Normal solunum sesi, normal fonksiyonlu östaki tüpünü; ıslık sesi, kısmen kapalı östaki tüpünü; fokurdama sesi, orta kulakta sıvı biriktiğini; hiçbir sesin duyulmaması ise östaki tüpünün tamamen kapalı olduğu anlamına gelir.
Bu tür sesler bazı hastalar için çok rahatsız edici olabilir. Allerjide, basit bir üst solunum enfeksiyon veya sonrasında, burun tıkanıklıklarında VB. durumlarda kısa süreli yaşanan bu durumlar olabilir. Durum genellikle geçici bir östaki kanal sorunudur. Ancak bu durum uzun sürüyorsa önem arz edebilir.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
“Tinnitus” dediğimiz kulak çınlaması hastanın tek veya her iki kulağında duyduğu seslerdir. Bu ses motor gürültüsü, bir metale inceden vuruluyormuş gibi (hastalar bunu “vın” sesi olarak söylerler), su sesi, saat çalışıyor gibi olabilir. Çınlama sesi sürekli olduğunda kişiyi çok rahatsız edebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Derin nefes alma, meditasyon, yoga, gevşeme egzersizleri gibi stresi azaltan teknikleri denemek faydalı olabilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kulak uğultusunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Kulak ağrısı, zonklama şeklinde kimi zamanda şiddetli olabilir ve genellikle uykudan uyandıracak düzeydedir. Ayrıca ağrı aniden başlar. Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir.
Stres –Yoğun iş temposu
Stres kulak çınlamasına neden olur, kulak çınlaması da (duyuları kontrol eden) işitme merkezini uyarır. Hal böyleyken daha fazla stres hormonu salgılanır. Yani bu bir kısır döngüdür. Birey, kulak çınlamasına daha büyük bir stres ile tepki verir.
Susam yağını günde iki defa yapabilirsiniz. Günde 2 defa olmak üzere iki kulağınıza da 5 damla damlatarak kulak çınlaması şikayetinden kurtulabilirsiniz. Kulaktaki her türlü bakteri ve virüs oluşumunu yok eden elma sirkesi çok faydalı bir sirkedir. Elma sirkesi kulak çınlamasına birebir olarak bilinmektedir.
Kulak çınlamasının nedeni arasında bazı hastalıklar yer alabilmektedir. Normal şartlarda kulak çınlaması 5 gün veya bir haftadan ve genellikle 5 dakikadan daha az sürmektedir. Patalojik kökenli olan kulak çınlaması ise genellikle uzun sürer ve bu kişiyi oldukça zorlar.
ilişkili olabilir.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Allerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid problernleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler ve birçok diğer nedenler: bazı romatizma ilaçlan, bazı antibiotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin tinnitusa neden olabilir.
Tanı nasıl konur? Muayenede kulak zarında matlaşma gibi bir renk değişimi, bazen kulak zarında çökmelere rastlanabilir, kulak zarı arkasında hava kabarcıkları görülebilir. Kulakta sıvı birikiminden şüphelenilen hastada orta kulak basınç testi ve işitme testi tanıyı doğrular.
Kulak enfeksiyonlarının en sık görülen çeşitlerinden biri olan kulak nezlesi, enfeksiyon semptomları görülmeden sağlam bir kulak zarının arkasında sıvı birikimi olarak tanımlanıyor. Özellikle çocuklarda izlenen kulak nezlesi, tedavi uygulamadan kendiliğinden düzelebiliyor.
Normal şartlar altında kendiliğinden geçen orta kulak iltihabı 1- 2 hafta içerisinde geçmektedir. C vitamini tüketimine oldukça önem gösterilmelidir.
Bu kanamalar işitme sistemine fazla yakın olmasından dolayı kulak içinden direkt olarak beyinin algılama merkezine gönderiliyor ancak beyin dışarıdan değil içeriden aldığı bu sesi tam bir şekilde tanımlayamıyor. Bu sebeple bu sesi dışarıdan duyduğu ve en benzer ses ile eşleştiriyor yani rüzgâr sesiyle.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır.
Yukarıda sayılan belirtilere ek olarak panik ataklarında kulak çınlaması, boyun ağrısı, baş ağrısı, kontrolsüz çığlık atma, ya da ağlama görülebilir.
Eğer 2-3 haftayı geçen bir uğultudan bahsediyorsak mutlaka doktora gidilmeli. Altta yatan sebep belirlenirse sorun ortadan kalkabilir. Mesela kulak kiri gibi çok basit bir sebep bile uğultu, çınlama yapabilir. Basit bir işlemle bu sorunu ortadan kaldırırsanız uğultu da geçer.
Basınç problemi
Eğer orta kulaktaki basınç östaki borusu kullanılarak dengelenmezse, bu basıncın giderek düşmesi ile orta kulakta sıvı-kan birikmesi veya tüm zarlarda delinmeye kadar giden olaylar serisi gerçekleşir. Tüm bu olumsuzluklar işitme kaybı, baş dönmesi ve kulak ağrısı gibi sonuçları doğurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri