Kadın işçi, analık izni sonrası çocuğu zorunlu ilköğretim çağına (6 yaşına) gelene kadar istediği zaman kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkını kullanabilir.
Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü (30 saat) olması gerekir. İşçi, haftalık çalışma süresi 30 saati aşmamak kaydıyla haftanın 6 günü çalıştırılabilir.
Çalıştırılan öğrencilerin çalışma süresi haftada en çok 15 saat, ayda en çok 40 saattir. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek brüt ücret 2023 yılı için 44,48 TL'dir.
Yarım zamanlı çalışma hakkı, aşağıdaki kişilere verilmektedir: Doğum yapan memurlar. Eşi doğum yapan memurlar. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar.
Bu durumda emsal işçiye göre 45 saat olarak belirlenen normal çalışmanın taraflarca 30 saat ve daha altında kararlaştırılması halinde, kısmi süreli iş sözleşmesinin varlığından söz edilir.” ifadesinde altı çizili cümlede yer alan “üçte ikisinden az” ve “üçte iki oranına kadar” ifadelerine farklı anlamlar atfedildiği ...
İlgili 45 soru bulundu
Kısmi süreli (Part-Time) çalışma, bir işçinin hizmet akdine dayalı olarak, 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki haftalık iş süresi olan 45 saatten az çalışmayı ifade etmektedir. Kısmi süreli (part-time) çalışanların da normal çalışanlar gibi sigortalı olması gerekmektedir.
olacaktır. Kısmi süreli çalışan sigortalının ay içindeki prim gün sayısı 20 günden fazla olamaz.
Haftada en az 30, en fazla 36 saat çalışan personellere yarı zamanlı eleman denir. Sektöre, çalışılan kuruma ve personel ihtiyacına göre çalışma saatleri farklılık gösterebilir. Part time eleman ne demek sorusuna mesai saatleri, tam zamanlı işlere göre daha az olan personel şeklinde cevap vermek mümkündür.
Geri kalan sürede işçi ücretsiz izinli sayılır ve bu süre için yarım çalışma ödeneği İŞKUR tarafından ödenir. Yarım çalışma ödeneği 2023 yılı için günlük net 331,07 TL'dir. Bu rakam günlük brüt asgari ücret olan 333,60 TL'den, sadece damga resmi (Binde 7,59 - 0.00759) düşülerek hesaplanmaktadır.
1-Normal Şartlarda Kısmi İstihdam
Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacak, 30×7.5=225 saat olarak uygulanacak ve SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır.
Kısmi süreli çalışma, aynı iş yerinde tam süreli olarak çalışan bir kişinin 2/3'ü kadar çalışmayı ifade eder. Türkiye'de haftalık çalışma süresi azami 45 saat olduğundan 30 saate kadar olan çalışmalar kısmi süreli çalışma olacaktır.
BİR AY ÖNCEDEN YAZILI BAŞVURU ŞART. Bu haktan yararlanmak isteyen işçinin, bu haktan yararlanmasının başlayacağı tarihten en az 1 ay önce işverene yazılı olarak başvurması gerekir. İşçinin, eşinin çalıştığına dair belgeyi kısmi süreli çalışma talebine eklemesi zorunludur.
Kısmi zamanlı öğrenciler (çalıştıkları birim tarafından uygun görülen program çerçevesinde) günde 3 ilâ 5 saat, haftalık ise en fazla 15 saat çalıştırılabilir.
Kadın işçi haftalık çalışma süresinin yarısı kadar (22,5 saat) çalışır ve bu sürenin ücretini işvereninden alır, işveren bu sürenin primini de öder. Geri kalan sürede işçi ücretsiz izinli sayılır ve bu süre için yarım çalışma ödeneği İŞKUR tarafından ödenir. Yarım çalışma ödeneği 2022 yılı için günlük net 165,5 TL'dir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücret 11.402,32 Türk Lirasıdır. Yine part time aylık çalışma süresini 120 saat olarak kabul ederek hesaplamamıza başlayacağız. Yarı zamanlı çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 güne tekabül eder.
İngilizcede part “kısmi” ya da “bölüm” anlamına gelen kelimeyle, time “zaman” anlamına gelen kelimenin birleşmesinden oluşur. Part time Türkçe ne demek sorusunun yanıtı; yarı zamanlı, kısa süreli ya da kısmi zamanlı olabilir ancak iş dünyasında yaygın olarak İngilizce telaffuzu olan part time adı ile anılır.
Yarım çalışma süresi; Birinci doğumda 60 gün, İkinci doğumda 120 gün, Sonraki doğumlarda ise 180 gündür.
Kısmi süreli çalışma bir diğer adıyla part-time çalışma, iş yerinde haftalık çalışma süresinin üçte ikisi oranında olan çalışma süresini ifade eder. Yasal olarak belirlenen haftalık tam çalışma süresi 45 saat iken, kısmi süreli çalışanlarda bu durum haftada en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir.
Olağan koşullarda yarım çalışmanın analık izninin ardından başlaması gerekmektedir. Çünkü işçinin yarım çalışma yapabileceği ve yarım çalışma ödeneği alabileceği süre, analık izninin bittiği tarihi takip eden gün başlar.
Kısmi sürelinin tam süreli çalışmaya çevrilmesinde işçinin iş sözleşmesinin olması ve tarafların yazılı rızasının olması yeterlidir. İşçinin çalışma süresini aph bildiriminde 30 gün tam süreli olarak bildirebilirsiniz. Yalnız işe giriş bildiriminde o kişi hala kısmi süreli çalışan girişi yapılmış olarak kalır.
İşveren kısmi süreli çalışmayı kabul etmezse, işçi işyerine gittiği halde çalışmasına izin vermezse işçi açısından iş akdini derhal fesih hakkı ortaya çıkar. Derhal fesih hakkının, 6 iş gününde kullanılması gerekir.
Bu uygulama çerçevesinde, öğrencilerimizin ders saatleri dışındaki boş zamanlarında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geçici işlerde çalıştırılması suretiyle, hem maddi kazanç elde etmelerine ve hem de uygulama becerisi kazanarak iş disiplini edinmiş üretken bireyler olmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
6- Kısmi İstihdam
Kısmi süreli iş sözleşmesine tabi olarak çalışan işçilerin SGK eksik gün bildirimleri bu kodla yapılır. Bir çalışmanın iş kanununa göre kısmi süreli çalışma olarak nitelendirilebilmesi için aylık 20 günden fazla olması gerekiyor.
Ancak kısmi süreli çalışan işçinin (örneğin yarım gün), tam gün çalışan işçi gibi 1,5 saat süt izni kullanması da düzenlemenin ruhuna ve amacına aykırı olacaktır. Bu nedenle kısmi süreli çalışan işçinin süt iznini, çalışma süresiyle orantılı olarak kullanabileceğini değerlendiriyoruz.
Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Kısmi çalışma, 4857 sayılı İş Kanunun kabulüyle yasal bir nitelik kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri