Son zamanlardaki önemli bir yenilikte IVM(in vitro matürasyon),yani yumurtaların vücut dışında olgunlaştırılmasıdır. Tüp bebek tedavisinin en önemli basamağı kadında yumurtaların geliştirilmesidir.1 ay kadar süren bu tedavide günlük olarak iğne formunda ilaçlar kullanılır.
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Bu yöntem ile altta yatan neden bağlı olarak azospermik hastaların %40-60'ın sperm elde edilebilmektedir. Ameliyat sperm bulana kadar yaklaşık 2 saat kadar devam eder.
Kısırlık Nasıl Tedavi Edilir? Tespit edilecek soruna göre tedavi seçenekleri değişmektedir. Bazen kadın ve erkeğe hormon tedavisi verilerek, bazı durumlarda ise yumurtlamanın sağlanması ile veya bir cerrahi işlem ile sorun çözülebilirken, bazı hallerde aşılama veya tüp bebek gerekebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Erkeklerde kısırlık yani infertilite sorununda şu tedaviler uygulanabilir; Kısırlık ilaç tedavisi. Kısırlık iğne tedavisi. Kısırlık aşılama yöntemi.
Doğurganlık penceresi olarak da bilinen bu zaman aralığı normalde altı gün – yumurtlamadan beş gün öncesi ve yumurtlama günüdür. Spermin bir kadının üreme sisteminde 5 gün hayatta kalabilmesi ve yumurtanın ancak 12 ile 24 saat arasında döllenebilmesi nedeniyle bu aşama en verimli zaman olarak adlandırılır.
Ancak, her 15 günde bir erkekte yeni bir semen yapım döngüsü başlar ve erkekte devamlı olarak sperm üretimi sağlanarak üreme kapasitesinin devamlılığı sağlanır. Bu nedenle eğer çevresel bir risk faktörü ve ilaç kullanımı yok ise üç hafta ara ile iki semen analizi yapılması sağlıklı bir değerlendirme için önemlidir.
Kısır çiftlerin yarısından fazlası, 24 ay içerisinde kendiliğinden çocuk sahibi olabilmektedir.
Kısır olan bir erkeğin normal şartlarda baba olması mümkün değildir. Ancak günümüzde yardımcı üreme teknikleri sayesinde menisinde sperm bulunmayan, sperm sayısı az olan, spermleri hareket edemeyen erkekler de baba olabilmektedir.
Ancak kadınlar yaşlarının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık şanslarını ciddi olarak kaybederler. Bu azalış 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasa da özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli eder ve 40'lı yaşlara gelindiğinde ise %75'e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir.
Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülen bu üreme problemi, çiftlerin her ikisinde herhangi bir sağlık problemi olmadan da görülebilir. Ancak yaşın ilerlemesi, kısırlığın en yaygın nedenleri arasında yer alır.
Kısırlığa neden olabilecek üreme fonksiyonu bozukluklarını tespit etmek için kadınlarda ultrasonografi ile görüntüleme, kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler; erkeklerde ise sperm sayımı ve yine kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler uygulanabilir. Bu testlerin sonucunu bekar veya evli olmak değiştirmez.
Çocuğu olmayan bir erkek önce bir Üroloji uzmanına başvurmalıdır. Ayrıca çiftler ya da aileleri, ortada bir suçlu aramak yerine detaylı tetkikler yapılmak üzere bir an önce doktora başvurmaları gerekmektedir. Erkek kısırlığı çok çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir.
C, D ve B12 vitaminleri ile demir, bakır, selenyum gibi minerallerden zengin olan balık ve diğer deniz mahsulleri meni hacmini artırırken sperm sağlığı ve kalitesini de olumlu yönde etkiler. Sarımsak; bol miktarda selenyum ve B6 vitamini içeriği sayesinde sağlıklı ve yeterli şekilde sperm üretilebilmesi sağlanır.
Spermiogram testi infertilite (kısırlık) tanısında önemli bir testtir. Eczanelerde ve büyük parfümerilerde evde sperm testi veya erkekler için kısırlık testi gibi çeşitli isimlerle satış yapılmaktadır.
Bazı hormonal bozukluklardan veya yaşam tarzı değişikliklerinden dolayı sperm hareket azlığı tespit edilirse tedavi mümkündür. Ancak genetik bir nedeniyle oluşan problemlerde, yardımcı üreme teknikleri önerilebilir.
Erkeklerde kısırlığın ana belirtisi, bir kadını gebe bırakamamadır. Başka belirgin belirti veya semptom olmayabilir. Ancak bazı durumlarda, kalıtsal bir bozukluk, hormonal dengesizlik, testis çevresindeki genişlemiş damarlar veya sperm geçişini engelleyen bir durum gibi altta yatan bir sorun belirtlere neden olur.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri