Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde; yetişkinlerde kulak kanalına günde 2 kez 4 damla şeklinde kullanılır.
Kulak: Etkilenmiş kulaktaki bölge temizlenmeli, günde 3-4 kez ve gece olmak üzere her defasında 2-3 damla şeklinde uygulanmalıdır. Gerektiğinde daha sık damlatılabilir. Uygulama yolu ve metodu: Göze ya da kulağa damlatılarak uygulanır.
PASSEAR, günde 2-3 defa olmak üzere ağrıyan kulağın kulak yoluna 4 damla olarak uygulanır. Tedavi süresi 10 gün ile sınırlandırılmalıdır. Tedavi süresinin ardından herhangi bir iyileşme gözlenmezse, tedavinizi yeniden değerlendirmesi için doktorunuza danışınız.
Damlanın damlatılacağı kulak tavana bakacak şekilde baş yana yatırılır, kulak kepçesi arkaya ve yukarı doğru çekilir, önerilen miktarda damla damlalık ile kulağa damlatılır (Şekil 2). Doktor ayrıca bir uyarıda bulunmadıysa, tercihan 5-10 dakika o pozisyonda beklenir ki damla iyice nüfuz etsin.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
İlgili 27 soru bulundu
Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede kulak kiri yumuşar ve kulaktan kolaylıkla atılabilir.
Damlalığın ucunu kulağınıza, parmak uçlarına veya başka bir yüzeye değdirmemeye çalışın. Gliserin kulak damlası doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Kulağınızı temizlemek istediğinizde gliserin gibi bir madde ile kulağınıza damlatmak suretiyle kulak içindeki kirleri temizlemek mümkündür.
Başka bir kulak damlası kullanıyorsanız; birbirini takip eden uygulamalar arasında 10-15 dakikalık bir zaman aralığı bırakmalısınız.
Kulakta kullanımda, - Dış kulak yolu temizlenip kurulandıktan sonra çözelti damlalıkla kulağa damlatılır. Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı: Çocuklarda dozaj ayarlaması gerekmez.
Sıcak bir kompres kulak ağrısını gidermeye yardımcı olmazsa, kulağa soğuk bir kompres veya soğuk suya batırılmış bir bez tutturulabilir. (Buz uygulanmamalıdır.) Kulakta akıntı varsa, dış kulak sabun ve yüz beziyle nazikçe yıkanmalı ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Çoğu kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Gerekirse, ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır.
Akut orta kulak iltihabı, 10 gün süreyle kullanılan antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Çocuklarda buruna serum fizyolojik sıkılması burnun açılmasına ve orta kulak havalanmasına yardımcı olabilir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu durum işe yaramazsa, derin bir nefes alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Böylelikle kulak tıkanıklığı açılabilir.
Kulak ağrısı, akıntısı ve işitme azlığı belirtilerinin gözlemlendiği dış kulak iltihabı; hastanın durumuna göre damla ve antibiyotiklerle tedavi edilir. Tedavi sürecinde kulağın kuru tutulması oldukça önemlidir.
Ağızdan veya kulak damlası olarak kullanılan antibiyotikler orta kulak iltihabı tedavisinde kullanılan ilaçlar arasındadır.
Kronik süpüratif Orta kulak iltihabı olarak adlandırılan ve kulak zarında bir delik veya yırtık ile sonuçlanan kronik enfeksiyonun tedavisi daha zordur. Bu durum genellikle damla olarak uygulanan antibiyotiklerle tedavi edilir.
Göz, kulak ve burun damlalarının açıldıktan sonraki kullanım süresi 15 gündür. Bu süre sonrasında bu ilaçların içinde bakteri üreyebilir ve bu size yarardan çok zarar getirir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Düzenli kullanımla kulak temizlenmiş olur. Bu uygulama tıkalı her iki kulak için de uygulanmalıdır. Eğer şikayet çok şiddetli değilse 3-5 damla gliserin damlatılarak kulak temizliği sağlanacaktır. Şikayet neredeyse kulağın tamamen tıkanması boyutuna ulaştı ise her kulak için 10 damla uygulanmalıdır.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri