Bademcik iltihabına en iyi gelecek faktörlerin başında bol sıvı tüketimi gelmektedir. Bununla beraber doğru ağız bakımının yapılması, antiseptik ve antibakteriyel gargalar kullanmak oldukça etkilidir. Süt ve zerdeçal enfekte olan bölgenin temizlenmesinde hızlandırıcı rol oynamaktadır.
Antiseptikli gargaralar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile pastiller de hastalığa iyi gelir. Ayrıca tedavi sırasında ve sonrasında kişinin bol sıvı tüketmesi, yeterli beslenmesi, kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durması önerilir.
Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Bunların başında tuzlu su ile boğazda gargara yapmak geliyor. Tuzlu su iltihabı azaltır ve bademciklerin rahatlamasını sağlar. Eczanelerde satılan meyan pastilleri de bademcik iltihabı için kullanılabilir. Buzlu parçaları da bademcik iltihabını azaltmak için kullanılmaktadır.
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Geçmeyen boğaz ağrısı altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Kronik boğaz ağrısı, reflü hastalığı, bademcik iltihabı, sinüzit, tümörler veya alerjiler gibi çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Geçmeyen boğaz ağrısı şikayeti olan kişiler mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalıdır.
Kronik tonsilitin akut ataklarında tedavisinde yine akut tonsilitteki gibi tedavi uygulanmaktadır. Bakteriyel veya viral kaynaklı oluşuna göre ilaçlar değişebilmektedir. Bakteriyel kaynaklı kronik tonsilit beta streptokok bakterisinin bademciğe yerleşmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması da söz konusu olabilir.
Bademcik şişmesinde sorunun kaynağı ne olursa olsun takip edilmeli ve geçmiyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmemesi halinde tekrar eden kulak enfeksiyonları, duyma kaybı, kronik sinüs enfeksiyonları yaşayabilirsiniz. Çocuklarda ayrıca obstrüktif uyku apnesi gelişebilir.
Sık tekrarlayan bademcik iltihabı atakları varsa. Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir.
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Bademcik şişmesi çoğunlukla bakteri ve virüslerin sebep olduğu iltihaplanmadan kaynaklanır. Bademcik şişmesinin sebepleri arasında strep boğaz gibi bakteriyel enfeksiyonlar, mononükleoz veya grip gibi viral enfeksiyonlar ve peritonsiller apseler yer alır.
Beta enfeksiyonlarında tedavide ve korunmada kalçadan uygulanan depo penisilin enjeksiyonları kullanılabilir. Enjeksiyon ağrılı olup 3 – 4 hafta süre ile kotuma sağlamaktadır.
Kronik Tonsillit: Bademciklerin uzun süre boyunca sürekli iltihaplı veya enfekte olduğu bir durumdur. Semptomlar sık sık tekrarlar ve tedavi edilmezse uzun vadeli boğaz problemlerine yol açabilir.
Bademcik enfeksiyonları beta mikrobu ile oluyorsa ateş, boğazda kızarıklık, bademcikler üzerinde eksudasyon ve kriptlerin (beyaz plaklar) oluşması, boyun bölgesinde şişlik, kanda beyaz küre yüksekliği ön plandadır. Burun akıntısı, ses kısıklığı ve öksürük ise hastalığın daha çok viral kaynaklı olduğunu gösterir.
Yutkunurken oluşan boğaz ağrısına ne iyi gelir? Limonlu sıcak çay, zencefil çayı, yeşil çay veya kekik çayı, sıcak çorba, boğaz pastilleri, ılık tuzlu su ile gargara ve özellikle uyurken havanın nemlendirilmesini sağlamak yutkunurken meydana gelen boğaz ağrılarını dindirmeye yardım edebilir.
Alınması halinde bakteri ve virüsler vücuda kolaylıkla yerleşip tahribata uğratabilir. Önemli antikorlar üreten bademcikler dışarıdan vücuda girmekte olan bakterileri hemen kapar ve bölgede tutar. Bu durumda da kişilerde bademcik şişmesi sorunu görülür.
Bademcik taşı olgularının çok büyük bir kısmında taşın boyutu genellikle pirinç tanesi ile üzüm tanesi arasındadır. Beyaz veya sarı renge sahip küçük bademcik taşları çoğu insanda mevcuttur. Küçük olmaları nedeniyle bunlar genellikle bir belirti vermez ve herhangi bir tedavi gerektirmez.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Bademciklerin iltihaplanması durumuna Tonsilit denmektedir. Bademcik, ağız yoluyla vücuda giren bakteri ve virüslere karşı vücudun ilk savunma hattıdır. Bu nedenle iltihaplanan bademcikler bağışıklık sistemini düşürür. İltihabın tedavi edilmemesi ciddi sorunları beraberinde getirebilir.
Bazı hastaların penisilin alerjisi olduğu durumlarda penisilin yerine klindamisin denilen antibiyotik kullanılabilir. Tekrarlayan streptokok enfeksiyonu geçiren hastaların sağlığı için bazen bademciklerinin alınması gerekebilir. Bu ameliyata tonsillektomi denir. Genellikle bademcik ameliyatı çocuklara yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri