Küçük dil şişmesine ne iyi gelir? Yeterince sıvı tüketmek, boğaz ağrısı ve yanma hissi için buz emmek, gece deliksiz bir uyku çekmek, tuzlu su ile gargara yapmak ve etkili bir boğaz pastili kullanmak gerekmektedir.
Küçük dil şişmesi, boğaz enfeksiyonu, alerjiler, sert gıdaların tüketilmesi, horlama ve genetik nedenlerle oluşabilir. Bunun yanında küçük dil şişmesine neden olan çeşitli faktörler vardır.
Küçük dilin birden uzaması ya da kronik hale dönüşmesi ameliyatı çözüm olarak sunar. Cerrahi kesikle küçük dilin ucundan bir parça alınması ya da lazer uygulaması ile boyu kısaltma seçenekleri vardır. Küçük dilin küçülmesi sayesinde kişinin nefes yolu genişler. Daha rahat soluk alan kişi horlama sorunundan kurtulur.
Küçük dil (uvula) uzaması yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıklara yol açar. Durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) yapılır.
İlgili 27 soru bulundu
Ayrıca küçük dil şişmesi kişilerin boğazında herhangi bir cisim varmış gibi de hissettirebilir. Genellikle aşırı bir şekilde bu durum uzun sürmez. Ancak uzun sürmesi durumunda mutlaka kişilerin bir hekim tarafından görüş alması gerekmektedir. Küçük dil şişmesi birçok farklı sebepten şişebilir.
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar.
Küçük dil (uvula) uzaması, hava yolunu kapatabilir. Bu nedenle nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Üst solunum yolunun ağız ile birleştiği yerde, üst kısımda bulunan uvula bazı nedenlerle uzayabilir ya da şişebilir. Bu bölgede tıkanıklık oluşturarak olumsuz durumlara neden olabilir.
Küçük dilin temel işlevi konuşma yeteneğinin devamlılığını sağlamaktır. Küçük dilimiz olmasaydı konuşma sırasında pek çok kelimenin doğru telaffuzu hatta genel anlamda konuşabilme yetisini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktı. Tüketilen besinlerin doğrudan nefes borusuna kaçmasını engelleyen yapı küçük dildir.
Dr. Önay, “Küçük dilin cerrahi operasyonla kesilip küçültülmesi, böylece horlamanın sona ereceğinin söylenmesi tıbben ve bilimsel olarak doğru değildir” diyor.
Yumuşak damak, küçük dilin aşırı derecede sarkık ve uzun yapıda olması gibi sebeplerle boğaza doğru olan hava yolunda daralma meydana gelmekte, bu durum horlamaya sebep olabilmektedir.
Küçük dil ameliyatını (Uvulektomi) etkileri 3 gün içinde geçer. Eğer operasyon öncesinde horlama ya da uyku apnesi varsa ameliyatı takip eden ilk ayda düzelme başlar. Küçük dildeki şişkinlik 1 ay sürebilir.
Dilinizde şişlikler meydana geldiyse bu durum genellikle kendiliğinden birkaç gün içinde geçecektir. Bu nedenle tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak bazı durumlarda oluşan bu şişlikler kendiliğinden iyileşmez ve giderek daha da sıkıntılı bir hal alabilir.
Bazı durumlarda damak bölgesi ince bir zar tabakasıyla kaplıdır ve alt kısımda yer alan yapılarda açıklık olabilmektedir. Buna submukoz damak yarığı adı verilmektedir. Submukoz damak yarığı olan kişilerin yaklaşık olarak %30'unda küçük dil yarığı da görülmektedir.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Yumuşak damak ve küçük dil kanseri nedir? Vücuttaki başka bölgelerdekine benzer şekilde yumuşak damağı ve küçük dili örten epitel tabakası veya alttaki diğer dokularda bulunan hücrelerin kontrolsüz büyümesi şeklindeki hastalık, yumuşak damak ve küçük dil kanseridir.
Küçük Dilin Kısaltılması (Uvulektomi)
Hastaların çok az bir kısmında horlama ve uyku apnesinin sebebi tek başına uzun ve/veya kalın bir uvuladır. Dolayısıyla son derece seçilmiş hastalarda tedavi için sadece küçük dilin kısaltılması (uvulektomi) yeterli olmaktadır.
Hamilelik sırasında sigara içmek, bazı ilaçlar ve diyabet, bir bebeğinin yarık damak ile doğma riskini artırabilir. Bifid uvula, bölünmüş veya çatallanmış bir uvuladır. Buna yarık uvulada denir.
Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Ağız içinde renk değişimi olması, yamalı bir görüntü oluşması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hissizleşme ve uyuşma olması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hassasiyet ve acı olması Ağız içinde olduğu gibi ağız dışında, yüzde ve boyunda geçmeyen inatçı yaralar oluşması ve oluşan yaraların kolayca kanaması
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
Dil yarası için İbrahim Saraçoğlu'ndan kür
İbrahim Saraçoğlu dilde kapanmayan yaralar için propolis öneriyor. Çay bardağının yarısına kadar su koyup üzerine 15 damla propolis damlatın. Bu karışımdan 1 yudum alıp ağzınızda 7-8 saniye beklettikten sonra yutun. Akşam da karabaş otu çayı için.
Dil Ülseri (Stomatitis) bir dil veya ağız boşluğunda yaralanmaların oluştuğu bir durumdur. Bunlar genellikle kızarıklık, şişlik, ağrı ve yara olarak görülebilmektedir. Belirtileri arasında ağrılı yutma, boğaz ağrısı ve dilin duyarlılığı da bulunabilmektedir.
Ağız yaraları bazen stres ve psikolojik kaynaklı etkenlere bağlı olarak kendiliğinden ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri