Kulak kiri temizlenmesi için en sık kullanılan 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında su ile yıkama, küret ile temizleme ve aspiratör ile vakumlama yer alır. Bu yöntemler arasından hangisinin kullanılması gerektiğine KBB uzmanı karar verecektir.
Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Bir kulak sulama kiti kullanarak kulak kanalınıza ılık su veya tuzlu su solüsyonu akıtın ve kulak kiri yumuşayana ve dış kulaktan akabilene kadar birkaç dakika bekletin. Bunu yapmanın en basit yolu, duş alırken kulak kanalınıza biraz ılık su damlatmaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Kulak Kiri Temizlenmezse Ne Olur? Dış kulak yolunda birikim yapan kir, bazen kulağın tamamıyla tıkanmasına neden olur. Bu da; basınç hissi, kaşıntı, işitme kaybı gibi sonuçlar doğurur.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Su içmek kulak tıkanıklığını geçirmek için en pratik ve yaygın yöntemlerdendir. Bir parça şeker emmek de kulağınızın açılmasına yardımcı olabilir. Bazen sadece yutkunmak da basit bir tıkanma varsa rahatlamayı sağlayabilir.
Durum genellikle geçici bir östaki kanal sorunudur. Ancak bu durum uzun sürüyorsa önem arz edebilir. Diğer zamanlarda Östaki tübünü açıp kapatan damak kaslarının kasılmalarından, palatal miklonus veya tremor gibi patolojilerden kaynaklanan ritmik klik sesleri olabilir.
Oksijenli su elinizin altında yoksa birkaç damla zeytinyağını ısıttıktan sonra (vücut ısısı kadar) kulağınıza damlatabilirsiniz. Zeytinyağı kiri yumuşatır ve ardından kulak çöpüyle kiri kolayca temizleyebilirsiniz.
Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Kulak kepçesini duştan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silinmesi gerekir. Kulak çubuğu yok ise havlu kâğıt, pamuk veya yumuşak bir bez kullanılabilir. Bu sayede evde kulak temizliği yöntemi ile kulak kepçesi temizlenir ve kurulanır. Kulak çubuğu veya başka materyaller kullanarak kulak içi temizlenmemelidir.
Kulak salgısı kulak yolunun kulak kepçesine yakın dış kısımlarında oluşur, iç kısımlarda oluşmaz. Kulak içine yabancı cisim sokulduğunda buşon iyice kulak içine doğru itilir ve burada birikir.
Sıcak ve uzun süreli bir duş alırken buharı iyice soluyun ve suyun dışarı çıkması için başınızı tıkalı olan kulağınızın yönünde yana yatırın. Su kaçan kulağınıza kulak pamuğu, parmağınız ya da herhangi başka bir cisim sokmayın. Zira kulağınıza bir şeyler soktuğunuzda bu suyu daha da ileriye itmiş olursunuz.
Aspirasyon: Vakumlama işlemi olarak da bilinen bu yöntemde kullanılan aspiratör cihazıyla kulak içinde yer alan sertleşmiş buşon, dışarı çıkarılır. İşlem öncesinde özel solüsyon kullanılarak buşonun yumuşaması sağlanır. Küret: Hekim, özel solüsyonla yumuşatılan buşonu küret aleti kullanarak dışarı çıkarır.
Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu durum işe yaramazsa, derin bir nefes alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Böylelikle kulak tıkanıklığı açılabilir.
Östaki tüpü, normalde kapalı olsa da yutkunma, esneme ve çiğneme hareketleri ile açılabilir. Bu hareketler orta kulağa hava geçişini sağlarken, orta kulakta oluşan mukusu dışarı atar. Bu şekilde kulak zarı daha iyi şekilde titreşir.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir. İşitme cihazlarına uyumu düşürebilmektedir. Ayrıca işitme cihazı arızalarının% 60-80'inin nedeni olduğu tahmin edilmektedir.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Diğer yandan kulak kirlerinin temizlenmesi de etkili bir yol olarak kulağa gliserin damlatmak önerilir. Gliserin kulak damlası, uzman KBB doktorunun önerisiyle düzenli olan kullanıldığında kısa süre içerisinde etkisini gösterebilir.
Kulak kanalındaki kir zamanla kendini dışarı doğru atacaktır (katı ya da sıvı olarak).
Kulak kiri (Buşon) – Dış kulak kanalında ciltten salgılanan yapışkan sıvıya dış ortamdan gelen parçacıkların tutunup birikmesi ile normal olarak kulak kiri üretilir. Doğal olarak dışarıya doğru olan cilt atımı ile kendi kendine temizlenen dış kulak yolu, bazı durumlarda tamamen tıkanarak, işitme kaybına neden olabilir.
Su ile yıkama yönteminin kulak zarının delik olduğu durumlarda kullanılması mümkün değildir. Çünkü bu şekilde kulak iltihap kapar. Hekim hastayı muayene ettikten sonra hangi yöntemin hasta için en iyisi olduğuna karar verebilir. Bir kere yıkanan kulağın sürekli yıkanması gerekeceğine dair bir inanış vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri