Bu toprakların en eski sakinleri, Batı uygarlığında tatlıcılığın öncüleri olarak anılırlar. Orta Asya Türklerinin bugün var olan mutfak alışkınlıklarına bakıldığında tatlı işiyle ilgili ipucuna pek rastlanmaz. Anlaşıldığına göre, atalarımız da Çinliler gibi tatlı fikrine yabancıydı.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir.
Tavukgöğsü, ilk olarak Romalılar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında Bizans'a ve Türklere geçmiştir. Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir.
Muhallebiciler konusunda ''Sütlü muhallebi ve tavuk göğsünün tencere dibini de sıyırıcılar ile sıyırarak kırmızı tarafları üste gelmek üzere muntazaman tabaklarla tevzi ederler ki buna da kazgan dibi tesmiye ederler'' diyerek, kazandibi muhallebisinden ilk bahseden Mahmud Nedim'dir.
İtalya'ya ulaşan sütlaç, Papa 6. Alexander'ın torunu Ferrara dükü Ercole II d'Este ile Fransa Kralı XII. Louis'nin kızı Renée de France'ın 1529'da yapılan düğün töreninde konuklara ikram edilmiştir4. Sütlaçtan bahseden bir başka kaynak ise Ziyafetler, Gıda Kompozisyonları ve Genel Aletler5 adındaki kitaptır.
İlgili 22 soru bulundu
Sütlaç, En Eski Tatlımız
Bebekken tanıştığımız ilk yiyecek süttür. Daha sonra anne sütünün yerini doğrudan inek sütü alır. Belki de bu sebeple tarihte bilinen ilk tatlılar da gene sütlü tatlılardır. Sütlü tatlılarımız içerisinde belki de en çok bilinen ve sevileni sütlaçtır.
Su Muhallebisi - Kütahya
Hazırlanışı: 1 çay bardağı nişasta, 1 çay bardağı toz şeker ve 4 su bardağı su 10 dakika kaynatılır. Muhallebi kıvamına gelen nişasta ıslatılmış bir tepsiye 1,5 santim kalınlığında dökülür.
Sütlaç "Karadeniz" bölgesine aittir. Orada yaygın olarak yapılır ve sevilir. Ama diğer bölgeler de bu tatlıya ilgi duyar.
Süte iyice karışan tavuk etini koyultmak için badem eklenir ve yeniden karıştırılırmış. Son aşamada tatlandırmak için bal konurmuş. Bizans'tan Türklere geçen tavuk göğüsü ek olarak kazandibi icat edilmiş.
Kazandibi yemenin herhangi bir sakıncası olmamakla birlikte yenilen zaman ve porsiyon son derece önemlidir. Uygun olmayan bir zamanda yenilmesi kilo aldırabileceği gibi kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Tok karnına yenilen kazandibi, kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan kazandibi, tavuk göğsünün karamelize edilmiş halidir. Tepsiye dökülen şekerler yakılarak tavuk göğsü ile birleşmesi sağlanır. Ana malzemeleri nişasta, pirinç unu ve süttür. Kalsiyum bakımından zengin olan bu tatlıya, Balkan ülkelerinde de yer verilir.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür.
Tavukgöğsü piştikten sonra, tepsinin içine şeker serpilir, üzerine sıcakken tatlı düzgünce yayılır. Sonra köz ateşte altındaki şeker yakılır. Şekerin yakılmasından dolayı bu tatlı kazandibi olarak adlandırılmıştır.
Tuzlu sütlaç, Karadeniz yöresinde yapılıyor. Düğünlerde ikram ediliyor. Kurban etinden tatlı: Gerdan tatlısı özellikle Kurban Bayramı'nda yapılıyor. Kurbanın gerdan bölgesinden yapılan tatlı, İzmir ve yöresine ait bir lezzet.
Dünyanın en pahalı tatlısı Kahramanmaraş'ta: Bir tepsisi 2.5 milyon lira. Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor.
Türk Mutfağının Tüm Dünya Mutfaklarını Unutturacak Kadar Nefis 41 Şahane Tatlısı Türk mutfağı... Mis gibi ana yemeklerinden zeytinyağlılarına, mezelerinden şerbetli ya da sütlü tatlılarına, her köşesi hala keşfedilmeyi bekleyen lezzet hazineleriyle dolu, her köşesi damakta uzun süre iz bırakacak kadar iddialı ve nefis!
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
İstanbul'un meşhur tatlıcıları denildiğinde akla ilk gelen isimlerden bir tanesi de İnci Pastanesi'dir. İnci Pastanesi'nin en önemli ve en popüler tatlısı ise profiteroldür. İstanbul'da en lezzetli profiterolü arıyorsanız durağınız İnci Pastanesi olabilir.
Şekerpare. Farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır bu tatlının adı. Osmanlı mutfağında şekerli kurabiye olarak da adı geçer.
Tarihi. Bir efsaneye göre Arap mutfağının muhallebi ile tanışması Arap general Al-Muhallab ibn Abi Sufra'nın komutasında görev yapan İranlı aşçının yaptığı muhallebi ile 7. yüzyılda gerçekleşmiştir. Muhallebiyi çok seven komutan tatlıya kendi adını vermiştir.
Tatlılar. Aç karnına tatlı yemek insülin seviyenizi yükseltir. Bu da henüz uyanmış pankreasınız için aşırı yüklemeye sebep olur. Böyle bir alışkanlık diyabetle sonuçlanabilir.
Tatlılar, yapıldıkları malzemelere göre üç gruba ayrılır. 1- Sütlü tatlılar 2- Şerbetli Tatlılar 3- Çikolatalı Tatlılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri