Kısa olduğu sürece havanın geçtiği bu yol için bir sıkıntı teşkil etmeyen küçük dil orantısız bir uzunluğa sahip olduğunda ise kişinin nefes aldığı kanalın bir kısmının kapanmasına neden olur. Dolayısıyla da kişi uyku esnasında rahat nefes alamadığı için horlar.
Küçük dil (uvula) uzaması, hava yolunu kapatabilir. Bu nedenle nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Üst solunum yolunun ağız ile birleştiği yerde, üst kısımda bulunan uvula bazı nedenlerle uzayabilir ya da şişebilir. Bu bölgede tıkanıklık oluşturarak olumsuz durumlara neden olabilir.
Küçük dil ameliyatını (Uvulektomi) etkileri 3 gün içinde geçer. Eğer operasyon öncesinde horlama ya da uyku apnesi varsa ameliyatı takip eden ilk ayda düzelme başlar. Küçük dildeki şişkinlik 1 ay sürebilir.
Küçük dil, ağız boşluğunun yutak ile birleştiği kısımda yer alan tıbbi adı uvula olan etli bir doku parçasıdır. Damağın en arka kısmında asılı şekilde duran bu parça mukoza, bağ ve kas dokusu ile tükürük salgılayan kanallardan oluşur ve besinlerin ağızdan yutağa doğru itilmesini sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Küçük dil (uvula) uzaması yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıklara yol açar. Durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) yapılır.
Dil ile geçmiş, tarih bilinci ve gelecek şuuru oluşur. Dil ile bildiklerimizi üretir, saklar, aktarırız, dil ile yeniden üretiriz. Dil olmasaydı uygarlık(lar) da olmazdı. Örneğin, "Tavuklar neden bir uygarlık yaratmamış?" diye sorabilirsiniz.
İmkansızdır. Böyle bir şey duyduysanız, uydurma bir hikaye dinlemiş olmalısınız.
Küçük dil şişmesine ne iyi gelir? Yeterince sıvı tüketmek, boğaz ağrısı ve yanma hissi için buz emmek, gece deliksiz bir uyku çekmek, tuzlu su ile gargara yapmak ve etkili bir boğaz pastili kullanmak gerekmektedir.
Ağız, boğaz, yutak ve gırtlak bölgelerinde olduğu gibi küçük dil ve yumuşak damak kanserlerinde de teşhis, tedavi planlaması ve cerrahi tedavi temel olarak kulak burun boğaz, baş-boyun cerrahları tarafından üstlenilir.
Hafif küçük dil uzamaları kendiliğinden birkaç gün içerisinde iyileşmektedir. Ancak nefes almanın ya da beslenmenin engellendiği durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Küçük dil şişmesi belirtileri, genellikle boğaz enfeksiyonu belirtileriyle benzerlik gösterir. Bu belirtiler şunlar olabilir: Boğazda ağrı ve yanma hissi. Boğaz ve küçük dil bölgesinde kaşıntı.
Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar: Bazı kişiler boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların bir belirtisi olarak küçük dil şişmesine yakalanabilirler. Alerjiler: Evcil hayvan tüyü, toz, polen veya alerjik bazı besinler, küçük dil şişmesine neden olabilir.
Küçük dilde yarık genel olarak damak yarığının aşırı olduğu durumlarda meydana gelmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra genetik, çevresel ve toksik faktörler de küçük dilde yarığın meydana gelmesine neden olmaktadır. Yarık hamileliğin 7 ile 12. haftası arasında meydana gelmektedir.
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
vücut kaslarımız bilinç bozulması durumunda, tipik bir şekilde kasılarak gevşemeye başlar. Dil kökü de gevşeyerek soluk borusuna oturur ve nefes almamız zorlaşır. Burada, dili dışarı çıkarmaya çalışmak çoğu zaman kişinin dil köküne baskı oluşturarak azda olsa var olan hava giriş çıkışını dahada zorlaştırabilir.
Yutkunurken dil ön dişlere dayandığında bu durum siz konuşurken de bu şekilde olmaktadır ve bu durum peltekliğe sebep olmaktadır. Bu durumu azaltmak için dilinizi ağzın alt kısmına ya da damağınıza yapıştırarak yutkunmaya çalışın ve dilinizi o şekilde tutmaya çalışın ki bu şekilde diliniz o konuma gelmeye alışacaktır.
Dil ve Dil Sağlığı
Dilde yer alan hücreler sıklıkla yenilenmektedir. Bu sebeple, hızla değişim sonucunda ortaya çıkan ölü hücrelerin temizlenmesi oldukça önemlidir. Besinleri çiğneme esnasında ise bu ölü hücrelerin temizlenmesi mümkün olmaktadır. Bazı besinler, hücrelerin temizlenmesinde özellikle faydalıdır.
Dil doğar, zaman içerisinde değişir ve tekrar yok olur gider, ama bu yok oluş biyolojik anlamda değildir, aksine gelecek kuşaklara aktarılma anlamında bir yok oluştur; burada canlı olma, işlevlerin çeşitliliği için mevcuttur.
Asimilasyon (ölüm) süreci içine giren bir dil, önlem alınmadığı takdirde yok olur. Anadilini yitiren ana (büyük) kitle, kendinden ayrı ya da ana kitleden kopuk olarak başka yerlerde ve izole biçimde henüz anadilini konuşmakta olan küçük kalıntı grupları da temas kurması halinde olumsuz anlamda etkileyebilir.
Bu sayede üst solunum yolu devre dışı bırakılarak, nefesin bu tüp aracılığı ile alınması sağlanır. Aslında sık uygulanan ve iyi bir operatör tarafından gerçekleştirildiğinde genel ameliyat riskleri dışında herhangi bir riski bulunmayan bu yöntemde; ameliyat sonrası yaşam, ameliyat öncesine göre bir miktar zorlaşabilir.
Uyku apnesi hastalığının tedavisinde başarı ile uygulanan ve hastalığı tedavi edebilen çok çeşitli ameliyat yöntemleri bulunmakta ve her hastada saptanan problemin yerine ve içeriğine göre farklı cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.
Bu ameliyatların üç ana komplikasyonu vardır. Bunlar: fazla doku çıkartılmasına bağlı olarak sesin incelmesi ve yediklerin burna kaçması; yetersiz cerrahi ve nazofaringeal stenozdur. Ayrıca bu operasyonların başarı oranı oldukça düşüktür ve nüks ihtimali vardır. Ameliyat sonrası ise oldukça ağrılı olmaktadır.
Dil kanseri, erken aşamalarda genellikle dilde iyileşmeyen yara, kanama ve düzelmeyen dil yüzeyinde beyaz ve kırmızı plaklar halinde kendini belli eder. Özellikle dilin kökünde gelişen kanser türü olan orofaringeal dil kanserinde, semptomlar sıklıkla ilerleyen evrelerde kendini belli eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri