Kıvrım Trakya mutfağında, özellikle de Kırklareli yöre mutfağında çokça yapılan, pratik bir börektir. Bazen “kırma börek” ismiyle karşımıza çıkar. Yapımı oldukça kolay ve üzerindeki yoğurtlu sos sebebiyle de yumuşak, fırından çıktığında hoş kokusuyla sevilen bir börektir.
manyas ve bandırma civarında yaşayan dağıstan azerilerinin yaptığı bir börek türü (anne tarafından dağıstan azerisiyiz de biraz).
Kırma börek veya nam-ı diğer pileli börek tarifinin diğer börek tariflerinden farkı ise krema veya kaymak kullanılarak hazırlanması. İçinde sıvı yağ veya katı yağ olmayan bu börek lezzetini bu diğer iki malzemeden alıyor. Tabii ki dilediğinizi kullanmak size kalmış.
Bulgurlu Börek Tarifi Nasıl Yapılır? Bir Sinop'lu olarak belirteyim aslında yöresel bir böreğimizdir.
Pirinçli börek Kırklareli mutfağından bir hamur işidir. İçeriğindeki yumurta sebebiyle bir parça ağır alışılmadık bir börek olarak düşünülebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Bölgede hazırlanan ve hamur işi olarak tüketilen Leğen Böreği, Fethiye'nin yöresel lezzetleri arasında bulunur.
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
Paşa böreği, Aydın yöresine özgü bir yemektir. Adında börek geçmesine rağmen bölgede ana yemek olarak servis edilir. Buğday unu ve yumurta ile yoğrulan hamurlar tavada kızartılır. Kızartılan yufkalar et suyunda ıslatılır.
Cevizli Börek ( Bingöl Yöresine Ait Bir Tariftir)
Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin,Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko (Yunanca: γαλακτομπούρεκο) adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır.
200 derece önceden ısıtılmış fırında, kızarana kadar pişirilir.
1860 Kırım Savaşı'nın da etkisiyle, göçmen Tatarlar tarafından Anadoluya getirilmiştir. Bu göçün önemli bir kısmını alan Eskişehir mutfağının parçası olmuştur. Eskişehir Çiğböreği (Çibörek) Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
"Balkabağı böreği", Selanik civarından gelen Batı Trakya göçmenleri ve Pomak göçmenler tarafından Trakya mutfağına taşınmış bir börek olup, Trakya'da özellikle Kırklareli mutfağında Pomak göçmenlerin yoğun yaşadığı köy sofralarında yer bulmakta ve halen yaşatılmakta.
Dızmana diğer adıyla Göçmen Böreği veya Eskişehir Çöreği, Trakya'ya göçmüş Bulgaristan Türkleri (muhacir)'nin yöresel bir hamur işidir. Günümüzde Trakya bölgesi Bursa ve Eskişehir yörelerinde yaygın olarak yapılmaktadır.
Gaziantep ve Hatay'ın ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'ın yöresel lezzeti patlıcan böreği, yapılışının zahmetli olmasının yanı sıra içerisinde hamur bulunmamasıyla dikkati çekiyor.
Erzurum'a özgü su böreği için, yöresel civil peyniri salamura tuzu ile iyice tuzlayıp bir gece bekletiyoruz.
Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir.
1800' lü yıllara dayanan asırlık tat, Ankara Fabrika' sını açarak “ Tepsi tepsi lezzet uygarlığı” sloganıyla börek sevenlere hizmet vermeye başlamıştır. Fıstıklı, üzümlü, bol soğanlı, çıtır çıtır börek denince akla hemen Tarihi Karaköy Böreği gelir.
Diğer bir adı ile patriyot olarak karşımıza çıkan Arnavut böreği; pırasalı, ıspanaklı ve kıymalı gibi farklı şekillerde pişirilebilen bir hamur işidir.
Parçalara ayrılan (arzuya göre tüm) tavuk haşlanır. Haşlanan tavuğun suyu ile kuru yufkalar ıslatılır. Islatılan kuru yufkalardan bir tanesi yağlanılan tavaya yerleştirilir, iki tanesi parçalanarak tavaya dizilir.
Etli Kömbe (Osmaniye Yöresel) Tarifi İçin Malzemeler
İç malzemesi için; 400- 500 gr yağlı kıyma. 9 10 tane orta boy soğan.
Ballı Börek; tarihin eskimeyen sayfalarında yer alan efsane bir lezzettir. Günümüzde çok az yapılan bu tat, Yalova Sütlüsü ustasının emekleriyle tekrardan hayata dönüyor. İnce yufkadan yapılan, arasına kaymak, bal ve fıstık olan Ballı Börek, köz ateşte pişirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri