Mavi Yumurta Nedir? Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
Mavi yumurtlayan tavuklar Araucana ırkı tavuklardır. Bu tavuk ırkı yumurtalarının kabuk kısmının mavi ya da yeşil tonlarında olmasıyla ünlenmiştir. Ülkemizde de son dönemlerde popüler olmaya başlamış bir ırktır. Mavi yumurta verdiği bilinen diğer tavuklar ise Ameraucana ve Easter Egger (Paskalya) tavuklarıdır.
Öter ardıç kuşu çalılık ya da ağaçlara, duvarları çamurla kaplı kase şeklinde yuva yapar ve dört ila beş adet koyu benekli mavi yumurta yumurtlar.
Mavi yumurtalar normal tavuk yumurtalarından farklıdır çünkü tavukların yedikleri yemeğe eklenen pigmentler nedeniyle mavi renktedirler. Mavi yumurta özelliği nedir diye merak ediyorsanız, mavi yumurtaların tüketilmesinin herhangi bir sağlık riski bulunmamaktadır.
Kabukları renkli ve genellikle mavi, yeşil veya pembe tonlarındadır. Ancak, mavi yumurtaların besin değeri normal yumurtalarla aynıdır. Protein, vitamin ve mineral açısından zengindirler ve bazı çalışmalar, normal yumurtalara kıyasla daha yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerebildiklerini göstermiştir.
İlgili 43 soru bulundu
50.00 ₺ Mavi yeşil yumurda yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir. Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır.
Dr. Koran, beslenme açısından tam bir protein kaynağı olan mavi yumurtanın özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklediğini belirterek, "Doğal ortamda elde edilen mavi yumurtanın başta Omega 3 olmak üzere birçok protein ve vitamin miktarı daha yüksektir.
Ayam cemani türünün tavuk yumurtası neden siyah olacak şekilde evrimleşti? Ayam cemaninin yumurtası, kanı, kemik iliği bile siyaha yakınmış.
Türkiye'de "yeşil yumurtacı" ismiyle bilinen, yeşil ve mavi renkteki yumurtaları dolayısıyla geçen yıl süs tavuğu besleyenlerden fazla talep gören Şili kökenli "araucana" cinsi tavuklar, az bulunması nedeniyle mezatlarda yüksek fiyattan satılıyor.
Mavi Yumurta Nedir? Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
Mavi yeşil yumurta besin değerleri
Normal yumurtaya göre sıfır denebilecek kolesterol değerlerine sahip mavi yeşil yumurta türü, 'Araucana' ırkına ait tavuklardan elde ediliyor. Normal bir yumurtanın içerisinde 200-220 mg değerleri arasında bulunan kolesterol mavi yeşil yumurta içinde yok denecek kadar az.
Mavi yumurta, kökeni Güney Amerika'da yer alan Şili'de olan Araucana adlı tavuk ırkının yumurtasıdır. Bu tavukların vücut özelliklerine göre kuyrukları yoktur ve bunun yerine kulak kuyrukları bulunmaktadır. Yumurtasının renginin mavi olmasının sebebi ise, Araucana'ların genlerinden gelen pigmentlerdir.
Hiç birisi bir diğerinden daha üstün ya da daha az yararlı değil. Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Yaygın bilinenin aksine siyah tavuk siyah yumurta eşleştirmesi yanlış bir eşleştirmedir. Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir. Siyah tavuklar yılda ortalama 60 ila 80 adet yumurta arası yumurtlarlar.
Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır. Yumurtanın kabuğunda kahverengi rengine sebep olan ana pigmente protoporfirin IX denir. Mavi ve yeşil renge sebep olan ana pigmente ise, biliverdin denir.
Diğer taraftan, mavi yeşil yumurtanın A, D, E ve B vitaminleri bakımından daha zengin olduğu, bu vitaminlerin insan bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Yağ ve kolesterol oranı normal yumurtalara göre çok daha düşük olan mavi yeşil siyah yumurtalarda kalp ve damar rahatsızlıklarını tetiklememiş oluyor.
Son yıllarda mercek altına alınan ve kökeni Güney Amerika ülkesi Şili'ye dayanan Araucana türü tavuklardan elde edilen mavi yumurtalar, faydalarıyla ön plana çıkıyor. Normal yumurtadan 10 kat daha etkili olan mavi yumurtanın aynı zamanda antibiyotik kadar etkili olduğuna inanılıyor.
Paskalya yumurtası veya Bahar yumurtası, Paskalya veya ilkbaharı kutlamak için verilen özel yumurtalardır. Yumurta kadim kültürlerde dünyanın yeniden canlanmasının sembolü olarak kullanılırdı ve bu adet sonradan Hristiyanlar tarafından da benimsenmiştir.
Bu kirler normal su ile yıkamayla çıkmaz. Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur.
Son zamanlarda ünlenen yeşil yumurta, merkezi Şili olan 'Araucana' ırkına ait tavuklardan çıkıyor. Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor.
TAVUĞUN CİNSİ ANA ETKENDİR
Yumurtanın rengini belirleyen etken ise tavuğun cinsidir. Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler.
Beyaz yumurtaya göre daha pahalı satılmasındaki temel neden, yine tavuklar. Kırmızı-kahverengi tavuklar beyaz tavuklardan daha yaygındır. Bu yüzden çiftçiler onları beslerken daha fazla harcama yapar. Bu da kahverengi yumurtaların daha pahalı satılmasına yol açar.
Ameraucana ve araucanas cinsi tavuklar doğal yaşam alanlarında organik beslenerek yeteri kadar biliveredin pigmenti üretebiliyor ve ancak bu şartlarda mavi yumurta yapabildikleri biliniyor. Bu anlamda mavi yumurta, bize doğal sağlıklı beslenen bir tavuğun habercisi olabilir" dedi.
Kaz yumurtası tıpkı ördek yumurtası ve tavuk yumurtası gibi anne sütü haricinde insan vücudu için gerekli olan tüm besin öğelerini içeren tek besindir. Protein, demir, fosfat gibi mineralleri içerir.
Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri