Servis araçlarından ilgili kamu kurum ve kuruluşunda çalışan personel yararlanır. Bu personel kurumlarınca verilmiş kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak ve istenildiğinde ilgililere göstermek zorundadır.
İşverenlerin personellere servis hizmeti sağlaması zorunluluğu bulunmasa dahi iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir hüküm bulunması durumunda servis hizmeti sunulması gerekir.
Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlar Personel servis aracı olarak tanımlanır.
Mevcut yaş sınırı 12 olan minibüslerin yaş sınırı 14'e, taksi dolmuşların 10'dan 12'ye, sarı taksilerin 6'dan 8'e, turkuaz ve siyah taksilerin 9'dan 11'e yükseltildi. Yaş sınırı 12 olan okul servisi ve 19 olan personel servis araçlarında değişikliğe gidilmedi. Alınan kararlar 2023'ün sonuna kadar geçerli olacak.
İlgili 26 soru bulundu
Fakat uzak mesafede (45 dakika) oturanlara servis sağlanırken, yakın mesafede (10 dakika) oturanlara servis sağlanmıyor. İş Yasası'nın 5. maddesine yer alan “eşitlik ilkesi” gereği “objektif” bir dayanağı olmadığı sürece işçiler arasında ayrıma gidilemez.
Mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere, servis hizmeti sunulması için memurların, işe geliş gidişini muayyen tarifeli taşıtlarla sağlama imkânının bulunmaması ya da imkân olsa dahi bir takım olumsuzluklar sonucu işe geliş gidişin zamanında sağlama imkânının bulunmaması gerekmektedir.
İşçi işverene 6 iş günü içinde yazılı olarak bu durumu kabul ettiğini bildirmezse, yapılan bu değişiklik işçiyi bağlamaz. Bu durumda işveren ya işçiye servis hakkını sağlamaya devam etmek zorundadır ya da onu kıdem tazminatını ödeyerek ve ihbar öneli kullandırarak işten çıkarmalıdır.
İşverenler, İş Kanunu hükümlerine göre işçilerinin ulaşım bedellerini karşılamak zorunda olmasalar dahi iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde ilgili bir hüküm bulunuyorsa bu hizmeti verme zorunluluğu oluşacaktır. Servis işverenin kendi inisiyatifinde ya da iş sözleşmesinde hükme bağlanmasıyla işçilere sağlanır.
Alo 130 Hattı | T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Genel anlamda servis minibüsleri 16+1 kişilik olup, yarım otobüsler 27 kişilik, büyük otobüsler ise 45 kişiliktir.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
Gastronomi dünyasında temelde dört adet servis çeşidi vardır, bunlar: Fransız, Amerikan, Rus ve İngiliz servistir.
Maddenin bu açık düzenlemesi neticesinde işverenin bir sosyal yardım amacı olarak sunmuş olduğu servis hizmetinde geçen süre çalışma süresinden sayılmamaktadır ve bu süre için fazla mesai talep etme hakkınız bulunmamaktadır.
Servis araçları 17 kişilikten fazla kapasiteye sahip ise her çalışanın ön kapıdan binişine ve inişine izin vermemeli, arka bölümde oturacak olan çalışanların arka kapıdan, ön bölümde oturacak çalışanların ön kapıdan binişini ve inişini sağlanmalıdır.
Kanun koyucu, işverenin avans ödemesi yükümlülüğünün olabilmesi için işverenin hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda olmasını şart koşmuştur. İşveren avans ödemesi halinde zor duruma düşmeyecek ve zarara uğramayacak ise bu şart sağlanmış olur.
Servis personeli; lokanta, otel, kafe ve benzeri işletmelerde salonu ve masayı düzenleyen, misafiri karşılayan, yiyeceklerin ve içeceklerin muhafaza edilmesinden ve taşınmasından sorumlu olan ve servis sonrası işleri yürütmekle görevli çalışandır.
Garson Ne Demek? Lokanta ya da kafelere yemek ya da bir şeyler içmek amacıyla gelen müşterilere, hizmet etmekle yükümlü olan ve onların masalarına bakan servis görevlisi, garson olarak tanımlanır.
Servis müdürü, bakım ve tamirat işlerinden sorumlu çalışanları yönetir. Teknik servis müdürü, teknik servis şefi ve servis sorumlusu bu meslek koluna dair yaygın isimlendirmelerdir. Teknolojik cihazlar, motorlu taşıtlar, ev eşyaları kurulum veya kullanım aşamasında destek almayı gerektirebilir.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
5434 sayılı kanunun 40 maddesindeki hükmüne göre belirlenen memurların emeklilik yaş sınırı dışında kalan kişilerin görev yapabilecekleri süre, 65 yaşını doldurdukları süre ile sınırlıdır. Yani 65 yaşını doldurmuş olan memurlar kendiliğinden emekli sayılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri