17 Ağustos 1999 büyük Marmara depremi öncesi 20. yüzyılın son tam güneş tutulması olmuştu.
17 Ağustos 1999 depreminden birkaç gün önce 11 Ağustos'ta tam Güneş tutulması yaşanmıştı. 25 Ekim 2022'de yine bir Güneş tutulması meydana gelecek. Depremlerle Güneş veya ay tutulmalarının ilişkisi var mı?
11 Ağustos 1999 Güneş tutulması tutulma büyüklüğü 1.029 olan toplam güneş tutulması gerçekleşti. Ay Dünya ve Güneş arasında geçtiğinde bir güneş tutulması meydana gelir, böylece dünyadaki bir gözlemcinin güneş diskini tamamen veya kısmen gizler.
Bildiğiniz gibi 1999 depreminin bir hafta öncesinde de tutulma olmuştu. Ancak 2006 yılında yaşanan tutulmadan sonra böyle bir deprem olmadı. Hatta o günlerde halk arasında büyük bir panik de vardı. Nitekim o yıl yaşanan güneş tutulmasının ardından böyle büyük bir deprem olmadı.
"Güneş tutulması depremi tetiklemez. Deprem ile güneş tutulmasının arasında ilişki yoktur. 25 Ekim 2022 günü de dünyanın herhangi bir yerinde deprem meydana gelebilir."
İlgili 15 soru bulundu
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
Gözlem. Çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir.
11 Ağustos 2018 tarihinde 18 derece Aslan'da gerçekleşecek güneş tutulması 1999 yılında da yine 18 derece Aslan'da gerçekleşmişti.
2023 GÜNEŞ TUTULMASI TARİHLERİ
2023 yılı güneş tutulması ilk olarak 20 Nisan 2023'te gerçekleşti. İkinci Güneş tutulması ise 14 Ekim 2023'te yaşanacak.
YÜZLERCE ÖĞRENCİ GÜNEŞ TUTULMASINI İZLEDİ
Ardından etkinliğe katılan öğrenciler merkezin tutulma için hazırladığı “Güneş Gözlemcisi” gözlüğü ve teleskopla bu gök olayını gözlemledi. Ülkemizden görülen son 'Tam Güneş Tutulması' 29 Mart 2006'da gerçekleşmişti. Bir sonraki Tam Tutulma 30 Nisan 2060'ta gerçekleşecek.
Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler.
Güneş Tutulması: Dünya ile Güneş'in arasına Ay girdiğinde Güneş tutulması dediğimiz gök olayı olur. Bu durumda Ay'ın gölgesi Dünya'nın üzerine düşer. Güneş tutulması boyunca Ay'ın gölgesinin düştüğü bölgelerde Güneş görülmez. Biz bu olaya Güneş Tutulması deriz.
22 Nisan günü 12:40 itibarıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından depremde 50.783 kişinin öldüğü, 107.204 kişinin yaralandığı açıklandı. Deprem sebebiyle 120 polis, 32'nin üzerinde asker ve en az 14 doktorun öldüğü bildirildi.
Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 10 dakika sürer.
Zafer Emecan. Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
Kadınlar idrar yolları rahatsızlıklarına dikkat etmeli, göğüs, rahim ve yumurtalık kontrollerini yaptırmalıdır. Akrep burcunda bir Ay tutulması üstelik Uranüs etkisiyle depremleri tetikleyebilir, halk hareketleri, hava ve deniz kazaları, deprem ve volkanik patlamalar yaşanabilir.
2023 yılındaki Güneş tutulması, Türkiye'de tam olarak gözlemlenemeyecek. Türkiye'de bu tutulma kısmi olarak görülebilecek. Güneş tutulması, Türkiye saati ile 20 Nisan 2023'te ve 14 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde gerçekleşecek; tutulmanın en yoğun olduğu saatler Türkiye saatiyle 10:51-11:09 arasında olacak.
Bu yılın ilk güneş tutulması, 29 derece Koç burcunda, 20 Nisan 2023 Perşembe günü gerçekleşecek. Peki güneş tutulması burçları nasıl etkileyecek?
Terazi burcunun 21 derece, 07 dk'sında gerçekleşecek olan Güneş tutulmasına Chiron, Eris ve kuzey ile karşıt açıda olacak.
Deprem 17 Ağustos 1999 da saat 03.02 de 40.70 kuzey enlemi ile 29.91 doğu boylamının tarif ettiği bölgede, İzmit'in 11 km. güney doğusunda meydana gelmiştir.
Türkiye saatiyle 15.05'e kadar sürecek Güneş tutulması 12.40'ta başladı. Bugün gerçekleşen ve 'parçalı tutulma' niteliğinde olana tutulma, Avrupa, kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'nın batısından izlenebiliyor. 3 saat sürecek olan tutulma TÜBİTAK'tan canlı yayımlanıyor.
Namaz, güneş tutulması süresince sürmüştü. Allah Resûlü"nün, “Güneş tutulması sona erinceye kadar namaz kılın.” buyurduğu da nakledilmiştir. Peygamber Efendimizin (sas) güneş tutulduğu zaman kıldığı namaza küsûf namazı denilmiştir. Hz. Âişe anlatıyor: Resûlullah (sas) zamanında güneş tutuldu.
Bilim adamları, bugünkü tam güneş tutulması sırasında akıllı telefonlardan selfie çekilmemesi uyarısında bulundu. Tam bu anda çekilecek selfielerin körlük riskini de beraberinde getirebileceği belirtildi.
Ayrıca kamera ve akıllı telefonlarınızın lenslerini korumayı unutmayın. Uzmanlar, güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri