Kulak çınlaması, iç kulaktaki hücrelerin bir şekilde kalıcı veya kısmi zarar görmesi ile oluşur. Bu zarar sonucu beyne iletilen seslerde hatalar oluşur veya olmayan sesler algılanmaya başlanır.
Beyin Tümörü
Tümörler hassas yerleşimleri yüzünden kulak çınlamasının, işitme azlığının, denge bozukluğunun nedeni olabilirler.
Bu durum ileri boyutlara ulaşmışsa kişinin mevcut ortamındaki dış sesleri algılamasının dahi önüne geçebilmektedir. Bu olumsuz durumun sonucunda ise kişide psikolojik sorunlar oluşabilmektedir. Bu durum kişiyi anksiyeteye, depresyona sürükleyebilmektedir. Kulak çınlaması problemi her iki kulakta da olabilmektedir.
Kafa içinde ki bu seslere genel olarak tinnitus denilir ve çok yaygındır. Tinnitus zaman zaman ortaya çıkabilir veya siz sürekli olarak bir ses duyabilirsiniz. Çok kalın veya çok ince olabilir, tek kulağınızda veya her iki kulağınızda da duyabilirsiniz. Zil sesi sürekli olduğunda bu kişiyi çok rahatsız edebilir.
Subjektif kulak çınlaması ise hastanın kendisinden başka kimsenin duymadığı bir nevi hayali olan ses duyulmasıdır ve işitsel olmayan çınlama olarak da adlandırılır. Nedenlerine göre bakıldığında ise subjektif çınlama, kulak kaynaklı olabileceği gibi metabolik ya da nörolojik bir hastalığın sonucu oluşabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Sol kulakta oluşan çınlamanın nedeni yoğun sese maruz kalma, yüksek tansiyon, alerji veya anemi sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması olabilir. Nadir durumlarda bu kulaklarda olan çınlama, tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işaretidir.
Diyabet hastalığı ve B12 vitamin eksiklikleri kulak çınlamasını beraberinde getirebilir.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Boyun fıtığına bağlı olarak kaslarda kasılma istem dışı kasılmalar. Kulak çınlaması Gözlerde sinek uçuşması Enseden kollara ve sırta yayılabilen ağrı
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Bu tedbirleri, kan basıncını sürekli kontrol ettirmek, yüksek sesli müziğe maruz kalmamak, tuzlu yiyeceklerden, kahve gazlı içecekleri tüketmemek olarak sıralayabiliriz. Gün içerisinde çok yorulmamak ve hafif egzersizler yapmak da çınlamayı azaltmaya yarayacaktır.
Psikolojik kulak çınlaması, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklara kulakta ses duyma hissinin eşlik ettiği durumlarda ortaya çıkar. Tinnitus (kulak çınlaması), birçok fizyolojik ve psikolojik sorunun belirtisi olarak görülür.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Toplumun yaklaşık %10'unda görülen tinnitus (kulak çınlaması) zaten rahatsız edici bir sorunken, aynı zamanda kanser belirtisi olabilir. Ulusal Sağlık Hizmeti'nin nazofarenks (geniz) kanseri hakkındaki yeni rehberi tinnitus semptomları göstermenin hastalığın belirtilerinden biri olabileceği konusunda uyardı.
Genel olarak bakıldığında, çınlama tek kulakta ise daha çok o kulaktaki veya o taraf beyindeki bir probleme, eğer her iki kulakta ise tansiyon, tiroid hastalıkları gibi tüm vücudu ilgilendiren nedenlere bağlıdır.
İbrahim Saraçoğlu Önerisi:
Ayrıca aslan pençesi adı verilen bitkiyi sıcak su ile demleyip bitki çayı olarak tüketmeniz de etkili olacaktır. İbrahim Saraçoğlu bitkilerden gelen şifaya inanarak, kulak çınlaması şikayetinde olan hastalar için aslan pençesi bitkisini ve lahana suyunu önerir.
Sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımı, şeker ve tuzun fazla tüketilmesi, uzun süren susuzluk veya açlık, aşırı kafein, uykusuzluk, uzun süre yüksek sese maruz kalmak ve banyo sırasında kulağa su kaçması gibi durumlarda ortaya çıkabilen bu durum şu rahatsızlıklara bağlı olarak da yaşanabilir.
Kulak çınlamasının sebebinin bulunamadığı durumlarda ise genel tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kulak çınlaması sistemik nedenlere bağlı gelişiyorsa yüksek tansiyon, kolesterol, B12 veya demir eksikliği gibi hastalıkların tedavisinin yapılması gereklidir.
Şekerler . Diyabetik bulguları olan hastaların çikolata veya şekerli yiyecekler yediklerinde kulak çınlamasında bir artış fark etme olasılıkları daha yüksektir. Gözler, kulaklar ve beyin, kişinin kan kaynağından gelen oksijene ve glikoza (şekere) bağlıdır ve glikoz seviyeleri yükseldikçe işitme etkilenebilir.
İşitme kaybı/kulak çınlaması
İşitme, işitme sinirleri tarafından sağlandığı için; magnezyumun beyin üzerine etkileri (sakinleştirici, uyarılabilirliği azaltıcı, oksidatif stresi azaltıcı, damar açıcı, antienflamatuar etkileri) işitme kaybının önüne geçmede ve çınlamanın kontrolünde işe yaramaktadır.
Kişilerin en çok tercih ettiği bir diğer yöntem de elma sirkesidir. Elma sirkesi sahip olduğu asitler nedeni ile insan sağlığına sağladığı faydalar ile bilinir. Çınlama sorununun yanı sıra duyma sorunu yaşayan kişiler de bu yöntemi kullanabilirler. Her gün 1 ya da 2 damla kulağa damlatılabilir.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
Kansızlık çınlama nedeni
Halk arasında 'kansızlık' olarak adlandırılan anemide kırmızı kan hücrelerinin az olması nedeniyle kan incelerek hızla akmaya ve bunun sonucunda da çınlamaya yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri