Kış ayları yağların direnç gösterdiği aylardır. Kışın havaların soğuk olmasından ötürü vücudumuz daha çok enerjiye ihtiyaç duyar ve beynimiz midemize sık sık açlık sinyalleri gönderir. Bu da kilo vermeyi zorlaştırır.
Kış mevsiminde soğuk havanın yanı sıra kış sebzelerinden de kilo vermek için yararlanılabilir. Karalahana, beyaz lahana, pazı, brokoli, kereviz, ıspanak ve pırasa gibi kök bitkileri, kilo kaybında önemli bir role sahiptir. Çünkü kök bitkileri diğer besinlere oranla ortalama iki kat daha fazla lif içerir.
zamanın kış ayları olduğuna dikkat çekti. Bunun iki nedeni var: Birincisi soğuk havada yağ yakımının hızlanması, diğeri de kış sebzelerinin içerdikleri lif oranı nedeniyle kilo kaybını kolaylaştırması.
Kışın kilo almamızın en önemli nedeni, kış aylarında havaların soğumasıyla beraber vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için yemek yeme ihtiyacının artması. Üşüdükçe enerjiye olan gereksinim artar, vücut da artan enerji ihtiyacını besinlerden karşılamaya çalışır. Bunun sonucunda beyin acıkma sinyali verir.
İlgili 37 soru bulundu
“ÜŞÜMEK YAĞ YAKMAYI YÜZDE 3 İLA 30 ARALIĞINDA ARTIRIYOR”
Kış meyve ve sebzelerinin liflerinin çok olması da kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalar, üşümenin yağ yakmayı yüzde 3 ila 30 aralığında artırdığını gösteriyor.
Yapılan bir araştırma, düşük karbonhidrat içeren bir diyet listesinin vücut sıcaklığını düzenleyen tiroid üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini göstermiştir. Dolayısıyla diyet listenizde olması gerekenden az karbonhidrat bulunması tiroidinizin yavaş çalışmasına, bu durum ise sürekli üşüme haline sebep olabilir.
Vücudunuz soğuk havayla karşılaştığında kendisini ısıtmak ister. Metabolizmanın bunun için yapacağı ilk şey, kalorileri yakmaktır. Yapılan araştırmalar, aynı seviye ve uzunlukta egzersizlerin soğukta yapıldığında daha fazla kalori yaktırdığını gösteriyor.
Kış aylarında kilo alımı, genelde tatillere göre daha düşük aktivite ve aşırı kalori tüketimi ile ilişkilidir. Yani yaz aylarında daha hareketli olan bireyler, kışın azalan aktiviteyle birlikte kilo alabilir. Kilodaki küçük dalgalanmalar genelde endişe verici değildir.
Bayer, halk arasında 'Kışın metabolizma hızı düşer, kilo alınır' şeklindeki görüşlerin yeni çalışmalarla çürütüldüğüne dikkati çekerek, "Aksine yapılan yeni çalışmalara göre belirli ölçüde soğuk havaya maruz kalmak, metabolizma hızını arttırarak kilo vermeye yardımcı oluyor.
Tek bir önlem vardır; 11 12 yaş zayıflama yöntemleri ile tanışmak. 11-12 yaş kilo verme sürecinin en kolay olduğu yaşlardır. Çünkü ergenlik dönemine giriş yapılan bu yaşlarda metabolizma oldukça hızlı çalışır. Boyun uzaması ve orantılı kilo alımı olduğunda çocukların daha sağlıklı fiziğe sahip olması mümkündür.
Zor kilo verenlerin belli gıdaları tüketmesi gerekiyor. Bu gıdaların mutlaka hem tok tutması hem de kalorisinin düşük olması gerekiyor. Bakliyatlar, avakado, yulaf, yoğurt, greyfurt, fındık ve ceviz, brokoli, elma ve armut, keçi peyniri mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor.
Öte yandan düzenli olarak spor yapmak, yağ yakmayı kolaylaştırırken kasların güçlenmesini sağlar. Sağlıklı bir zayıflama için kişinin 1 haftada 0.5 kg ile 1 kg vermesi gerekir. Bu oran, 1 aylık bir zaman diliminde 5-6 kilograma kadar çıkabilir.
-- Güne yayarak kilo başına günde 33 ml su içimi soğuk da olsa sıcak da olsa ılık da olsa kilo verdirir. Bununla birlikte sıcak su kilo kontrolü açısından daha uygundur. Çünkü sıcak su midede daha uzun kaldığı için; soğuk suya nazaran daha fazla tok tutar. Bu nedenle sabahları aç karnına ılık su içilmesi önerilir.
Sıcak havalarda terlemek yalnızca havadan kaynaklı bir durumdur. Sıcak havalarda vücut ısısını düzenlemek için terler ve bunun zayıflamak ya da yağ yakmak ile bir ilgisi olmaz.
Egzersiz, diyetle kombine edildiğinde daha hızlı ve daha fazla kilo vermenizi sağlayacaktır. Ayrıca egzersiz, kilo verdikçe yaşanan deri sarkmalarını önleyerek daha fit bir görüntüye ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Gün batımıyla birlikte metabolizma yavaşlamaya başlamaktadır.
Vücut kahverengi yağ tabakasını yakarak ısındığı için, soğukta uyuyanlarda hem iyi yağ oranı hem kalori yakım oranı artıyor. Araştırmacılar elde edilen bu veriler ışığında kilo vermek isteyen kişilere yatak odalarının sıcaklığını biraz düşürmelerini tavsiye edebileceklerini belirtti.
Erişkin yaşlarda kilo almaya veya şişmanlığa neden olan başlıca faktörler hareketsizlik ve aşırı beslenmedir. Bunun dışında yaşın ilerlemesiyle de kilo almaya başlarız. Kadınlar için kilo alımının en fazla olduğu dönemler gebelik, emzirme ve menopoz dönemleridir.
Vücudumuz biyolojik yapısı nedeniyle iç ve dış etkenlerden etkilenmektedir. Havaların soğumasıyla birlikte düşen vücut ısısının tekrar normal seviyeye çıkması için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarız. Bu durum yeme isteğimizi artırır.
Yürüme gibi fiziksel aktivite, kalori yakmanıza yardımcı olduğu için kilo kontrolü için önemlidir. Günlük rutininize 30 dakikalık tempolu yürüyüş eklerseniz, günde yaklaşık 150 kalori daha yakabilirsiniz.
Sabah vakti şekersiz olmak kaydıyla 1 saat boyunca sakız çiğnemenin yaklaşık 60 kcal'e bedel olduğu bilinmektedir. Ayrıca da yemek yemeye başlamadan önce ve sonra sakız çiğneyenlerin çiğnemeyenlere göre %5 daha çok kalori yakabildikleri gerçeğini ortaya çıkardı.
1 Saat oturmak kaç kalori yakar? Kişinin kilo, boy, metabolizma hızı gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği gibi 70 kg bir birey 1 saat oturduğunda ortalama 100 kalori yakmaktadır. Bu enerji vücudun çalışması için harcadığı enerjidir.
Yani zayıflayınca el,ayak, göğüs hepsi küçülür ama gelişme dönemindeysen veya kilon çok değilse vücut yapında bu olabilir.
Yapılan araştırmalar, üşümenin yağ yakmayı yüzde 3 ila 30 aralığında artırdığını gösteriyor.
Zayıflama diyetlerinde görülen yaygın yavaş metabolizma belirtileri arasında yer alan üşüme, vücudun kendini koruma biçimidir. Düşük kalori nedeniyle vücut daha fazla enerji harcamamak için vücut ısısını düşürme yoluna gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri