Her 10°C'deki sıcaklık düşüşünde hava basıncının 1-2 PSI veya 0,07 ila 0,14 bar azaldığını unutmayın. Çivili kış lastikleri de düzenli bakım gerektirir. Lastik basıncı izleme sistemi olsa bile, hava basıncınızı düzenli olarak kendiniz kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Araç içerisinde ağırlık dengede adımı üzerinden ideal hava basıncı ele alınır. Bu bağlamda ön koltuklarda iki kişi var ise ve arka koltuklar boş ise, bu doğrultuda ön lastikler için 36 psi ve arka lastikler için ise 34 psi hava basıncı ele alınır.
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir.
Soğuk havalarda sıcak gaz genleşir, soğuk gaz ise sıkışır. Bu nedenle kış aylarında hava sıcaklığı düştüğünden lastik basınçlarınızda yavaşlayacaktır. Otomobiliniz sebebi ile belirtilen değere 0,2 bar (üç psi) eklemeniz tavsiye edilir. Örneğin aracınız için müsait hava basıncı 2.2 bar 32 psi ye denk gelmektedir.
Soğuk hava lastik şişmesini nasıl etkiler? Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer. Ayrıca, yüksek rakımın olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya bu yere seyahat ediyorsanız lastik basıncı daha da düşer.
İlgili 20 soru bulundu
Her 10°C'deki sıcaklık düşüşünde hava basıncının 1-2 PSI veya 0,07 ila 0,14 bar azaldığını unutmayın. Çivili kış lastikleri de düzenli bakım gerektirir. Lastik basıncı izleme sistemi olsa bile, hava basıncınızı düzenli olarak kendiniz kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Hava Şartları
Gaz basıncı, hava sıcaklığına bağlı olarak değişir. Bu yüzden yaz ve kış mevsiminde basınç değişikliği farklılık gösterir. Özellikle soğuk havaların hakim olduğu kış aylarında lastik basıncı düşer. Hava sıcaklığı 10 derece düşünce lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1-2 PSI azalma meydana gelir.
Düşük hava basınçlı olarak kullanılan lastikler, yol tutuş kabiliyetini düşürür ve direksiyon hakimiyetinde tutarsızlığa neden olur. Lastiklerde düşük hava basıncı, lastiğin aşırı esneyerek ısınmasına ve bununla birlikte temas yüzeyinin bozularak yol tutuşunun azalmasına neden olur.
Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa...
Oto lastiklere fazla basınç uygulamak da doğru olmaz. Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Fizik kurallarına göre belirlenen basınç değişikliği, yaz ve kış mevsiminde farklılık gösterir. Özellikle kış aylarında soğuyan havaya bağlı olarak lastik basıncı düşer ve güncellenmesi gerekir. Buna göre; sıcaklık 10 derece düştüğünde, lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1 - 2 PSI azalma görülür.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
Bu nedenle yaz lastikleri gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece üzerindeki sıcaklıklarda tercih edilmeli, kış lastikleri ise gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece altında kullanılmalıdır.
O yüzden genel olarak aracın içi dolu olduğu vakit 34 psi üzerinden hava basıncı ele alınır. Arka taraf boş ve ön taraflar dolu ise o zaman 34 ile 32 psi şeklinde ön ve arka lastikler ideal hava basıncına getirilir.
205 55 R16 Ebatında Lastik Hava Basıncı
Önde iki arkada iki kişi olduğu durumda lastiklerin hepsi 36 Psi olmalıdır. Aracın kendi yük durumunda ön taraf daha yüklüyse ilk durum için önde sadece iki birey olduğu düşünüldüğünde ön lastikler için 36 Psi arka taraf için 34 Psi olmalıdır.
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 38 psi, Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 40 psi, Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 42 psi olmalı
Standart basınç
Deniz seviyesindeki standart atmosfer basıncı 760 MmHg; 29,92 InHg; 14,70 psi; 1013,25 x 103 dyn/cm2; 1013,25 mb (veya hPa); 1 standart atmosfer veya 101,325 kilopaskaldır.
Hava basıncı temel bilgiler ;
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
•Yükseklik: Yukarı çıkıldıkça hava basıncı azalır.
azalma, daha sonraları ise yavaşlayan bir azalma söz konusudur.
Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur. Ancak lastik basınç ayarlaması yaparken, aracın ağırlığı, araç içerisinde bulunan kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi etkenler basınçta oynamalara neden olabilir.
Aracınızın ağırlık denge dağılımı ön tarafa doğru ağırlıklıysa ve aracınız önden çekişliyse genellikle herkes tarafından kabul edilen kuraldır. Ön koltuklarda iki kişi seyahat ediyor ve arka koltuklar boş ise, lastik hava basınç değerleriniz ön lastikler 34 psi arka lastikler 32 psi olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Uzun süre kullanılmadıkları taktirde arabaların lastiklerinin havaları zamanla iner. Peki buna sebep olan şey ne? Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin en büyük sebeplerinden biri, lastiğin yapısında bulunan moleküllerin arasına hapsolmuş hava moleküllerinden kaynaklanan çok küçük boşluklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri