Göl, bu derelerin birleşik aşağı çığırlarının deniz tarafından kaplanmasıyla meydana gelen bir koyun önünün tıkanması sonucu lagün halini almıştır. Göl adını köprü olmadığı zamanlarda üzerinde yer alan çekmece adı verilen elle çekilerek karşıya geçmek için kullanılan salların küçük olmasından alır.
Milattan sonra 557 yılında meydana gelen büyük deprem sonucu yıkıldığı sanılan Bathenoa adlı kentin küçükçekmece Gölünün altında olduğu düşünülmektedir. Yapılan arkeolojik araştırmalarda bu kentin özelliklerini taşıyan bazı kalıntılar bulunmuştur.
Çatalca yöresinden güneye doğru inen derenin (Karasu, Delice Çayı) aşağı çığırının yükselen deniz seviyesi altında kalmasıyla koy halinde oluşmuş, sonra önü, koyun orta kısmında çakıl, kum ve kil gibi maddelerin meydana getirdiği bir dil ile tıkanmıştır.
İSKİ, Büyükçekmece Gölü'nden su alımına ara verildiğini açıkladı. Artı Gerçek - Büyükçekmece Gölü'ne su sağlayan Çamaşır deresi büyük oranda kurudu. Suyun çekilmesiyle birlikte gölün bazı kısımları bataklığa dönerken bazı kısımlarında toprakta çatlaklar oluştu.
“Küçükçekmece gölü kimyasal atık ve organik maddelerce kirlenmiş ve ölü bir göl haline gelmiştir. Ayrıca, göl suyu tuzlu su niteliğinde olup, içme suyu kaynağı olarak kullanılmamaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Seyreltme, besin tuzu bakımından fakir suların, taşırma ise çok fazla miktarda suyun göle ilave edilmesi işlemidir. Göle besin tuzu bakımından fakir suların girişinin artması ile gölden planktonik alglerin kaybolma hızı da artar. Taşırma işleminde sadece alg hücrelerini dışarı akıtılması sağlanır.
“Meke, Avlan, Akşehir gölleri tamamen kurudu. Akşehir Gölü hayvanların otladığı bir yere dönüştü. Burdur Gölü'nün suyu tuzlu olsa da ve su çekilmese de etrafındaki taş ocakları, kuyular, barajlar ve göletler yüzünden yüzde 40'ı aşan oranlarda su kaybetti.
Durugöl (ya da Durusu, Terkos), İstanbul'da bir göldür. İstanbul'un kuzeybatısında, kente yaklaşık 40–50 km uzaklıktadır. Lagün kökenlidir ve az tuzludur. Gölün denizden yüksekliği +4,5 ile -2 m arasındadır.
Lavların yığılması ile oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
İstanbul'un en kritik ekolojik alanlarından biri olan Küçükçekmece Lagünü; yaklaşık 400 bin yıldır çok farklı habitatlara ev sahipliği yapıyor. Dünyanın sayılı lagünlerinden olan Küçükçekmece, İstanbul'un yarınına ışık tutmak için tüm İstanbulluları bekliyor.
Oraya giriyorlar, ellerini yıkıyorlar, ağızlarına sürüyorlar, mikrop kapmaları olası" açıklamasını yaptı Hafta sonunu fırsat bilen bir çok kişi sabah saatlerinde geldikleri göl kenarında balık tuttu. Balık tutanlar gölün temiz olduğunu, balıkların ise sağlıklı olduğunu söyledi.
"Gölde sadece gümüş, kefal ve kaya balıkları yaşıyor"
Küçükçekmece Gölü'nde yaşayan su canlısı tür sayısının 1950'li yıllarda oldukça fazla olduğunu dile getiren Albay, ama şu anda gölde sadece gümüş, kefal ve kaya balıkları gibi sadece kirli suya dayanıklı balıklar yaşadığını aktardı.
Küçükçekmece Gölü yer altından deniz suyu ile bağlantılıdır. Bu sebeple suyu, Büyükçekmece Gölü'ne göre tuzludur.
Gülen deresinin doğu yamacında oluşan heyelan vadinin önünü kapatmış, settin arkasında biriken sular Zinav Gölünü oluşturmuştur. Göl Derenin taşıdığı alüvyonlarla kuzey tarafından doldurulmaktadır. Heyelan kütlesinden taşan sular göl güneyinde bir gideğen oluşturmuştur.
İstanbul'un önemli barajlarından biri olan ve su seviyesi 31.38'e gerileyen Terkos Gölü'nde tarihi bir yol ortaya çıktı. Havadan görüntülenen gölde, suların çekildiği alanların kuruduğu ve tarihi yolun ortaya çıktığı görüldü.
Karapınar'da bulunan özellikle tuz oranı yüksek olan şifalı suyuyla tanınan Acıgöl doğaseverlerin ve ailesiyle vakit geçirmek isteyenlerin uğrak yeri oldu.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Hazar Gölü, diğer adıyla Gölcük Gölü, Türkiye'nin Elazığ ilinde yer alan, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göldür.
Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır. Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur.
Örneğin körfez veya kıyıların bir tarafında çekilme olurken karşıdaki kıyı hattında su seviyesi yükseliyor. Deniz suyu çekilmesinin depremle ilgili olsa kısa sürede tsunami olur.
Ecdadımızın “Akan su yosun tutmaz.”sözünde olduğu gibi; özellikle dışa akışı olmayan göllere akarsular ve yüzey akışlarıyla göl havzasından gelen her türlü madde gölde birikmeye başlıyor. Kolay parçalanabilen organik maddeler, gölün kendi kendini temizleme kapasitesi ile zararsız hale getiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri