Kulak, burun ve boğaz ise bu sistem elemanlarının temel taşları arasında yer almaktadır. Halk arasında Kulak Burun Boğaz (KBB) olarak bilinen “Otorinolarengoloji” bölümü; baş, boyun, kulak, burun ve boğazda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşan bir sağlık alanıdır.
Bu alanda uzmanlaşmış doktorlara otorinolarengolojist, kulak burun boğaz uzmanları, KBB doktorları, KBB cerrahları veya baş boyun cerrahları denir.
Orta Kulak İltihabında Hangi Doktora Gidilmelidir? Orta kulak iltihabı teşhis ve tedavisini Kulak Burun Boğaz doktorları yapmaktadır.
Kulak Burun Boğaz alanında ihtisas sahibi hekimlere ''Baş Boyun Cerrahları, KBB Doktorları, Otorinolarengolojist veya KBB Uzmanları'' denir.
Pediatrik KBB olarak da tanımlanan çocuk KBB alanı; çocuklarda sinüzit, baş boyun tümörleri, orta kulak iltihabı, geniz eti ve bademcik sorunları, solunum yolu problemleri, soğuk algınlığı gibi hastalıkları tedavi etmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Pediatrik KBB: Bebek ve çocuklarda görülen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları KBB uzmanları tarafından tedavi edilmektedir. Bölümlerimizde bebek ve çocukların; bademcik ameliyatları, geniz eti ameliyatları ve kulak tüpü takılması ameliyatları başarı ile yapılmaktadır.
Bebeğin kulağının ağrıdığı ise, sürekli kafasını sallamasından, bir eli ile hep kulağını tutmasından, kaşıması ve ağrıyan kulağının üstüne yatmasından anlaşılabilmektedir. Kulağa el ile hafif basınç uygulandığında, yüzünü ekşitir ya da başını çekerek ağlamaya başlar.
Özellikle sorunlu bir gebelik veya doğum ile dünyaya gelen bir çocukta KBB muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Küçük yaş grubunda en çok görülen KBB hastalıkları; üst solunum yolu yani nezle ve grip gibi hastalıklar ve boğaz iltihaplanmasına bağlı farenjit veya bademcik şişmesi ve orta kulak iltihabı hastalıklarıdır.
Genellikle hastanın şikâyetleri ve kulak muayenesi ile dış kulak iltihabı aile hekimi tarafından kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Halk arasında Kulak Burun Boğaz (KBB) olarak bilinen “Otorinolarengoloji” bölümü; baş, boyun, kulak, burun ve boğazda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşan bir sağlık alanıdır.
KBB uzmanı, muayene sonrasında en uygun temizleme yöntemini tercih ederek kulağın temizlenmesini sağlar. Hekim, kulak kiri temizliği öncesinde buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatabilir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Alın aynası-spekulum sistemi ile yapılan muayenelerde kulak zarı çıplak gözle değerlendirilmektedir. Otoskop ile yapılan muayenede ise hem büyütme ve hem de daha iyi aydınlatma sağlanmaktadır.
Genel dahiliye kliniklerinin uzmanlık alanına giren bu hastalıklarda bazı durumlarda, göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz kliniklerine de konsültasyon yapılabilir.
Hem burun hem de boğaz için yapılan anestezi işlemlerinin ardından burun içinden sokulan endoskop yardımıyla geniz ve gırtlak muayenesi gerçekleştirilir. Bu tip muayenede de kullanılan ilaçlar hakkında kişinin kötü bir deneyimi mevcutsa doktoruna bildirmesi oldukça önemlidir.
2010 yılından bu yana yaklaşık 13 yıldır randevulu sistem ile hastanede muayene olunmaktadır. Dolayısıyla randevusuz hasta kabul edilmemektedir. Fakat Covid 19 salgını sebebiyle ülkemizde 2020'den bu yana randevusuz muayene olamama durumu kaldırılmıştır.
Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Solunum sıkıntısından kulak ağrısına, kanamadan boğaz ağrısına kadar pek çok sağlık sorunu ile acil servis ilgilenmektedir. Acil servis kapsamında müdahale edilen hastalıklar, triyaj kategorilerinin tanımı çerçevesinde şu şekildedir: Kırmızı alan biriminin kapsamında yer alan hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır: Şok.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Kulak, burun, sinüs, boğaz, gırtlak, ağız boşluğu, geniz, boyun, tiroid bezi, tükürük bezleri, bronşlar ve yemek borusu gibi alanlardaki tedaviler kulak burun boğaz konusundaki uzman doktorlar tarafından yapılır.
Baş ve Boyun Cerrahisi: Tükürük bezleri iltihapları, tümör ve şişlik, tiroid bezi hastalıkları, baş ve boyundaki tüm kanser çeşitleri ve kistler bu birimde incelenir ve gerekli olan ameliyatlar yapılır.
Akut orta kulak iltihabı, 10 gün süreyle kullanılan antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Çocuklarda buruna serum fizyolojik sıkılması burnun açılmasına ve orta kulak havalanmasına yardımcı olabilir.
Akut orta kulak iltihabı, 10 gün süreyle kullanılan antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Çocuklarda buruna serum fizyolojik sıkılması burnun açılmasına ve orta kulak havalanmasına yardımcı olabilir.
Sol Kulak Ağrısı
Genellikle diş enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, çene kemiği problemleri ve aşırı rüzgara maruz kalma gibi durumlar sol kulakta ağrı şikayetine neden olabilmektedir. Bunların yanında kulağa su kaçması da ağrı şikayetine sebebiyet verebilir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri