Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.
Türkçede her kelimenin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Kırmızı kelimesi de bu kelimelerden biridir. Dolayısıyla kırmızı kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Kırmızı kelimesinin bilinen bir zıt anlamı bulunmamaktadır.
Zıt anlam demek bişr kelimenin anlamının tam tersi demektir.Yani karşıt kelimedir. Ancak günümüzde kırmızı kelimesinin zıt anlamlısı olarak BEYAZ ve AK kelimeleri kullanılıyor. Fakat yanlıştır.
Kırmızı sözcüğünün günümüzdeki eş anlamlı olan kelimesi al sözcüğü olmaktadır. Bu iki kelime de birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilir.
Onay kelimesi de bir şeyi kabullenme, olur görme yani evet demek manasında kullanılmaktadır. Bir oylamada evet demek, dolayısıyla onay vermek manasına gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Ret kelimesinin zıt anlamlısı 'kabul, onay' kelimedir.
Yaygın yanlış (galatı meşhur) olarak "al" sözcüğü eş anlamlısı (sinonim) sanılır, hâlbuki "al"; "alev rengi, turuncu" rengin adıdır.
SİYAH KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Türk Dil Kurumu (TDK) resmi sitesinde bu kelimenin anlamını açıklarken "Kara (II), ak, beyaz karşıtı " ifadesini kullanmıştır. Siyah kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Beyaz ve Ak" kelimeleridir. Bu kelime ise Ak, kara, siyah karşıtı şeklinde açıklamıştır.
kırmızı kelimesinin eş anlamlısı al olacaktır.
Bu renklere tamamlayıcı ya da çakışan renkler de denir. Çemberde de göreceğiniz gibi kırmızı ve yeşil birbirinin zıddı olan renklerdir. Aynı şekilde sarı ve mor renkler de zıt renkler olarak ifade edilir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Birey kelimesinin eş anlamlısı 'kişi' ve 'fert' ile 'şahıs' olarak karşılık buluyor.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Fakat güzel kelimesinin zıt anlamlısı çirkindir. İkisi birbirinden farklı sözcüklerdir.
Ocak kelimesi bir yemeği ısıtan fırın veya ateşi kontrol altına alan cihaz olarak ifade edilirken, diğer anlamlarına bakıldığında Ocak, aile, birey, bir çatı altında toplanmak, aile bağları gibi eş anlam değeri ile de tanımlanmaktadır.
Beyaz kelimesinin zıt anlamını bilmeyen kişilerin zıddı olan kelimeyi araştırdığını belirtmek mümkündür. Beyaz sözcüğünün zıt anlamlısı da en az kendisi kadar sık kullanılan bir sözcüktür. Beyaz kelimesinin yalnızca bir tane zıt anlamı bulunur. Beyaz kelimesinin zıt anlamı ise siyah sözcüğüdür.
Örneğin koyu bir renk ifade etmek için kullanılıyor ise kara kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; ak ve beyaz kelimeleri olmaktadır.
Zıt renkler ise, mor ve sarı gibi bir renk tekerleğinde birbirinin karşısında bulunan herhangi iki renk olarak tanımlanabilir. En çok kullanılan zıt renkler ise, siyah ve beyazdır.
Nevir, hem ışık hem de renk manasına gelir. Dilimize Arapçadan geçen levn, renk ve nevir kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Renk dünyasının saflığı ve temizliği simgeleyen beyaz kelimesi, ak kelimesi ile eş anlamlıdır. Ak kelimesi beyaz kelimesinin yerine kullanılabilir.
Al kelimesinin zıt anlamı olan bir kelime yoktur. Al kelimesi renk anlamında ve hile anlamında kullanılan bir kelimedir. Ancak alın zıt anlamlısı olarak "ver" kelimesi kullanılsa da renk olarak kullanılan al kelimesiyle eylem olarak kullanılan "al-" kelimesi birbirinden farklıdır.
Düşmanın Zıt Anlamlısı Olan Sözcükler
Düşman kelimesi için bir tane zıt anlamlı sözcük bulunuyor. Bu kelime ise Türk Dil Kurumu üzerinden karşılık olarak 'dost' kelimesidir.
Borç kelimesi için kullanılabilecek olan zıt anlamlı sözcük 'alacaklı' olarak öne çıkar.
Sığ kelimesi için kullanılabilecek olan zıt anlamlı sözcük 'derin' kelimesidir. Aynı zamanda bu kelime günlük yaşamda kız çocuklar için kullanılan bir isim olarak da öne çıkıyor. Dip kısmı ağzından, yüzeyinden ya da cephesinden uzak olan kısımlar derin olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri