Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof elması adıyla tüm dünya ülkelerinin dikkatini çekmeyi başardı. İçi de dışı da kırmızı renkli olan bu endemik meyve, Türkiye'nin tanıtımında oldukça etkili oldu.
Bu gün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500 açmaktadır. Türkiye'de ise kayıtlı 460 elma çeşidi bulunmaktadır.Bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Ardahan'ın Posof ilçesinde endemik bir tür olarak yetiştirilen 'içi dışı kırmızı elma', Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.
Posof ilçesinde yetişen ve 3 yıl önce "Posof-Badele Elması" adıyla coğrafi işaret alan elma, yörede az sayıda çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Olgunlaştığında içi de dışı gibi kırmızılaşan elmanın hasadına başlayan yetiştiriciler, ihtiyaçları dışında kalan elmaları ildeki müşterilerine pazarlıyor.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu Elma Sadece Gümüşhane'de Yetişiyor - YouTube.
Amasya Elması: Kırmızı canlı bir renge sahiptir. Soğuk ılıman iklimlerin meyvesi olarak bilinir. 25 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında hasat edilmeye uygundur.
Besin değeri yüksek olan Posof elması, vitamin ve mineral kaynağıdır. Enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücudunuzu koruma altına almak için Posof elmasını tüketebilirsiniz. Serbest radikallerle savaşarak kendinizi daha iyi hissetmenize destek olacaktır.
Genel şeker alımınızı azaltmaya çalışıyorsanız, yeşil elmaya geçmek daha iyidir. Kırmızı elma ise daha fazla antioksidan içerir ve daha lezzetlidir. - Yeşil elma, kırmızı elmalarından yüzde 22 daha fazla lif ve biraz daha az şeker içerir. - Yeşil elmanın makro besin dengesi kırmızı elmadan daha sağlıklıdır.
Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor. Tadı genellikle tatlıdır ve Eskişehir bölgesinde oldukça fazla yetiştiriliyor.
Elma, Türkiye'de yetişen bir bitkidir. Batı Asya kökenlidir ve Avrupa ülkelerine de oradan yayılmıştır. Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
Lif bağırsak faaliyetlerini düzenler ve sindirim sisteminin çok daha hızlı ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda şeker oranı düşük bir meyve olan elma, aç karnına yendiği takdirde kilo vermenize yardımcı olur. Kırmızı ve yeşil elma tokluk hissi verdiği için ara öğünlerde de sıklıkla tüketilebilir.
GALA: Meyve eti sarımsı, sulu ve serttir. Sürekli yüksek miktarda ürün elde edilir, seyreltme ile meyve niteliği artar.Kendine verimli olup iyi bir tozlayıcıdır. Erkenci bölgelerde temmuzun ortasından sonuna doğru diğer bölgelerde ise ağustos ayı ortalarına kadar hasat yapılabilir.Anaçları, M9, M26, M7, MM106dır.
Rüyada kırmızı elma yediğini görmek ferahlık, mutluluk ve sevinç olarak yorumlanmaktadır. Özellikle rüya sahibinin ailesi ile beraber mutlu bir yaşam süreceğine dair delalet eder. Sıkıntıların son bulacağına ve maddi açıdan refaha kavuşacağına dair bir işarettir.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Ancak Yapılan araştırmalar yeşil elmaların kırmızı elmalardan biraz daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük.
Sabah aç karnına tüketilen elma, kabızlık sorunlarını çözmeye yardım eder. Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz. Gece uyku öncesinde tüketilen elma ise; ani açlık krizlerini bastırır. Uykuda metabolizmanın çalışmasını sağladığı için gece elma yemenin zararı yok faydası vardır.
Gümüşhane'de yetişen bu elmanın çok önemli bir özelliği var. Geçmişi de uzun yıllara dayanan bu elma çeşidi için 100'ün üzerinde tez hazırlandığı da biliniyor.
Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinin yüksek rakımlı yerlerinde yetiştiriciliği yapılır.
Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen, genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum.
Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir. Meyveleri orta irilikte, uzun -silindir biçimindedir. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir.
Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.
Yaz mevsiminde Hatay'da yaylalarda yetişen doğal meyvemiz , hafif mayhoş bir tada sahiptir. zirai işlem yapılmadan toplanmıştır. Normal elma tanelerine göre küçük ve büyümeyen bir cinstir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri