Trafik kontrolü bağlamında, yol şeridi bir yolun veya anayolun bir parçasıdır. Sürücüleri kontrol etmek, yönlendirmek ve trafik çatışmalarını azaltmak için tek bir araç hattı tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Çoğu kamu karayolunda, şerit işaretleriyle ayrılmış, her yönde trafik için en az iki şerit vardır.
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir, ayırıcı (refüj) anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna karşı, yönden gelen araçlar bölümüne geçilmez.
Karayolları Dairesi tarafından çizilen “sarı” renk çizgiler, Avrupa'nın bazı bölgelerinde kar yağışı alan ve sisli olan bölgelerde yolun parlamasını ve sürücülerin güzergahı daha iyi göstermesi için çiziliyor.
Kesikli Yol Çizgileri: Trafikte kesikli çizgilere sahip bir yolda ilerliyorsanız, bu çizgiler, “trafiğin akışına müdahale etmeden, kendinizi ve çevrenizdekileri tehlikeye atmadan şerit değiştirebilir ve öndeki aracı geçebilirsiniz” anlamına gelmektedir.
Taşıt yolunun yalnız bir yöndeki taşıt trafiği için kullanıldığı karayoludur.
İlgili 37 soru bulundu
3-Bölünmüş Yol(3 Şeritli) : Ağır araçlar sağ şeritten gider. Birbirlerini sollamak için 2. şeridi kullanırlar. Hafif araçlar 1. ve 2.şeritten devamlı gidebilirler. 3.şerit geçmek için veya dönmek için kullanılır.
Şerit genişliği, trafik cinsi ile hıza bağlıdır. Üçüncü sınıf veya köy yolları gibi trafiğin daha az olduğu tali yollar için 3,00 m, ikinci sınıf yollar için 3,50 m ve birinci sınıf ana yollar için 3, 60 ile 3,75 m şerit genişlikleri uygun kabul edilebilir.
Yatay İşaretleme Grubu. ŞERİT ÇİZGİSİ: Kaplama üzerinde trafik akım şeritlerini birbirinden ayıran ve şeritlerin iç sınırlarını gösteren çizgidir.
Doç. Dr. Bezgin, "Örneğin, saatte 50 kilometre hızla giden bir araç, saniyede yaklaşık 14 metre mesafe kat ediyor demektir.
Devamlı Yol Çizgisi
Bu yol çizgisi boyunca hiçbir sebeple sollama veya sol şeride geçilmez. Öndeki araçları geçmenin yasak olduğu kavşak,tepe üstü,dönemeç, yaya geçidi,köprü,tünel gibi yerlerin yaklaşımında çizildiği için şerit değiştirilemez.
İki devamlı yol çizgisi: İki devamlı yol çizgisinin yan yana bulunması trafiğin çift yönlü aktığına ve her iki şeritte bulunan araçların da şerit değiştiremeyeceğine işaret ediyor.
Kırmızı-beyaz genel olarak kullanılan işaretleme renkleridir ve Türkiye'de Kültür Rotaları çalışmaları yürüten Kültür Rotaları Derneği tarafından yapılan işaretlemelerde kırmızı-beyaz boyalar kullanılarak işaretleme yapılmaktadır. Likya Yolu bu işaretleme için örnek olarak gösterilebilir.
Mavi çizgiler maraton için çizilmiş
Bölünmüş Karayolu: Bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bir ayırıcı ile belirli şekilde diğer taşıt yolundan ayrılması ile meydana gelen karayoludur.
Kılavuz çizgileri, aracınızın bir park alanına veya diğer bir genişlik sınırı olan alana sığıp sığmayacağını görmenize yardımcı olur. Aracınızın sığacağını bildiğiniz bir alanı kullanarak kılavuz çizgilerini ayarladıktan sonra, diğer alanların boyutunu kontrol etmek için bu kılavuz çizgilerini kullanabilirsiniz.
AYIRICI:Taşıt yollarını veya yol bölümlerini birbirinden ayıran, taşıtların bir taraftan diğer tarafa geçmesini engelleyen tertibatlara denir.
Sarı Renkli Çizgiler: Karayolları Dairesi tarafından çizilen “sarı” renk çizgiler, bazı bölgelerinde kar yağışı alan ve sisli olan bölgelerde yolun parlamasını ve sürücülerin güzergahı daha iyi göstermesi için çiziliyor.
Belli bir anlamı yok. Sadece sis ihtimali olan yollarda eğer gece sis varsa şerit takip etmeyi kolaylaştırmak için. Sanırım kimse bilmiyor ama sarı çizginin olduğu yollarda çizgiler kesik kesik bile olsa sollama yapamazsınız. Daha doğrusu 2 şeritli gidiş yönünde bile olsanız şerit değiştiremezsiniz.
İlk bakışta hiçbir anlam ifade etmeyen, içi boş kırmızı bir ters üçgen olan ve aslında yol ver anlamına gelen levha ise belki de en farklı şekle sahip olan trafik levhası.
⋙ Sürücülerin uyması gereken hız sınırının 50 km olduğunu bildirir.
Girişi olmayan yol (TT-4), trafik işaretlerinden biridir. Bisiklet, motorlu bisiklet (mopet) ve el arabaları dışındaki araçların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Araç sürücülerinin bu yola girmemeleri gerekir.
Dikey çizgiler, genellikle bir veri dizisindeki zaman dilimini vurgulamak için kullanılır.
Örneğin 100 km/ saat hızla ilerlediğini varsayalım. Bu şartlarda takip mesafen en az 50 metre olmalıdır. Eğer seyir halinde iken öndeki araç ile araç ile aranı başka bir araç girerse bu durumda o araçla da aranda 50 metre takip mesafesi olmasına özen göstermelisin.
Türkiye´deki bölünmüş yollar
Türkiye'de bölünmüş yollar genellikle her yönde ikişer şerit olarak uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri