Literatürde erken mobilizasyon, sakız çiğneme, erken oral hidrasyon (su, ılık su, çay, kahve tüketimi), sıcak uygulama gibi farmakolojik olmayan yöntemlerin bağırsak motilitesini arttırmada etkili olduğu yer almaktadır.
Lifli Gıdalar Tüketme
Lifli gıdalar, posa içerir ve dışkının yumuşak olmasına yardımcı olabilir. Ameliyattan sonra kabızlık yaşanmaması için tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar gibi lifli gıdalar tüketmek önemli olabilir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Bağırsak Fonksiyonu
Bağırsak ameliyatlarından sonra ilk 6 ay dışkılama düzeninde değişiklik olabilir. (gaz sıkıştırması, kramp şeklinde ağrı, ishal vs.) Vücut buna zaman içinde uyum gösterecektir. Bazı gıdalar bu şikayetlere yol açabilir. Bunlardan kaçınılması gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Ameliyat sonrası bu gazın tamamı boşaltılsa da bir kısmı karın içinde kalabilmektedir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün de bu kalan gaza bağlı olarak hasta ayağa kalktığında omuzlarında ağrı ve hassasiyet hissedebilmektedir. Bu durum geçici olup, vücut bu gazı yok edebilmektedir.
Peki, sindirim sistemimizin iyi çalışmadığı durumlarda vücudumuz bundan nasıl etkilenir? Sindirim sistemi bozuklukları, sadece mide ağrısı ve bağışıklık gibi problemlere neden olmaz; aynı zamanda vücudun enerjisini düşürerek dış uyaranlara karşı daha savunmasız kalmasına da neden olur.
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
ENTELAX, geçici kabızlığın giderilmesi veya bağırsak temizliğinin sağlanması için kullanılır. ENTELAX, dışkıdaki su miktarını arttıran ve bu yolla dışkı atılması ve bağırsak temizliği sağlanmasına yardımcı olan bir bağırsak boşaltıcıdır. ENTELAX'ın içerisinde tuzlu müshil bulunur (salin laksatif).
Ağızdan beslenme kesilip, damar yolu ile sıvı ve ilaçlar verilir. Ayrıca burundan takılan "nazogastrik tüp" adı verilen bir sonda ile midede biriken sıvı ve hava boşaltılarak kusma engellenir. Lavmanlarla bağırsakların boşalmasına destek olunabilir.
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi lifli yiyecekler İBS'de görülen kabızlığa iyi gelir. Azar azar ve sık yemek yemek şikâyetleri hafifletmede etkilidir. Yiyecekleri yavaş yavaş, uzun süre çiğneyerek yemek gaz şikâyetine iyi gelir.
İnce bağırsak duvarında bulunan bezlerden salgılanan enzimlerle besin maddelerinin sindirimi devam eder ve ince bağırsak sonunda sindirim tamamlanır. Sindirilmiş besin maddeleri kan ve lenf yoluyla emilerek hücrelere taşınmaya hazırlanır. Sindirimden geri kalan artık maddeler ve su, kalın bağırsağa ulaşır.
Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır.
Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
DULCOSOFT®'u size en yakın eczaneden alabilirsiniz.
Uygulamaya başlamadan önce rektal tüpün uç kısmına vazelin veya jel gibi kayganlaştırıcı maddeler sürülür. Kayganlaşan bölgeden tüp rektuma gönderilerek sıvı bağırsak içerisine gönderilir. Uygulamanın başarılı olabilmesi için uygulama yapılan kişinin dizlerini midelerine veya göğüslerine doğru çekmesi önemlidir.
Yanlış uygulanan bir lavman, rektum/kolondaki dokuya zarar verebilir, bağırsak perforasyonu ve cihaz steril değilse enfeksiyonlara neden olabilir. Düzenli olarak lavman yapmak (haftada iki ila üç kez) bağırsaktaki kaslara zarar verebilir. Düzenli lavman kullanımı da hiponatremi su zehirlenmesine yol açabilir.
Lif açısından zengin ve posalı meyve, sebze ve tam tahıllar yemek, bol su içmek, egzersiz yapmak, bağırsakları uyarmak için sabahları limonlu ılık su içmek kabızlığı gidermenin doğal yollarındandır.
Zeytinyağı, sindirim sistemini destekleyebilir. Sindirim enzimlerinin üretimini artırabilir, bağırsak hareketliliğini düzenleyebilir ve kabızlık riskini azaltabilir.
Bağırsak Düğümlenmesinin (Tıkanıklığı) Belirtileri
Bağırsak tıkanıklarında, belirtiler çok ani ve şiddetli olabilir. Tıkanan bağırsak nedeniyle biriken gaz ve sıvı, kişide şiddetli ve ilerleyici ağrılara neden olur. Rahatsızlığın ilerlemesi durumunda, kan iletiminin kesilmesine bağlı olarak dokuda ölüm gerçekleşebilir.
Bağırsak tembelliğinin birçok sebebi olabilir, yanlış beslenme ve hareketsizlik de bu sebeplerdendir. Kabızlık kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor. Kabızlık sorununda sıvı tüketimi çok önemli. Vücuttaki su kaybının yüzde 10 oranında azalması, kabızlık için yeterli bir neden.
Çekum bölgesinde oluşan bağırsak düğümlenmesinin sonucunda bağırsakta tam tıkanıklık oluşmamışsa gaz çıkışı sonrası hastalar daha rahat hissedebilir. Bu durum bağırsağın kendilinden geçtiği anlamına gelebilse de bazen tıkanıklık kendiliğinden geçmez ve daha kötü komplikasyonlar ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri