Bu bilgiler seri numarası, T.C kimlik numarası, soyadı, adı, doğum tarihi, baba adı, anne adı, doğrum yeri, medeni hali, dini ve kan grubu, kayıtlı olduğu yer ve veriliş nedeni şeklinde sıralanıyor. Yeni kimlik kartlarının çipi ayrıca eski nüfus cüzdanında bulunmayan sürücü belgesi ve elektronik imzayı da içeriyor.
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
(2) Kimlik kartında; kişi bilgileri, fotoğraf, imza, yonga, MRZ ve barkod alanları, biyometrik veri, elektronik sertifikalar ile güvenlik öğeleri bulunur. (3) Kimlik kartının üzerindeki alan adları Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yazılır. (4) Kimlik kartının son geçerlilik tarihi kartın üzerinde yer alır.
(3) Kimlik kartının ön ve arka yüzleri İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce kişiselleştirilebilir olup, ön yüzünde; adı, soyadı, unvanı, görev yeri ve fotoğraf, arka yüzünde ise, T.C. kimlik no, emekli sicil no, kurum sicil no ve nüfus bilgileri ile kimlik kartı no yer alır.
Elektronik kimlik bildirimi, karttaki elektronik bellek ortamı (çip) sayesinde mümkün olur. Burada kişisel verileriniz (ad, doğum tarihi, uyruk, adres), biyometrik özellikler (fotoğraf ve parmak izleri) ve ek şartlar (yükümlülükler) saklanır.
İlgili 27 soru bulundu
Çipli kimlik kartı okuyucuları ile şifre doğrulaması, kartın içinde yer alan sertifika tespiti ve kişiye özgü kimlik bilgileri, fotoğraf gibi bilgilere erişebilirsiniz. Bu bilgilere eriştikten sonra eğer veriler sistemdeki bilgiler ile uyuşuyorsa kişi doğrulanmış olur.
Çip sistemi üzerinde birçok vatandaşlık bilgisini taşıyacak kimlik kartlarında ayrıca kullanıcının fotoğraf ve parmak izi gibi bilgileri de yer alacak.
"Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı" adıyla "ay yıldızı" sola dönük olarak Merkez Bankası tarafından basılan belgenin ön yüzünde, kişinin adı ve soyadı, anne adı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bilgilerinin yanı sıra "Medeni hali", "Kan grubu", "Dini" bilgisi de yer aldı.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı üzerinde yer alan fotoğraf, imza, görsel güvenlik öğeleri ile kişi ve belge fiziksel olarak doğrulanabilmektedir. Sahip olduğu sertifikalar (X.509 kimlik doğrulama ve kart yayıncı sertifikaları gibi), PIN ve Biyometrik veri ile elektronik olarak doğrulanabilmektedir.
Sonraki aşamada uygulamanın sağ alt kenarında yer alan NFC butonu tıklayın ve kimliğinizi ön ya da arka kısmında yer alan çipi (yonga) cihaza yaklaştırın ve çip içerisinden okuma işlemi otomatik başlayacaktır. Android telefonlarda NFC arka kısımda yer almaktadır.
Yeni ve eski kimlikler arasındaki farklar
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
Kimlik belgesi üzerindeki bulunan çip içindeki veriler kimliği veren ülkedeki makamlarca dijital olarak imzalanır. Ayrıca kopyalanmaya (klonlamaya) karşı korunur. NFC ile kimlik belgesi çipindeki verilere hızlıca ulaşarak kimlik doğrulaması yapılabilir.
PIN ile doğrulama bir çok kimlik doğrulama teknolojisini barındıran kimlik kartınızın kimlik doğrulama metodlarından biridir. Kamuoyunda orta seviye güvenlik gerektiren uygulamalarda PIN ile doğrulama metodu kullanmak isteyen kurum ve kuruluşların uygulamalarında kullanılacaktır.
Yeni kimlik kartlarının biyometrik veri kaydı (hem sağ hem sol el parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi) özelliğiyle noter, tapu, emniyet ve diğer kamu kurumlarında sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerinin yüzde 100 önleneceği belirtiliyor.
(5)Kimlik kartında biyometrik veri olarak, sağ ve sol elin orta parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır. Sağ ve/veya sol el orta parmağının bulunmaması veya parmak izinin alınamaması hâlinde parmak izi ve parmak damar izi sıralaması işaret, yüzük, serçe ve başparmak şeklindedir.
Kimlikler için herhangi bir yenileme tarihi olmadığını belirten Merkez, ehliyetler için ise tarihin 31 Aralık 2024 olduğunu belirtti.
- Her vatandaşın T.C. kimlik numarası bulunmaktadır. Kimlik numaraları 11 numaradan oluşur. Ayrıca her vatandaşın kimlik numarası farklıdır.
Türkiye'de, kimlik kartlarında yer alan din hanesi, kişinin hangi dini inanç veya mezhebe sahip olduğunu gösterir. Ancak bu bilgi, kişinin tercihine bağlıdır ve zorunlu değildir. Kimlik kartlarında resmi olarak tanınan dinler olan İslam, Hristiyanlık ve Musevilik gibi dinler için seçenekler bulunur.
2 Ocak 2017 tarihinden itibaren eski nüfus cüzdanları değiştirilerek üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan kimlik kartına geçiş yapılmıştır. Kart; İçişleri Bakanlığının, tüm Türk vatandaşlarına verdiği AB benzeri bir kimlik kartıdır. Hükûmet, eski nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresini 2023'e kadar uzatmıştır.
ilk nüfus cüzdanı Devleti Aliye-i Osmani tezkiresi dağıtılmaya başlanmıştır” dedi. Osmanlı Türkçesi ile hazırlanan ve 32 sayfadan oluşan nüfus cüzdanları 1929 yılına kadar kullanıldı. kullanılmasına devam edildi.” itibaren verilmeye başlandığını kaydederek, “Bu kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek.
Eski nüfus cüzdanları bayan ve erkekler için iki farklı renkte olmakla birlikte üzerinde sahibine ait imza bulunmamakta iken yeni kimlik kartlarının kredi kartı boyutunda ve tek renkte ve üzerinde sahibine ait imza bulunmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün uzun yıllardır yürüttüğü MERNİS uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında bulunan bir numaradır.
2- Ailedeki tüm bireylerin kimlik numaraları aynıdır.
Vatandaşlarımızın kimlik ve biyometrik verileri yüksek güvenlikle muhafaza edilmektedir. Uluslararası standartlar, uyumluluk esasları ve güvenlik kriterlerine sahip olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sisteminin kullanıldığı kimlik kartı, bu özelliğiyle milli bir güvenliği de beraberinde getirmektedir.
Elektronik çip (yonga) bölümü yeni kimlik kartlarına akıllı kart özelliği kazandırır. İnsanların parmak izleri, yüz şekilleri, gözlerindeki iris tabakaları, kalp atışları ve yürüyüşleri kendilerine özgüdür. Doğuştan getirilen bu özelliklerin yanı sıra kişilerin sahip oldukları kimlik kartları da ayırt edicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri