle 41 derece, 13 dakika, 34 saniye ve 42 derece 05 dakika, 03 saniye kuzey enlemleri ile 26 derece 54 dakika , 14 saniye ve 28 derece 06 dakika 15 saniye doğu boylamları arasında bulunur. Kırklareli, Türkiye'nin Avrupa Kıtası'nda bulunan Trakya Bölgesi'nde yer alır.
Tatlı olarak yine meşhur peynir helvası ve Hayrabolu tatlısı yöresel bir seçim olacaktır. Edirne'de tava ciğeri deyimi ciğerin piştiği sini şeklindeki tavadan alıyor.
Kırklareli'nin meşhur yöresel lezzetlerinden biri kupriva. Isırgan otundan hazırlanan bu yemeğin sağlığa faydaları ise saymakla bitmiyor. Bizdeki ismi ısırgan mancarı olan kopriva, uzun süre kavrulduktan sorma ıspanak, pırasa gibi diğer sebzelerle birlikte harmanlanır. Son olarak da yumurta kırılarak servis edilir.
Lüleburgaz tatlısı ve bakla çorbası da yöreye özgü yemekler arasında yer almaktadır. Lüleburgaz'a gidildiğinde mutlaka yoğurtlu labada, borani ve manca gibi yemekler yenilmelidir. Tarla yemeği olarak bilinen bu lezzetin yanında papaz yahnisi ve pilavlı dolma da Lüleburgaz'da çok sık tüketilmektedir.
Kırklareli ilinin ilçeleri: Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize'dir.
Kırklareli, Karadeniz'de kumsalları nitelikli 60 Km. lik kıyı şeridine sahiptir. İl'in Karadeniz'e kıyısı olan iki ilçesi Demirköy ve Vize'dir. Kıyı kullanımına elverişli plajları ise İğneada, Beğendik, Limanköy, Kıyıköy ve Kasatura ile bu yerleşmelerin arasında kalan alandır.
Kırklareli gezinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzelliklerin başında Cehennem Şelaleleri gelmektedir. Beğendik Köyü, Dupnisa Mağarası, İğneada Longoz Ormanları, Pabuçdere, Poliçe Koyu, Panayır İskelesi Koyu, Selvez Koyu, Kıyıköy Mağarası ve Kıyıköy Kastro Sahili, şehrin öne çıkan doğal güzellikleri arasındadır.
Tekirdağ Rakısı
Tekirdağ, üzüm bağları ve lezzetli şarapları ile ünlü olduğu kadar, Türkiye'de rakı üretiminin de önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bölgede rakının tarihi 19.yüzyılın sonlarında başlamıştır.
Kırklareli'nin başlıca tarihi yapıları; Zindan Baba Türbesi, Babaeski Köprüsü, Kıyıköy Aya Nikola Manastırı, Hızır Bey Hamamı, Vize Küçük Ayasofya Cami, Koyunbaba Köyü Kilisesi, Babaeski Cedid Ali Paşa Cami, Tümülüsler, Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı, Lüleburgaz Çarşı Çeşmesi, Tarihi Demirköy Dökümhanesi, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri