Türkiye' de saat dilimi, GMT+3 dilimi olarak sabitlenmiştir. Hem yazları hem de kışları sabit olarak saat diliminin GMT+3 olduğunu söylemek mümkündür. GMT ise sıfır meridyeni olarak bilinmektedir.
Sonuç olarak Türkiye saati değişmeksizin GMT+3 olarak sabitlenmiştir.
GMT+3 Türkiye ile aynı saate sahip.
Ancak 2016 yılında kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla tüm yıl için üçüncü saat dilimi olan GMT+3 (Iğdır) Türkiye'nin ulusal saatidir.
Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Türkiye gibi GMT +3'ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.
GMT Saat Dilimleri Nelerdir? Greenwich'in doğusunda ve batısında kalan 180'er adet meridyenin her biri arasında 4 dakikalık zaman farkı olduğu hesaplanmış ve bu şekilde dünya, 12'si doğuda, 12'si batıda olmak üzere 24 saat dilimine bölünmüştür. Bu saat dilimlerinin her birine GMT saat dilimleri denir.
GMT, havacılık sektöründe kullanılmakta olan bir saat olarak da ifade edilebilir. Greenwich Mean Time Ankara'nın 3 saat gerisinde olarak bilinmektedir. GMT kelimesinin anlamı ise dünyanın başlangıç meridyeni üzerindeki ortalama güneş zamanı manasına gelmektedir.
UTC, GMT'ye eşdeğerdir.
Türkiye'de saat 14:00 olacak. Türkiye Greenwich Mean Time'nin 3 saat ötesindedir.
Ülkemizde mevcut durumda esas alınan saat dilimi UTC+2'dir. Halen İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu meridyeni Türkiye saati için esas kabul edilir.
Belirli dönemlerde saatler bir saat ileri veya geri alınarak gün ışığından daha etkili şekilde yararlanmak amaçlanır. Türkiye'de ise 2016 yılından bu yana kış saati uygulaması geçerli değildir.
Avrupa ülkelerinde bu hafta sonu "yaz saati" uygulaması sona eriyor. Avrupa ülkelerinde 29 Ekim 2023 pazar günü saat 03.00'te saatler bir saat geri alınacak. ABD "yaz saati" uygulamasını 5 Kasım 2023 Pazar günü sonlandıracak. 2024 yılında "yaz saati" uygulaması ABD'de 10 Mart, Avrupa'da 31 Mart tarihlerinde başlayacak.
Ancak, Türkiye'de ise 2016 yılından bu yana kış saati uygulaması geçerli değildir. Dünya genelinde saatler 2023 yılında 29 Ekim Pazar günü geri alındı. Uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınıyor.
GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır. Burada bulunan rasathanenin üzerinde bulunduğu kabul edilen meridyen, baş meridyen (0°) kabul edilir.
GMT+1'de saat 00:00 31 Mart Pazar iken Türkiye'de 02:00 dir. GMT+1 Türkiye'nin 2 saat gerisindedir.
Saat dilimi: GMT+2.
Fransa'da saat 22:00 2 Nisan Salı iken Türkiye'de 23:00 dür.
Türkiye'de saat 03:00 olacak. Türkiye Greenwich Mean Time'nin 3 saat ötesindedir.
GMT-4'de saat 08:00 31 Mart Pazar iken Türkiye'de 15:00 dir. GMT-4 Türkiye'nin 7 saat gerisindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri