En az lise veya denge mezunu olunması ile beraber 4 yıllık lisans üzerinden pilot olmak mümkün. Bu bağlamda Pilotaj bölümü ile birlikte Sivil Havacılık Yüksekokulu ön plana çıkar. Bu bölümlerden mezun olunması doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kapsamında bir eğitim daha almak gerekmektedir.
a) En az 18 yaşında olmak. b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak. c) SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1. sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak. ç) SHGM tarafından yetkili kılınmış uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
Sivil havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Uçuş okulların listesini SHGM internet sitesinden veya aşağıda yer alan bağlantıdan görebilirsiniz. Pilot Olmak İçin Ne Mezunu Olmam Gerekiyor? Uçuş eğitimi almak için Türk Sivil Havacılık Mevzuatına göre lise mezunu olmak yeterlidir.
Zaten SGHM'nin sitesinde de belirtildiği gibi hava yolu pilotu (ATPL) lisansına sahip olmak için ödenmesi gereken ücretler, okullar arasında farklılık göstermekle beraber ortalama 80.000 euro civarındadır.
Hususi pilot lisansı almak için Genel Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş bir uçuş eğitim organizasyonunda veya tescilli kuruluşta en az 45 saatlik uçuş süresinin tamamlanmış olması gerekir. Uçuş Eğitimi Maksimum koltuk sayısı 4 kişiyi geçmeyecek tek motorlu uçaklarla yapılır.
İlgili 21 soru bulundu
Üniversitemiz Pilotaj Lisans Programı, Sivil Havacılık Yüksekokulu altında eğitim veren lisans düzeyinde bir programdır. Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz, Lisans Diploması ile birlikte SHGM'den Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı (ATPL-(A)) almaya hak kazanacaklardır.
Derslerin ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sınavı başarı ile tamamlayan öğrenciler; 45 saatlik uçuş eğitimine devam edebilir ve bu eğitimler sonuçta kontrol uçuşlarını başarı ile tamamladıklarında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen Hususi Pilot Lisansına sahip olurlar.
Pilotlar, genellikle havayolu şirketleri, özel jet sahipleri ve hava kargo şirketleri gibi kurumlarda çalışırlar. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir pilot maaşı 80.000 TL ile 150.000 TL arasında değişebilir.
Öncelikle sınavlarda birçok zorlu İngilizce testten geçmeniz gerekecek. Pilot olmaya karar verdiğiniz ve eğitim almaya başladığınız anda İngilizce seviyenizin gayet iyi olması şart. Eğitim esnasında dil öğrenmek gibi bir alternatif maalesef bu meslek için geçerli değil.
Türkiye'de sadece Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde pilotaj bölümü ücretsiz olarak sunuluyor. Diğer üniversitelerin hem eğitim hem de uçuş ücretleri oldukça yüksek. Tercih yapacak adayların, bu kriteri mutlaka göz önünde bulundurması öneriliyor.
En az 21 yaşında olup, lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak. SHGM tarafından düzenlenen 1. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak. Ticari pilot lisansı CPL(A) ve çok motor aletli uçuş IR(A) sertifikasına sahip olmak.
2.Fiziki Koşullar: Boy uzunluğunun en az 165 cm. en çok 190 cm. olması, vücut kitle indeksinin (VKİ) en fazla 30 olması (VKİ=Vücut Ağırlığı (kg) / Boy uzunluğunun karesi (m2)); dilinde kekemelik, pelteklik ve tutukluk bulunmaması gerekir.
Erkek adaylar için boy 1 metre 65 santimetre, kadınlarda ise 1 metre 60 santimetreden kısa olmaması şartı yapılan değişiklikle 1 metre 57 santimetreye indirildi. Boy uzunluğununda üst limit olan 1 metre 95 santimetre ve beden-kitle endeksindeki (BMI) 20-30 aralığındaki değere uygun olması şartı ise korundu.
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü Eğitim Ücreti
2023-2024 akademik yılında Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri eğitim ücreti (%50 indirimli) 43.750 TL'dir. Ücretlere KDV dâhil değildir. 2023-2024 akademik yılında Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (İstanbul) eğitim ücreti (%25 indirimli) 65.625 TL'dir.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, üniversitelerde Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık önlisans bölümüdür. Bölüm yalnızca TYT puanına göre öğrenci kabul etmektedir.
eleman.net verilerine göre, Pilot 2023 yılında ortalama 112.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pilot , Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 96.800 TL maaş alıyordu.
Pilotaj eğitimi ne kadar sürüyor? Teorik ve uygulamalı derslerden oluşan pilotaj eğitimi, 18-24 ay sürmektedir. Eğitim sonunda hangi lisansı alacağız? Uluslararası geçerliliği olan SGHM Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı (ATPL) verilmektedir.
Pilotların uluslararası havacılıkta İngilizce öğrenmeleri zorunludur. Çünkü İngilizce, tüm pilotların ve hava trafik kontrolörlerinin kullandığı standart bir dil olarak kabul edilir. Bu nedenle, tüm pilotların İngilizce konuşma, okuma, yazma ve anlama becerilerine sahip olmaları gerekir.
Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi'nde ücretli pilot yetiştirme programında ücret netleşti. THY için yetiştirilen pilotlar dışında ücretli pilot adayı da almaya başlayacak olan THY Akademi'den pilot eğitimi almak isteyenler 85 bin euro'yu (yaklaşık 850 bin TL) gözden çıkaracak.
Çalışılan özel firmaya göre de maaş değişir. Sivil pilot maaşları 40 bin TL'den başlayıp 120 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Yolcu uçaklarında bir tane kaptan pilot, bir tane de yardımcı pilot görev yapar. Yardımcı pilotlar ile kaptan pilotların arasında da maaş farkı bulunur.
Peki arama motorlarından en çok soruların “F16 pilot maaşı ne kadar?” sorusuna cevap arayalım. 2020 yılında F-16 pilotları 20 bin TL ile 30 bin TL arasında bir maaş alıyor. 2023 yılında bu rakamın 40 ile 60 bin TL arasında olması bekleniyor.
Tek pilot: 10 saat uçuş görev süresi, 5 saat uçuş süresi. Çift pilot: 10 saat uçuş görev süresi, 7 saat uçuş süresi.
İşletme El Kitabı içerisinde belirtilen usullere uygun olarak görevlerini yerine getirilebilecek yeterlilikte olmak (Boy, kilo, psikolojik test vb.) Yurt içi veya yurt dışında asgari 10 yıllık eğitim veren lise veya benzeri okul mezunu olmak. İngilizce bilmek.
MEZUNİYET SONRASI NERELERDE ÇALIŞABİLİRİM? Ulusal ve Uluslararası tüm Havalimanlarında, havayolu, yer hizmeti şirketi ve temsil gözetim şirketlerinde; Harekat Memuru, Load Master, Uçak Koordinasyon Memuru, Yolcu Hizmet Memuru, Kargo Memuru, Ekip Sorumlusu olarak çalışabilirler.
Seviye 4 dil yeterliliği 3 yıl, Seviye 5 dil yeterliliği 6 yıl, Seviye 6 dil yeterliliği süresiz olarak geçerli olacak. ICAO üyesi başka bir ülkenin sivil havacılık otoritesinden aldıkları lisansı Türk lisansına çevirecek pilotlar da, bu talimat kapsamında İngilizce dil yeterliliği sınavına girecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri