Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kısıtlının hissesi nasıl satılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kısıtlının hissesi nasıl satılır?

Sulh Mahkemesi vasinin taleplerini, gerekçelerini ve kısıtlının göreceği faydaları uygun gördüğü takdirde mal satışına izin verebilir. Kısıtlının bu satışlardan herhangi bir zarara uğramayacak olması da önemli bir şarttır. Bu koşullar altında vesayet makamı, satış talebini kısmen ya da tamamen onaylayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Kısıtlı kişinin malı nasıl satılır?

VESAYET ALTINDA BULUNAN KİŞİNİN MALLARININ SATIŞI

Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Vasisi olduğu kişinin malını satabilir mi?

Örneğin TMK madde 440 uyarınca vasi, vesayet altında bulunanın menfaati gereğince değerli şeylerin dışındaki taşınırları vesayet makamının talimatıyla açık artırma yoluyla satabilir. Ancak bu durumda da vesayet altındaki kişinin kendisi veya ailesi için özel bir değer taşıyan şeyler, zorunluluk olmadıkça satılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vonahukuk.com

Vasi tapu devri yapabilir mi?

Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Vasi Kısıtlının bankadaki parasını çekebilir mi?

Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

MİRAS KALAN TAPU HİSSENİZİ NASIL SATABİLİRSİNİZ

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vasi olmadan satış yapılır mı?

Vasi, pazarlık yoluyla satış yapabilmek için ayrıca bir izne ihtiyaç duyar. Pazarlık ile satış izninden denetim makamı olarak Asliye Hukuk Mahkemesi sorumludur. Hem açık artırma satışına izin hem de bu satışın pazarlık usulüyle yapılmasına yönelik izin denetim makamının kararlarıyla alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi gayrimenkul satışı yapabilir mi?

Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Kısıtlı kişi satış yapabilir mi?

VESAYET ALTINDAKİ BULUNAN KİŞİLERİN TAŞINMAZ SATIŞ ŞEKİLERİ

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 444'üncü maddesinde, Taşınmazların satışı, vesayet makamının talimatı uyarınca ve ancak vesayet altındaki kişinin menfaati gerekli kıldığı hâllerde mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trtapukadastro.com

Vasi olan kişi miras alabilir mi?

Yasal miras payını alacak. İkinci ihtimal, vasi olarak akrabalar dışında biri de tayin olunabilir. Bu halde zaten mirasta yasal olarak hissesi yoktur, vasi olduğu için de mirasçılar arasına girmemiştir. Dolayısıyla kısıtlı kardeşin ölümü ile yasal mirasçılar dışındaki vasinin mirasta herhangi bir payı olmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: posta.com.tr

Vasi satış için vekalet verebilir mi?

Vasi, hükümlü adına onun işlemlerini yürütür. Vasi atanmadan, hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, kanun yollarına başvurmaz, alım satım yapamaz. Vesayet ilişkin kurallar 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda (396-425. maddelerde düzenlenmiştir.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: chukuk.com

Vasisi olan kişi ne yapamaz?

Vasi, vesayet altına alınan kişinin bütün iş ve işlemlerini tek başına serbestçe yapamaz. Bazı işlemlerde vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesinin, bazı işlemlerde ise denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesinin onayını alması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Kısıtlanan kişi ne yapamaz?

Kısıtlanan kişi sınırlı ehliyetsiz hale gelir. Bu kişiler vasisinin rızası olmadan borç altına giremezler. Ancak kendilerini borç altına sokmayan işlemlerde rıza gerekmez. Kısıtlananın bir eşya satın alması halinde vasinin rızası gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ateshukuk.com

Vasisi olan kişi ölürse ne olur?

Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Kısıtlı olanlar kimlerdir?

Medeni Kanun Madde 405'e göre ''akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.''

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Miras kalan ev hissemi nasıl satarım?

Babadan Miras Kalan Hissemi Nasıl Satarım? Mirasın önce mirasçılar üzerine geçirilmesi, sonrasında tüm mirasçılar tarafından satış konusunda anlaşılmış olması gerekir. Eğer mirasçılar arasında satış için anlaşmaya varılamadıysa, mirasçılardan birinin satış için mahkemeye başvurması yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cemakyazi.com

Vasi Kısıtlının borçlarından sorumlu olur mu?

Vasinin vesayet altındaki kişinin borçlarından sorumlu tutulup tutulamayacağı mahkeme kararıyla belirlenir. Bu noktada vasisi olunan kişinin borçlanma esnasındaki kısıtlılık ve reşitlik durumu belirleyici olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi miras payını devredebilir mi?

Mirasçılar arasında kısıtlanmış bir mirasçı varsa, miras payının devri sözleşmesi kısıtlının namı ve hesabına vasi yapabilir veya mirasçı sezgin ise vasi, kısıtlı mirasçıya devir sözleşmesi yapmaya yetki verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Vasi araç satışı yapabilir mi?

Sürekli bakıma muhtaç olduğu için vasi atanmış engelliler, sadece engelli raporu ve vasi belgesiyle araç alabiliyorken, iş aracın satışına geldiğinde sulh hakimliğinden karar çıkarmak gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Kısıtlı olan kişi vekalet verebilir mi?

Ancak kısıtlı adına açılan davaların vasiye yöneltilmesi gerekli olup takibi için izin alınmasına gerek bulunmamaktadır. Bununla birlikte kısıtlı adına davalarda kısıtlıyı temsil için avukata vekaletname verilebilmesi adına uygulamada vesayet makamından izin alınması gerektiğini görmekteyiz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acarumut.av.tr

Vasi kararı için nereye başvurulur?

Vasi tayini için yetkili mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411). Ayrıca diğer vesayet işlemleri bakımından yetki de bu yer vesayet dairelerine (Sulh ve Asliye Hukuk Mahkemeleri) aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Vasi Kısıtlıya karşı dava açabilir mi?

Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder (TMK 448/1). Bu hüküm nedeniyle vasi kısıtlının kanuni temsilcisidir. Vasi kanuni temsilci olsa da kısıtlı adına doğrudan dava açamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Vasi devletten maaş alabilir mi?

Vasilik ücretini belirlemede görev, vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesine aittir…” yöndedir: “... Vasi, vesayeti altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazine 'den karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kyhukuk.com.tr

Vasinin değiştirilmesini kimler isteyebilir?

15. Vasi değişikliği hangi hallerde kimler tarafından talep edilebilir? Kanun'un 484'üncü maddesine göre ayırt etme gücüne sahip olması halinde vesayet altındaki kişi veya her ilgili vasinin görevden alınmasını isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

Vasinin yetkileri nelerdir?

Vasinin Yetkileri Nelerdir?
  • Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir aynî hak kurulması,
  • Olağan yönetim ve işletme ihtiyaçları dışında kalan taşınır veya diğer hak ve değerlerin. ...
  • Olağan yönetim sınırlarını aşan yapı işleri,
  • Ödünç verme ve alma,
  • Kambiyo taahhüdü altına girme,

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetserhattercan.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT