Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Kıskançlık, içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır. Kişinin özgüveninde eksiklik olduğu zaman, kişi kendini yetersiz, değersiz ve önemsiz hissetmeye başlar. Sahip olduğu sevgiyi hak etmediğini, eşini kaybedeceğini düşünür ve endişelenir.
Kıskançlık, Türk Dil Kurumu'na göre başkasının sahip olduğu imkanları veya özellikleri çekememe olarak tanımlanır. Hedef kişinin sahip olduğu imkanlar, başarılar veya kişisel özellikler bizde bir hoşnutsuzluk uyandırır. Bu hoşnutsuzluğun nedeni ise aslında bu istendik özelliklerin kendimizde de olmasını istememizdir.
Toplumda aşırı sevilme olarak tanımlanan kıskançlık, sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur. Dolayısıyla sevginin bir göstergesi değildir.
İlgili 41 soru bulundu
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
Eğer kıskançlık bir paranoya halini aldıysa, kıskanılan kişinin hayatını kısıtlamaya ve zorlaştırmaya başladıysa bir bozukluğu yansıtabilir. Böyle bir durumda kıskanan aşırı kontrole, güvenmemeye, itham etmeye, senaryolar yazmaya başlar.
Gerçek bir aşık, sevdiği insanı bile bile kıskandırmaz. Fakat sevdiği insan onu yine de kıskanır, ilişkinin doğası gereği.
Taraflardan birinin bu tür aşırı kıskançlık içeren baskıcı tutum ve davranışları evlilik birliğini çekilmez kılabilir. Yargıtay, içtihatlarıyla ''aşırı kıskançlık'' ın duygusal şiddet oluşturan boşanma sebeplerinden olduğunu belirlenmiştir.
Buna göre aşırı derecede kıskanç bir kadın, depresyonun ve aşırı kaygının eşlik ettiği duygusal dalgalanmalar, ağlama nöbetleri, eşini sürekli kontrol etme gibi belirtiler yaşarken; erkekler daha fazla öfke patlaması, partnerini takip etme, fiziksel şiddete başvurma gibi belirtiler göstermektedir.
Doğal ve evrensel bir duygu olan “kıskançlık” sevilen birinin başkasıyla paylaşılmasına katlanamamak, başkasında olanlara sahip olma isteği duymak olarak tanımlanır. Ayrıca kıskançlık beklenen ilgi, sevgi ve şefkat eksikliğine karşı geliştirilen bir kızma duygusu, gücenme durumudur.
Kendiyle ilgili olumsuz düşünceler, kendini suçlama gibi öz güven eksikliği belirtileri depresyona yatkınlığı arttırabiliyor. Öz güven eksikliği; toplumdan kendini soyutlama, rezil olacağım korkusu ile fikrini belirtememe gibi semptomlarla eşleşerek zamanla sosyal fobiye yol açabiliyor.
Ruh sağlığı uzmanları, özellikle EMDR Terapi ile kıskançlık duygularına ve sonrasındaki davranışlara yönelik müdahale eder ve kıskançlık duygusunun hem düzeyini azaltır hem de daha kontrol edebilir hale getirirler. Kıskançlık duygusunun oluşum sebebi eğer bir travma ise EMDR terapi, danışana oldukça faydalı olacaktır.
Kıskanç insan tanımında belirgin pek çok özellik bulunmaktadır. Özgüvensizlik, değersizlik hissi, ani agresyonlar bu kişilerde en sık görülen özelliklerdir. Ancak tam zıttı olacak şekilde; yüksek ego, Tanrı kompleksi ve sessizlik de kıskanç insanların kişilik özellikleri arasında yer alabilmektedir.
Kıskançlık bireyin, kendi benliğini diğerleriyle karşılaştırmasıyla olur. İnsanın diğerinde olan bir şeye sahip olmadığını fark etmesiyle kıskançlık tohumları atılır. Kıskançlık insanı yiyip bitiren bir tutku haline gelmemelidir. Değerli olan her şey saldırmaya dönen bir kıskançlık, mevcut olanı alma yolunu da keser.
Kıskançlık, “başkasının sahip olduğu imkânları çekememe” anlamına gelen hasetten farklı olup mânası ondan daha geniştir. Ayrıca ahlâkî bakımdan hasedin her türü kötü olarak değerlendirilirken kıskançlık mâkul ve ılımlı ölçüde tutulması şartıyla gerekli olan bir tepkidir.
En çok karşılaşılan boşanma nedeni olarak psikolojik şiddet, eşin aşırı biçimde eleştirilmesi, tehdit edilmesi, aşağılaması, eşe, hakaret edilmesi, eşin duygusal olarak ihmal edilmesi, eşe yalan söylenilmesi, küçümsenmesi ve görmezden gelinmesi şeklinde sayılabilir.
Hem kadının hem de erkeğin birbirine fizyolojik ve psikolojik olarak ihtiyacı vardır. İhtiyaçlar evlilik kurumunu oluşturmuştur. Bu kapsamda cinsel ilişkinin kurulamaması bir boşanma nedenidir. Eşin ilişkiye girmemesi boşanmak isteyen diğer eş tarafından boşanma nedeni yapılabilmektedir.
Romantik olmayan kıskançlık örnekleri arasında kardeş kıskançlığı, çocuk-ebeveyn kıskançlığı, anne-çocuk kıskançlığı, baba-çocuk kıskançlığı, arkadaş ve iş arkadaşlığı kıskançlıkları yer almaktadır.
Kıskançlık, karşı cinsle ilişkilerde doğal karşılanan bir durumdur. Hiç kıskanmamak nadiren olabilir. Ancak bunu birçok kişi sevginin, aşkın olmaması olarak yorumlayabilir. Gerçekten de hiç kıskançlığın olmadığı ilişkilerin bir kısmında, kişinin eşine-sevgilisine ilgisinin olmaması gözlemlenebilir.
Kıskançlık doğuştan değildir
Kıskançlık doğuştan gelen bir davranış değildir, ergenlikle başlayan ve yaşlılığa kadar uzanan süreçte devam ediyor. Sevgili ya da eş kıskanılmaya başlanır. Kıskançlık, karşı cinsle ilişkilerde doğal karşılanan bir durumdur. Hiç kıskanmamak nadiren olabilir.
“Seven insan kıskanır.” Yargısı nesilden nesile aktarılan bir önyargı olarak karşımıza çıkar. Kişi, yaşadığı yoğun kıskançlık duygusunun makul açıklaması olarak sunar bunu. Peki gerçekten sevgiyle mi alakalı kıskançlık? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kıskançlığın sevgiyle bağlantısı oldukça düşük.
Kıskanç insanların sizden uzak durduklarını düşünebilirsiniz fakat bu her durumda geçerli olmayabilir. Aksine, bu tür insanlar sürekli etrafınızda dolanarak çevrenizde bulunmak isteyebilirler. Sizi kıskanan kişilere baktığınızda hızlı bir şekilde bakışlarını kaçırdıklarını fark etmeniz mümkündür.
Bilim insanları söz konusu araştırmada, tek ve çift yumurta ikizlerinde benzer kıskançlık genleri olup olmadığını irdelemiş. Varılan noktada, kıskançlığın sadece yüzde 29 oranında genetik olduğu, kıskançlığa neden olan faktörlerin yüzde 71'inin ise çevresel olduğu ortaya çıkmış.
Kıskançlık doğuştan değil, sonradan öğrenilen ve birçok insanı etkileyen, rahatsız eden bir duygudur. Dozunda bırakıldığı sürece kıskançlık bir hastalık değil davranış bozukluğudur. Kişi bu konuda kendini kontrol edemezse bu davranış bozukluğu ileride depresyona sebep olabilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri