Kudret kelime anlamı olarak güçlü, heybetli, Allah'ın sonsuz gücü olarak kullanılmaktadır. Allah'ın koruyucu kudreti gibi birçok kelime topluluklarında Kudret ismi geçmektedir.
Sözlükte “gücü yetmek; bir işi ölçülü ve planlı bir şekilde yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; bir şeyin niteliğini, niceliğini ve şeklini belirlemek; rızkını daraltmak” mânalarındaki kudret (kadr) kelimesi Allah'a nisbet edildiğinde “dilediğini eksiği ve fazlası olmaksızın hikmet çerçevesinde yapmak” anlamına gelir.
kudret - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳdr kökünden gelen ḳudra(t) قُدرة “güç, iktidar” sözcüğünden alıntıdır.
Kamu kudreti : Anayasa tarafından yetkili ve/veya görevli kılınan organ veya makamların, özel hukuk dışında kalan bazı imtiyaz ve düzenlemelerdir. Kamu yararı : (Asıl konumuz olup, aşağıda ayrıntılı incelenecektir) Sayıca üstün gruba ait veya çağdaş değerler bakımından daha önemli olan yarardır.
Kudret kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
İlgili 21 soru bulundu
1- Kudret:
Evreni yoktan var eden Allah'ın her şeye gücü yeter.
Sözlükte “gücü yetmek; ölçü ile yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; rızkını daraltmak” anlamlarına gelen kadr (kudret) kökünden sıfat olup “her şeye gücü yeten” demektir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ḳdr” md.; Lisânü'l-ʿArab, “ḳdr” md.).
Kamu gücü ölçütünü savunan Bilgen'e göre, Türk hukukunda özel hukuku aşan şartlar sadece kamu gücü imtiyazlarına bağlanan, yani idarenin icrai karar alma ve tek yanlı hareket yetkilerini kullanmasını sağlayan şartlardır.
Kamu gücü ve kudretinin, üçüncü kişiler üzerinde ayrıca başka işlemin varlığına gerek olmaksızın, doğrudan doğruya çeşitli huku- ki sonuçlar doğurmak suretiyle etkisini gösterdiği işlemler icrai nite- liktedir1.
Tek yanlılık, kavram olarak tek bir irade açıklaması demektir. Buradaki iradenin tek yanlılığı, tek bir kişi ya da organın iradesi anlamında değil; işlemin tek yanlı bir irade açıklaması ile oluşması anlamındadır.
Kudret - قدرت
[ قُ رَ ] (ع مص) قدرة. توانستن.
Kudret isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 2.870 kişiden birinin ismi Kudret.
Erk kelimesinin sözlük anlamı iktidar ve kuvvettir. Erkek ve erkin başta olmak üzere birçok sözcük, bu kelimden türetilmiştir. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama, siyaset bilimi, ekonomi ve hukuk gibi alanlarda kullanılır. Örneğin yasama erki, yasa yapma ve değiştirme gücüne sahip olan anlamına gelir.
Manevi güç taşıdığına inanılan kimseler, sıradan olanın ötesine geçen ve herhangi bir insanın başaramayacağı şeyleri yapıp aşamayacağı engelleri aşan kimselerdir.
Bu sonsuz varlıkların varlıkta kalması için -her an- sonsuz bir ilim ve kudret gerekir. Bu "Kayyumiyet sırrı" olarak ifade edilir. Bir tek anda bu sırr-ı Kayyumiyet varlıktan yüz çevirse, her şey yokluğa mahkum olur. Demek ki, varlığımız, Allah'ın sonsuz ilminin göstergesidir.
Allah'ın sınırsız olarak sahip olduğu ancak yaratılan canlılarda sınırlı olarak bulunan sıfatlar subuti sıfat ismini almıştır. Subuti Sıfat Ne Anlama Gelir? Kudret: Yüce Yaradan'ın gücü her şeye yeter. Hayat: Yüce Yaradan Allah hayat sahibidir.
İdare Hukukunda Zımni Red Kavramı
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, idare hukuku doktrininde ve Danıştay içtihatlarında, idari başvurular karşısında idarenin sessiz kalmasının “zımni red” olarak nitelenen bir idari işlem sayılacağını öngörmektedir.
Hukuka aykırılığı sebebiyle idarenin iradesine bağlı olarak hukuk dünyasından silinmesi gereken bir işlemde, geri alma veya kaldırma işleminden evvel var olan durumun korunması gerektiğini belirten kuruma müesses durum denmektedir.
Takdir yetkisi, hukuk kurallarıyla idarenin nasıl ve hangi yöntemle hareket edeceğinin belirlenmediği hallerde, idareye bu boşluğun doldurulabilmesi, somut ihtiyaçlara en uygun cevabı verilebilmesi için tanınan serbest karar alma veyahut mevcut seçeneklerden birini özgürce seçebilme iradesidir.
[l ince] (ﺍﺳﺘﻤﻮﺍﻝ) i. (Ar. mevl “malı çok olmak, mal vermek”ten istimvāl) Kamu yararının gerektirdiği durumlarda şahıs mallarının mülkiyetine, gayrimenkullerin kullanma ve faydalanma hakkına, şahısların bedenî ve fikrî çalışmalarına idâre adına el koyma.
Emanet veya eminlik, (Osmanlıca امانت) maddi mal veya eşyanın güvenilir bir kişiye muhafazası veya korunması amacıyla bırakılmasıdır. Emanet maddi olabileceği gibi, manevi de olabilir.
Müşterek emanet sözleşmesi; bir kamu hizmetinin, hasar ve zararı idareye ait olmak ve onu üstlenen özel hukuk kişisine gelir üzerinden bir pay verilmek suretiyle yürütülmesi için yapılan sözleşmedir. Müşterek emanet usulünde sermaye idareye aittir. Özel hukuk kişisi ise emeği ve bilgisi ile hizmeti yürütmektedir.
Bu bağlamda ele alınması ile beraber basar sıfatının anlamı, 'Görme duyusu, göz ve sezmek' şeklinde ön plana çıkar. Özellikle Cenabı Hakk'ın görmeyi konu olan şeyleri tam olarak idrak etmesi üzerinden ele alınan bir sıfattır. O her şeyi görür ve her şeyi duyar şeklinde de ifade edilebilir.
El Muktedir ve El Kadir isimlerinin her ikisi de sonsuz kudret sahibi olan ve gücü sınırsız olan anlamına gelir. Evrendeki sayısız şeyi ve tüm varlıkları örneksiz ve benzersiz yaratan Allah Ol der ve olur.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri