Terra Rossa kireç taşları üzerinde gelişmiş, Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde görülen toprak çeşididir. Terra toprak Rossa ise kırmızı anlamına gelmektedir. Terra Rossalar sahip oldukları kırmızı rengi içinde fazla miktarda demiz oksitlenmesi sonucu oluşmuştur.
Terra Rossa Toprak Özellikleri
Terra Rossa toprakları; içinde bulunduğu iklim ve bitki örtüsüne uygun olarak oluşması sebebiyle zonal topraklar ailesi içinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu coğrafyalarda görülmesi sebebiyle Kırmızı Renkli Akdeniz Toprağı olarak da bilinmektedir.
Kahverengi, toprak rengi ile birebir aynı olduğu için yaratıcılığı, bolluğu ve bereketi simgeler.
Renginden dolayı “kırmızı Akdeniz toprakları” adı ile de anılır. Orta verimli topraklardır.
Kırmızı Renkli Akdeniz Toprağı (Terra- Rossa): İsminden de anlaşılabileceği gibi Akdeniz iklimine ait bir toprak çeşidi olan Kırmızı Renkli Akdeniz Toprağı ülkemizde Marmara bölgesinin güneyi, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Toprağın yapısında farklı mineraller bulunuyor. Örneğin toprakta yaygın olarak bulunan demir minerallerinden götit sarı-kahverengi, hematit ise kırmızı-siyah renkte.
Yoğun demir içeren topraklar, daha çok sarı veya kırmızı tonlarındaki topraklardır. Bu topraklar, demirin oksitlenmemiş olduğu durumda siyah renkli de olabilirler. Demir veya diğer ağır metallerin bulunduğu topraklarda altın da bulunabilir.
Kırmızı toprakta yetişen başlıca tarım ürünleri şu şekildedir; Portakal, mandalina, limon, greyfurt, üzüm, muz, zeytin.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Doğal bahçe toprağı ve karışımları
Zararlı yabancı maddeler içermediğ için Hafriyat toprağından daha iyidir. Ancak böyle toprakların tekstürleri bozuk olabilir, yabani ot tohumu içerir, besin ve organik madde bakımından zayıftırlar. Hem temel besin hemde organik madde bakımından takviye edilmesi gerekir.
Kırmızı topraklar iyi derecede okside olmuş serbest demir mineralleri içerir. KİMYASAL ÖZELLİKLER : 2.1.Toprak reaksiyon derecesi: Toprağın asitlik ve bazlık derecesini temsil eder.
Toprağın rengi, toprakların davranışını etkilemez, fakat çevresel koşullar göz önüne alınarak oluşum süreçlerini ve topraktaki diğer etkilerin anlaşılmasını sağlar. Topraklar, geniş bir renk çeşitliliğine sahiptir. Kırmızı , sar, kahverengi, yeşil, mavi, gri ve siyah olabilir.
Kalın koyu renkli yüzey horizonları olan topraklar toprak sınıflama sistemlerinin çoğunda diğer topraklardan ayırt edilmişler ve verimliliklerinin yüksek olmasından dolayı en yüksek kategorilerde sınıflandırılmışlardır (Schulze ve ark. 1993).
Toprak Yapısı: Özellikle kolay kazılabilen, gevşek topraklar define bulmanın önemli işaretlerindendir. Halk arasında yanmış toprak denilen türün define için daha uygun olduğu düşünülmektedir. Figürler: Herhangi bir yer, taş ve ya yapı benzeri yerlerin üzerindeki figürler define için önemli ipuçlarıdır.
Grimsi mavi renk: Bu renk yaş, drenajı bozuk ve devamlı taban suyunun bulunduğu havasız topraklarda görülür. Genel olarak toprak ne kadar koyu renkliyse o kadar verimlidir demek mümkündür.
Podzol, iğne yapraklı ormanlarla kaplı, soğuk, nemli bölgelerin karakteristik toprağıdır. Fazla yıkandığından mâdensel tuzlar ve mineral yönünden fakirdir. Rusya ve Sibirya'nın kuzeyindeki Tayga ormanlarında geniş yer kaplar. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yüksek kesimlerde rastlanır.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır. Kışın sert ve uzun olduğu iklimde sonbaharda ölen bitkiler, ayrışmaya zaman bulamadan toprağa karışır, yoğun humus oluşumunu sağlar. Çernezyom topraklarının verimi dünya ülkelerinin dikkatini çekmiştir.
Killi Toprakta Ne Yetişir? Yumuşak yapıda olan, suyu iyi tutan killi toprak, “siltli toprak” olarak da bilinir. Besin değeri açısından zengin olarak kabul edilen bu toprak çeşidinin yumuşak yapısı, bitkileri ve sebzeleri kolaylıkla ekmeye imkân verir.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
Çiçeklere uzun yıllar hayatta kalmaları, gelişmeleri için besin ve destek sağlar. Uygun çiçek toprağını tespit etmek, bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir adımdır. En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir.
Kuzey ve güney kutbu olarak bilinen iki ucunda da mıknatıs etkisi bulunmaktadır. Mıknatıs Altını Çeker mi? Mıknatıs, demir, kobalt ve nikel gibi madenleri çekmektedir. Bakır- alüminyum gibi maddelere ve radyum, paladyum, altın, gümüş ve platini çekmemektedir.
Altın yaygın olarak, içinde pek çok mineral bulunan. kara kum toprak türünün olduğu bölgelerde ve kuvars. kayaların arasında bulunur. Altın madeni çoğu zaman.
Altın Olan Yerde Toprak Nasıl Olur; Altın çok yumuşak kabiliyeti en yüksek olan metaldir. Altın kimyasal bozulmaya uğramadığı için her hangi bir oksitlenme gerçekleştirmez. Oksit olayı olmadığı için toprakla nüfus etmesi, toprağın yapısını değiştirmesi söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri