Küme baş ağrısı ataklarının tedavisinde migren tedavisinde sıkça kulanılan 'triptan' grubu ilaçlar da etkilidir. Özellikle cilt altına ve burun içine uygulanan triptanlar öncelikle tercih edilir. Küme baş ağrısı ataklarının tedavisinde ağızdan alınan klasik ağrı kesicilerin ise yeri yoktur.
Küme tipi baş ağrısı, genellikle başın tek tarafında veya göz çevresinde oluşan şiddetli bir baş ağrısı türüdür. Bu baş ağrısına 'küme' denmesinin sebebi, ağrının kişide ataklar halinde kümelenmesidir. Yani kişinin baş ağrısı yaşadığı bir dönemi ağrısız bir dönem takip eder. Daha sonra ise tekrar ağrı atağı olur.
Göz bozuklukları: Çocuklarda göz bozuklukları, gözde enfeksiyon, alerji, göz tansiyonu, göz yaralanması, göz kapağı iltihabı, göz siniri iltihabı gibi durumlar baş ağrısının göze vurması olarak meydana gelebilir. Sinüzit: Sinüzit, burun ve alın bölgesindeki hava boşluklarının iltihaplanmasıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Küme tipi baş ağrısında ağrı tipik olarak 15-180 dakika arasında sürer, gün içinde 1 ila 8 defa arasında tekrarlayabilir. Ataklar genellikle aylar ya da yıllar süren baş ağrısız dönemler ile ayrılmış olan, haftalar ya da aylar süren (sıklıkla 1-3 ay) küme dönemleri şeklinde ortaya çıkar.
Küme Baş Ağrısı Evde Nasıl Geçer
Küme baş ağrısı daha şiddetli ve zonklayıcı olduğu için %100 oksijen solumak ve burun spreyleri içe yarayabilir. Ayrıca antioksidan etkiye sahip olan yeşil çay da ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Küme baş ağrısı çok şiddetli olursa evde bakım doktoru hizmetine başvurabilirsiniz.
Küme baş ağrısı daha yaygın olarak erkeklerde görülür ve genellikle 20 ile 50 yaşları arasında ortaya çıkar, ancak kadınlar da bu durumu yaşayabilirler.
Bu tip ağrıların tetiklenmesinin sebepleri arasında uyku ve yemek düzensizliği, ağız içinde kötü konumlanan yirmilik dişler, yanlış yapılmış diş kanal tedavileri, aşırı alkol tüketimi ve sigara tüketimi de bulunur. Küme tipi baş ağrısı yaşayan kişilerin atak dönemlerinde alkol tüketiminden uzak durmaları gerekir.
Küme tipi baş ağrısı, başın bir tarafında, genellikle göz çevresinde hissedilen dayanılmaz ağrılar olarak tarif ediliyor. Küme tipi baş ağrılarının kesin nedeni bilinmiyor ancak küme baş tipi ağrısına vücudun biyolojik saatindeki anormalliklerin rol oynadığını düşünülüyor.
Küme tipi baş ağrısı nadir görülmesine rağmen en ağrılı baş ağrısı türlerinden biridir. Ağrı o kadar şiddetli olabilir ki hastanın bu ağrıya dayanması kimi zaman çok güç olabilir. Ağrı başınızın bir tarafında, bir gözün içinde veya gözün çevresinde sıkıştırıcı, oyucu yoğun bir ağrı şeklindedir.
Küme Baş Ağrısı Tedavisi
Küme baş ağrısı tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılabilir. Tedavinin amacı ağrıyı azaltmak, atakları önlemek ve hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. İlaç tedavisi, oksijen tedavisi, nörostimülasyon tedavileri ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Tehlikeli baş ağrısı nedir? Aniden giren bir baş ağrısında sonra bulantı, kusma, vücutta kuvvet kaybı, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, yürümede dengesizlik, ateş ve bayılma gibi durumlar yaşanıyorsa ciddi bir rahatsızlığın sinyalleri ortaya çıkmış olabilir.
Sinüslerde iltihaplanma yani diğer deyişle sinüzit yere eğilip doğrulurken baş ağrılarınızın artmasına sebebiyet verebilir. Sinüzitte bu ağrı başta ve yüzde zonklayıcı bir his oluşturur ve genellikle iltihap temizlenince ortadan kaybolur.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Küme tipi baş ağrısı, bazı nörolojik semptomlarla birlikte görülebilir ve bu nedenle nöroloji doktorları tarafından değerlendirilmelidir.
Küme baş ağrısının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalığa genetik bir yatkınlık olduğu düşünülmektedir. Tipik olarak hastalarda alkol ile baş ağrılarının tetiklendiği görülür.
Migren atağının belirtileri arasında ışığa, sese ve kokulara karşı artan hassasiyet, mide bulantısı, kusma, tek gözde görme kaybı, konuşma güçlüğü ve başın bir tarafında baskın olan yoğun ağrı vardır. Kadınların yaklaşık %20'sinin, erkeklerin ise % 8'inin migren hastası olduğu bilinir.
Tek taraflı olarak, göz çevresinde gelişen küme tipi baş ağrısının, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, etkili bir tedavi süreciyle küme tipi baş ağrısının durdurulabileceğini ifade etti.
Göz yorgunluğu, gözlerde ağrıya ve göze vuran baş ağrısına yol açabilir. Göz enfeksiyonu veya iltihabı: Göz enfeksiyonları veya iltihaplanmalar, göz bölgesinde ağrıya neden olabilir.
Sıklıkla başın alın bölgesinde ensede sıkıştırma gerginlik uyuşma basınç şeklinde tarif edilir. Günün herhangi bir zamanında başlayabilir ancak akşam saatlerinde daha sık ortaya çıkan baş ağrısıdır. Stres, kaygı, yoğun iş temposu, uzun süre bilgisayar başında kalma, yoğun ders çalışma gibi durumlar ağrıyı tetikler.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Soğuk veya sıcak kompres uygulamak, su içmek, kahve içerek az miktarda kafein almak, zerdeçal veya zencefil çayı içmek, nane veya lavanta yağı koklamak, sessiz ve karanlık bir odada dinlenerek yüksek seslerden kaçınmak da baş ağrısını dindirmeye yardımcı olabilir.
Soğuk kompres: Ağrının geçmesi için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilmektedir. Islak bir bez ya da buz torbası başa konulduğunda baş ağrısı geçebilmektedir. Oksijen almak: Temiz hava almak bulunulan ortamı iyi havalandırmak baş oksijen alımını sağladığı için baş ağrısına iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri