PROJEKSİYON/YANSITMA Ya da yeni iş arkadaşından hoşlanmamıştır fakat onun kendisinden hoşlanmadığını düşünür. Bu savunma mekanizması, kişinin genellikle kendisine yakıştıramadığı kıskançlık, suçluluk gibi duygulara sahip olduğunda ortaya çıkar.
Yüceltme ya da sublimation, Sigmund Freud tarafından psikanaliz diline sokulan, uygarlığın zorlaması karşısında bireylerdeki cinsel içgüdünün amacının cinsel olmayan ve toplumsal bakımdan, benimsenmeye elverişli bulunan daha yüce bir amaca dönüştürülmesidir.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Bölme (Splitting)
Bölme, “siyah-beyaz düşünme” olarak da bilinen algılanan bir şeyin olumlu ve olumsuz yönlerinin bir arada bir bütün olarak algılanması yerine tamamen iyi ya da tamamen kötü olarak algılanmasıdır. Bilineceği gibi her deneyim, davranış veya düşünce bütünüyle iyi veya kötü değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
çok büyük, sınırsız güç, yetke ya da etki. Bebeğin ana rahminde yaşantıladığı her şeyi becerebilme, kendine yetebilme duygusu.
Gerileme: Kişi zorluklarla karşılaştığında ve baş edemediğinde bilinçdışı bir şekilde gelişimsel olarak gerileme özellikleri gösterebilir. Bu durum çocuklarda kolaylıkla görülebilir. Kardeşi olan bir çocuğun gerileme yaşayarak altına çiş kaçırması veya parmak emmesi bir örnek olabilir.
Yansıtma (Projection):
Bu savunma mekanizması kişinin başına gelen durumları başkasının üzerine atfetmesi olarak açıklanabilmektedir. Birey yaşadığı duygu, düşünce ve tutumları kendisine değil bir başkasına ait olarak görür.
Narsistik savunmalar, inkar, çarpıtma, yansıtma olarak üçe ayrılır.
Nevrotik anksiyetede ise çok belirgin standartlar mevcuttur. Bu anksiyeteye sahip kişiler açık veya yakın bir tehlike olmaksızın sürekli anksiyete içindedirler. Örneğin, normal yaşantısına dönmüş bir gazi sürekli bir anksiyete yaşıyor ve her duyduğu yüksek seste zıplıyor ise muhtemelen nevrotik anksiyeteye sahiptir.
Özellikle, önemli şizoid veya obsesyonel kişilik eğilimli kişilerde, bir akıl savunma mekanizması olarak görülebilir. Bir yer değiştirme biçimi olup, kişi bu mekanizma sayesinde acı veren, ama önemli impulslardan kaçarak, bir entellektüel kavramlar ve sözcükler dünyasına sığınır.
Psikolojide “çocuklaşma”, ruhsal gelişim evrelerinde gerileme, geçmiş yaşam deneyimlerine geriye doğru gitme gibi anlamlara gelen “regresyon”, aynı zamanda korkunç ve tehlikeli durumlar karşısında derin egomuzun (içimizdeki çocuk parça) kullandığı bir savunma mekanizmasıdır.
Savunma mekanizmaları bilinçaltına bastırma, yansıtma, inkar, yön değiştirme, mantığa bürünme, özleştirme, özdeşleşme, yüceltme, gerileme, saplanma, dönüştürme, çözülme, duygusal soyutlanma, yapma-bozma, karşıt tepki oluşturma, neden bulma, duygudaşlık ve boyun eğme, hayal dünyasına kaçma, telafi ve parçalanma olarak ...
Bastırma (repression)
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır.
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
MANİK SAVUNMALAR
Nesne tüm güçlü bir biçimde kontrol edilir; üzerinde mutlak zafer sağlama ve nesneyi aşağı görme duygusu oluşturulur ki nesnenin kaybı acı veya suçluluk yaratmasın. Bu duygular oluşturularak, nesneye bağımlı olma, ona değer atfetme, onu kaybetme endişesi ve suçluluk inkar edilmiş olur.
Omnipotens, inanç, mutlak kudret anlamına geliyor. İngilizce "Omnipotence" kelimesinden çevrilmiştir. Kelime anlamı olarak ise; Omnipotens: Her şeye gücü yetme, sınırsız güç ve potansiyele sahip olmanın kalitesidir. Tek tanrılı dinler genel olarak her şeye gücü yetmeyi yalnızca inançlarının tanrısına bağlar.
Psikanalizde Aktarım Nevrozu – Transference Neurosis
Klinik psikanalizde, analiz edilenin karakteristik psişik çatışmalarını ve savunma biçimlerini yeniden deneyimlemesi ve bunların analist hakında fanteziler şeklinde ifade bulması.
Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
Biyolojik açıdan bedenin içine alma, insanın hayvansal ve salt algısal içselleştirme biçimini tanımlar. Yeme, görme, duyma, koklama ile dış dünyada olup biteni olabildiğince bütünsel ve gerçekçi yorumlamak, algılananı tamamıyla zihnin içine alarak mümkündür.
Beklenti Oluşturma (Antisipasyon): Bireyin stres yaratan durumlara uyum sağlaması için beklenti oluşturur. Bireyin durumları gerçekçi bir şekilde değerlendirmesidir.
Affekt izolasyonu, duyguların düşüncelerden ayrıştırılarak ifade edilmesidir. Her yaşantının hem duygusal, hem bilişsel yanı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri