Ergenlik Yaşına Gelinmesi: Tek başına yaşamını devam ettiremeyecek olan ergin olmayan kişilerin kısıtlılık kararı 18 yaşına geldiğinde kısıtlılık kararı kendiliğinden kalkar. Hapis Cezası Sonunda: 1 yıldan fazla olan hapis cezalarının sonunda, kişinin kısıtlılığı kalkmış olur.
Madde 471- Özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkumiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayet, hapis halinin sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkar”.
Madde 471 - (02.03.2024 kabul tarihli ve 7499 sayılı Kanunun 8. maddesi ile değişik)I “Özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkûmiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayet, hapis hâlinin hukuka uygun bir şekilde sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.
Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.
Bazı soruşturma dosyalarında, kısıtlama kararı var ise şüphelinin ifadesinde bazı yerler (özellikle tape kayıtları/konuşma dökümleri) silinip, müdafiye bu şekilde örnek verilmekte, dosyada ise ifade evrakının tam metin bulunmaktadır. Bu uygulama, savunma hakkının kısıtlanması anlamına gelmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Hapis Cezası Sonunda Kısıtlılığın Kaldırılması
1 yıldan fazla olan hapis cezalarının sonunda, kişinin kısıtlılığı kalkmış olur. Hapis cezaları sonrasında kişi hürriyetine kavuşacağı için kısıtlılık da otomatik olarak kalkacaktır.
Kısıtlanan kişi sınırlı ehliyetsiz hale gelir. Bu kişiler vasisinin rızası olmadan borç altına giremezler. Ancak kendilerini borç altına sokmayan işlemlerde rıza gerekmez. Kısıtlananın bir eşya satın alması halinde vasinin rızası gerekir.
Kısıtlılık kararının kaldırılması sadece mahkeme kararı ile olur. Bazı hallerde kısıtlılık kararı kendiliğinden de kalkabilir. Mahkeme kararıyla kısıtlılığın kaldırılması için mahkemeye bir dilekçe sunulması gerekir. Sunulan dilekçe hâkim tarafından incelenir ve uygun bulunduğu takdirde kısıtlılık kararı kaldırılır.
Kamu haklarından mahrumiyet (kısıtlılık), asli bir ceza olarak veya asli cezaya (mahkumiyete) eklenen ikincil bir ceza olarak verilebilir. Kamu haklarından yasaklı olanlar memur olamazlar.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Kanun'un 480'inci maddesine göre, vasilik görevi uzatılmadığı takdirde sürenin dolmasıyla kendiliğinden sona erecektir. Ancak Yargıtay, yetkili mahkemece vasinin görevinin sona erdiğine ilişkin karar alınmaması halinde, süre sonunda vasinin ve mahkemenin zımni kabulüyle vasinin görevinin devam edeceği görüşündedir.
Türk Medeni Kanunu madde 405 düzenlemesinde kişinin akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle işlerini yapamaması veya korunması ve bakımı için sürekli yardıma muhtaç olması ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan bir halde olması halinde kişi hakkında kısıtlama kararı verilebileceği yer alır.
Kısıtlama sebepleri TMK m. 432'de sınırlı olarak sayılmış olup, bunlar akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır ve tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serseriliktir.
Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir.
Vasi Tayini kaç günde çıkar? 14 gün içerisinde çıkar.
Vasi olarak tayin edilen kişiye kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde ilgili herkes itirazda bulunabilir. İtiraz, kararı veren sulh hukuk mahkemesine yapılır. Mahkeme itirazı yerinde gördüğü takdirde vasi olarak atanan kişiyi değiştirebilir.
Medeni Kanun Madde 405'e göre ''akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.''
Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.
Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin kısıtlanmasını isteyebilir. Kanunun aradığı şartlar sebebiyle kısıtlanmak isteyen her kişi vesayet altına alınmak üzere başvuruda bulunabilir.
İyi günler dileriz. adına e-devlet şifresi alabilirsiniz. -devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.
Vasi, kısıtlıların veya velisi olmayan küçüklerin menfaatlerini korumak üzere mahkemenin tayin ettiği kişidir. Mahkeme genelde vesayet altına alınacak kişinin eşini, yakınını veya onların seçeceği kişiyi vasi tayin eder. Vasi, kişinin hak ve menfaatlerini koruma yükümlülüğüyle onun adına hukuki işlem yapar.
Ayırt etme gücüne sahip olmamanın sonuçlarına ilişkin hükümler saklıdır. Madde 403.- Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür. ***Vesayet kararının usulen kesinleşmesi gerekiyor.
Alkol ya da uyuşturucu maddelere olan bağımlılık nedeniyle kişinin kendisinin ve başkalarının sağlığını ve güvenliğini tehlikeye sokması, kısıtlama sebebidir. Bu çerçevede kısıtlanan kişiye vasi tayini sağlanır. Kötü yaşam tarzı, çirkin ve ahlaka aykırı bir yaşam sürme olarak tanımlanabilir.
Vasi, en basit tabiri ile velayet altında bulunmayan küçüklerin, sulh hukuk mahkemesi tarafından alınan karar ile kısıtlanmış kişilerin, 1 yıl ve daha uzun süre hapis cezası almış kişilerin mal varlığını ve kişilik haklarını korumak ve yönetmek amacı ile atanan kişidir.
Şimdi biraz daha derine inelim. Kısıtladığınız kişi fotoğraflarınızı ve hikayenizi görmeye devam edebilir ancak gönderilerinize yaptığı yorumlar, sizin tarafınızdan onaylanmadığı sürece siz veya başka kullanıcılar tarafından görülmeyecek, yalnızca kendisi tarafından görülebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri