İş Kanunu'ndaki çalışma sürelerine ilişkin yönetmeliğe göre, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın 2/3'ü oranına kadar yapılan çalışma, kısmi süreli çalışmadır. Buna göre, 45 saat çalışma süresinin uygulandığı bir işyerinde 30 saat ve daha az yapılan çalışma, kısmi süreli çalışmadır.
Bu durumda emsal işçiye göre 45 saat olarak belirlenen normal çalışmanın taraflarca 30 saat ve daha altında kararlaştırılması halinde, kısmi süreli iş sözleşmesinin varlığından söz edilir.” ifadesinde altı çizili cümlede yer alan “üçte ikisinden az” ve “üçte iki oranına kadar” ifadelerine farklı anlamlar atfedildiği ...
Kısmi süreli çalışma bir diğer adıyla part-time çalışma, iş yerinde haftalık çalışma süresinin üçte ikisi oranında olan çalışma süresini ifade eder. Yasal olarak belirlenen haftalık tam çalışma süresi 45 saat iken, kısmi süreli çalışanlarda bu durum haftada en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir.
olacaktır. Kısmi süreli çalışan sigortalının ay içindeki prim gün sayısı 20 günden fazla olamaz.
Bu nedenle haftalık 30 saati aşan veya aylık 20 günü geçen sözleşmeler kısmi istihdam sözleşmesi olmaktan çıkıp tam süreli sözleşmeler olarak kabul edilmekte ve aylık 30 gün üzerinden bildirim yapılması istenmektedir. (06 kodlu) seçilmesi halinde 20 günden fazla hizmet bildirilmesine izin verilmemektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Hesaplanacak gün sayısı üzerinden prim ödemesi yapılır. Hesaplama yapılırken, 7.5 saatten az olan küsuratlar 1 gün kabul edilmektedir. Bir ayda 20 günden az çalışanların, eksik günlerine ait Genel Sağlık Sigorta (GSS) primlerinin 30 güne tamamlanması gerekmektedir.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar dilerse ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri için isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirler. Bu nitelikteki isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında sigortalılık statüsü sayılmaktadır.
ARTIK AYDA 9 GÜN SİGORTALI ÇALIŞMAK YETERLİ
Yapılan bu düzenleme sayesinde, ayda 9 gün ile 20 gün arasında sigortalı çalışan kişilerin tamamı, GSS primini 30 güne tamamlamaktan kurtulmuş oldu. Artık sadece ayda 8 gün ve daha az sürelerde sigortalı çalışanlar eksik GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorunda kalacaklar.
İşyerlerinde kısmi zamanlı (part-time) olarak çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olması zorunlu değildir.
Kısmi sigortada sigorta konusu menfaat ayrı ayrı tarihlerde aynı rizikoya karşı aynı süre için birden fazla sigortacı tarafından sigorta edilmiştir. Bu durumda her sigortacı taahhüt ettiği bedele kadar sorumludur. Sigorta bedeli sigorta değerini geçerse, sigorta değerini aşan kısım tarih sırası itibariyle geçersizdir.
İş Kanunu'nun 13. Maddesine göre Kısmi Süreli İş Sözleşmesi “işçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Bu durumda emsal işçiye göre 45 saat olarak belirlenen normal çalışmanın taraflarca 30 saat ve daha altında kararlaştırılması halinde, kısmi süreli iş sözleşmesinin varlığından söz edilir.
Çocuğu ilköğretim çağına başladığı tarihi takip eden ayın başından sonra doğum sonrası kısmi çalışma hakkı sona erecektir. Bu süreçten sonra işçinin kısmi çalışmaya devam etmesi kendi talebi doğrultusunda işverenin inisiyatifinde olur.
Ülkemizde asgari ücret çalışma saatleri hakkında özel bir düzenleme yoktur. Haftalık 45 saatlik çalışma süresi ile asgari ücret aylık çalışma saati hesaplaması yapılabilir. Yani asgari ücretli kaç saat çalışır sorusunun cevabı bir işçi kaç saat çalışır sorusuyla aynı olacaktır.
Fakat 4/D kadrolu işçiler 4857 sayılı İş Kanuna tabi olduğundan kadroya geçen işçilerin de haftalık 45 saat çalıştırılacağı görülmektedir. Genel uygulama bu şekildedir. İstenirse haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlenebilir ama istense bile üstünde belirlenemez.
Part-Time (Kısmî süreli) çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin (saat) 7,5 'a bölünmesiyle, ayda kaç gün sigortalı olacağı hesaplanır. 7,5 saatin altındaki çalışmalarda 1 güne tamamlanır.
Part-Time çalışanın sigorta günü
Aylı sigorta günü ise 80/7,5=10,6 yani 11 gün olmaktadır. Böyle olunca bu eksikliğin sebebinin de SGK ya belgelendirilmesi gerekmektedir. Bunun için kullanılan kanıtlayıcı nitelikte belge ise yazılı part-tıme yani kısmi süreli iş sözleşmesidir.
Özetle, sözleşme işin niteliğine göre bir süreye tabi olabilir. Bu süre 3 ay da olabilir, 1 yıl da, 5 yıl da. İşçi ile işverenin kendi iradeleri ile belirli süreli iş sözleşmesi kurmaları mümkündür, ama süreyi belirlemek konusunda işin niteliğine bağlıdırlar.
İş Kanunu'nun 63. maddesine göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü (30 saat) olması esastır.
Ev hizmetlerinde aynı işveren yanında ayda 10 günden az çalışanlar için öncelikle sigortalı çalıştıracak kişinin bir defaya mahsus SMS ile kendi TC numarasını yazıp '5510' kısa mesaj servisine kendini 'çalıştıran' olarak kaydettirmesi gerekiyor.
15 günlük sürenin sonunda ise araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortalarını yaptırmamaları halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Aracın mevcut bir zorunlu trafik sigortası bulunmaması halinde 15 günlük süreden söz edilememektedir.
Ayda on günden az çalıştırılan gündelikçiler için ise iş kazası ve meslek hastalığına karşı günlük sigorta primi ödeniyor. Ev hizmetlerinde ayda 30 günden az çalışan gündelikçiler, primlerini kendileri ödeyerek aylık sigortalı sürelerini 30 güne tamamlayabilirler.
İşverenin uygun bulması halinde birçok iş kolunda kısmi süreli çalışma hakkı verilebilir. Yasada, özel sağlık kuruluşlarında mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işler, sanayiden çalışılan işler, mevsimlik işler geçmektedir.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz. Fazla Çalışma Yaptırılacak İşçinin Onayı Madde 9 —Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir.
Saatlik ücretle çalışan sigortalıların prim günleri çalıştıkları saatlerin güne çevrilmesi yolu ile belirlenmektedir. Bu bağlamda; sigortalının ay içinde çalıştığı toplam saat, iş kanunu gereğince günlük çalışma süresi olarak uygulanan “7,5”'e bölünerek bildirilecek prim günü sayısına ulaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri