Küfür etmek etkin bir iletişim yöntemidir. Araştırmalar küfretmenin savunduğunuz bir savın etkinliğini ve ikna ediciliğini artırabileceğini buldu. BBC'nin haberine göre iletişime faydası bununla sınırlı değil.
İngiltere Keele Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre küfür etmenin insan sağlığına faydalı olduğu ortaya çıktı. Araştırmayı yapan psikologlar Daily Mail gazetesine verdikleri röportajda, küfür etmenin zararsız olduğunu, hatta duygusal olarak arınmaya ve daha güçlü hissetmeye yardımcı olduğunu söylüyor.
Küfürler, sanırım duyguları göstermek anlamında en dışavurumsal araç konumunda. Küfürler, duyguları ve dürtüleri kontrol eden karmaşık sinirsel ağ olan limbik sistemde işlenir. UCLA'da bilişsel psikolog olan Donald MacKay, "Kelime tabu veya saldırgan ise, bu otomatik olarak amigdalada bir reaksiyonu tetikler" diyor.
İngiltere'de bulunan Keele Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı küfür etmenin rahatlama sağladığını bilimsel olarak da bunun kanıtlandığını açıkladı Üstelik bu rahatlama ayağınıza bir çekiç düşürdüğünüzde bile acınızı azaltabiliyor.
Madde 125: (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
İlgili 16 soru bulundu
Küfretmek çoğu zaman duygusal bir tepkidir. Hayal kırıklığına uğradığımızda, şaşırdığımızda veya sinirlendiğimizde küfür bize duygusal olarak rahatlama imkânı sağlar. Deneylerin gösterdiğine göre küfretmek ayrıca vücudun acı toleransını da artırır.
Toplumsal olarak hoş karşılanmayan kaba ve istenilmeyen söze küfretme, eylem bağlamında ise küfreden kişiye küfürbaz denilmektedir. Küfürbaz; kaba sövgüleri çok kullanan, ağzı bozuk kişi anlamındadır (TDK, 2019b).
Hakaret suçlarında yetkili mahkeme ikametinizin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Savcılığa bir şikayet dilekçesi vererek dava açılır. Hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Keele, Ulster ve Westminster üniversiteleri tarafından yürütülen araştırmaya göre, küfürler dayanışma veya neşe ifade etmek için kullanıldığında, acıyı azaltmak, insanları güldürmek ve hatta öfkeyle başa çıkmak için güçlü bir araç olabilir.
IQ TESTLERİNDE EN YÜKSEK PUANI ALIYORLAR
Yapılan bir araştırmada, bir dakika içerisinde en fazla küfürlü sözcüğü kullanmayı başaranların, aynı zamanda IQ testlerinde en yüksek puanları alan aynı kişiler olduğu görüldü.
Göz kırpma, omuz silkme gibi istemsiz tiklerin dışında farklı sesler çıkarma, kötü söz söyleme, küfür etme gibi belirtilerde görülebilir. Tourette sendromu, kişi için oldukça rahatsız edicidir. İstemsiz gerçekleştirdiği eylemler sonucunda kendine olan güveni azalır, sosyal yaşamı olumsuz etkilenir.
Küfür; inkâr, reddetmek, yok saymak, görmezlikten gelmek, hakaret gibi anlamlara gelir. İstilahi anlamda dinden çıkaran söz, iş veya davranışları tanımlar. İslam'a göre inanç esaslarını reddeden kişiye kâfir, Müslüman iken bu davranışları gösteren kişiye ise mürted denir.
Sövmek Nedir? Sövmek soyut değer yargısını içeren sözlerin dışa vurulmasıdır. Sövmenin suç oluşturabilmesi için kişiyi rencide edebilecek nitelikte olması yeterli olmakla beraber gerçekten rencide olup olmadığı hususunun önemi yoktur. Küfür, sövme şeklindeki hakaret suçunu oluşturur.
Bu şikayeti cumhuriyet başsavcılıklarına bildirebilirsiniz. Şahsın ismi ve bilgileri açıksa direkt, açık değilse ilgili mecralardan IP kontrolleriyle BTK'ya başvurarak savcılıklar aracılığıyla ilgili kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Birden fazla çalışma, küfür etmenin ağrıya toleransı artırabileceğini kanıtladı. Bir çalışma , ellerini buz gibi suya koyan ve bu kelimeleri kullanan kişilerin, küfür kullanmayanlara göre daha az ağrı hissedebildiklerini ve ellerini suda daha uzun süre tutabildiklerini ileri sürüyor.
İslam dini gıybeti, arkadan çekiştirmeyi, başkalarına sövmeyi ve çirkin söz söylemeyi, lakap takmayı yasaklamış günah saymıştır. Ancak küfretmek, kötü söz söylemek, dedikodu yapmak ve benzeri şeyler abdesti bozmaz.
“Piç; evlilik dışı bir ilişkiyle dünyaya gelmiş, babası belli olmayan çocuk anlamında kullanılmaktadır. Kendisi ahlaksız olmasa bile ahlaksız bir ilişki sonucu dünyaya geldiği için; “aile terbiyesi almamış, arsız, terbiyesiz, yüzsüz” biri sayılarak aşağılanan bir kişiliktir.
birbirlerinin anneleri hakkında küfürlü konuşan aynı zamanda da arkadaş olan insanlar için kullanılan argo tabirdir. bazı liselerdeki öğrenci gruplarında ve bazı esnaflarda rastlanabilen durumdur.
Bu nedenle İslam, insanı her türlü kemalat ve güzelliğe ulaştıracak emirleri verdiği gibi, her türlü rezillikten ve çirkinlikten götürecek fiilleri de yasaklamıştır. Hangi durumda olursa olsun, sövmek caiz değildir. İster kâfire, ister zalime farketmez; sövmek çirkin bir hareket olup mümine yakışmaz.
Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur. Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
Müstehcen bir ifade olan sinkaf kelimesi, Arap alfabesinde yer alan ''sin'' ve ''kaf'' harflerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Osmanlı'nın ilk yıllarından beri kullanılan bu kelime ağır küfür ve ithamların kısaltmasıdır. Başkasının ettiği bir küfrü tekrar etmek istemeyen kişiler ''sinkaflı küfür'' ifadesini kullanırlar.
Küfrün her şeyden önce bir iç dökme eylemi. Mohr bunun, en başta ele aldığı Eski Yunan ve Antik Roma'dan bize kalan miras olduğunu söylüyor. Tabii insanların önem verdiği şeyler üzerinden küfür türetmek de. Bu anlamda Mohr, Romalıların dobra konuştuğunu ve küfrü, imparatorluğun dört bir yanına yaydığını söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri