Kümülasyon kelimesinin anlamı ise 'kümelenme' şeklinde tabir edilmektedir. Genel tabiri ile şirketler arası ticari konularda ele alınan menşe üzerinden değerlendirilen bir işlemdir. TDK'ya göre kümülatifin anlamı 'birikmiş, birikmeli ya da birikil' anlamlarına tekabül etmektedir.
Kümülatif ve kümülasyon terimleri tıpta sıkça kullanılmaktadır. Tıpta birikim, birikici, birikimsel, yoğun gibi anlamlarıyla kullanılan bu kelime, hemen hemen her uzmanlık alanında yer bulur.
Katlanmış, birikmiş, yoğun.
Aynı zamanda felsefi açıdan bir bilgi veya kümülatif bilgi biçiminde de ele alınmaktadır. Genel açıdan tanımına ele almak gerekirse; 'Birikerek artması yani verilerin birikmesi suretiyle üst üste toplanması' anlamına geldiğini söylemek mümkün.
Felsefe, düşünceler üzerine düşündüğü için kümülatif bir ilerleme sergiler. Yani yeni bir düşünce, kendinden bir önceki düşünce ile birleşir ve birbirinden bağımsız düşünülemez hale gelir. Fransızca kökenli olan kümülatif sözcüğü, birikimli yığılma ifadesinin eş anlamlısıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Kümelenen, katlanmış ve kümeli birikmiş, birbirine eklenerek büyüyen anlamları taşımaktadır. Felsefede Kümülatif Ne Demek? Felsefede kümülatif kelimesi ele alındığında, felsefe biriminin geçmişte gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda elde edilen bilgi birikimi üzerine yeni bilgilerin eklenmesi anlamına gelmektedir.
Kümülatif etkiler, birden fazla Projenin birleşik etkilerinin sebep olduğu çevresel ve toplumsal etkilerin alıcılar üzerindeki potansiyel etkileridir.
Pragmatik kelime anlamı olarak TDK açısından, 'yararcı ve iş ile eyleme geçme' biçiminde ifade edilmektedir. Fakat bu kelime felsefi açıdan bakıldığında daha derin bir anlama sahip. Bu doğrultuda pragmatik felsefi açıdan gerçeğin temel ölçütünün pratik değerler olduğunu savunur.
Tanımı itibariyle kümülatif kelimesinin anlamı 'Birikerek artması, diğer bir deyişle verilerin birikmesi suretiyle üst üste toplanması' biçiminde tabir edilmektedir. Örneğin her ay belli bir kazanç sağlamış firma için, bu ayların tüm kazançları bir araya getirildiğinde kümülatif cümlesi ortaya çıkar.
Spekülatif kelimesi TDK içerisinde farklı anlamlar sunmaktadır. Başlıca anlamı ise kişinin davranışlarında farklılık oluşması ve olayların çarpıtılması olarak bilinmektedir. Çoğu kişi davranışlarını farklı açılardan göstererek kendi işine geldiği gibi davranmaktadır.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Normatif kelimesinin sözlük anlamı kural koyucudur. Bunun dışında idealize edilmiş ve değiştirilmesi söz konusu olmayan tüm yaptırımlar da normatif olarak nitelendirilir. Örneğin tüm dogmalar normatiftir çünkü tartışmaya açık değildir. Normatif değerler ve sistemler, değer yargıları ve kurallar ortaya koyar.
Subjektif kavram, öznel olanı temsil eder ve olayları kendi bakış açısıyla değerlendirmek, olaylara kendi penceresinden bakma anlamı taşır. Nesnelerin gerçekliğine dayanmaz, bireylerin kişisel duygu ve düşüncelerine dayanır. Öznel bir yargının kişinin kendisine bağlı olarak değer biçilmesi için söylenmektedir.
İkili kümülasyon, çapraz kümülasyon ve tam kümülasyon olmak üzere üç çeşidi vardır.
Tercihli olmayan ve tercihli olmak üzere iki tür menşe kuralı söz konusudur.
d) Bölgesel kümülasyon: Bu Karar kapsamında bir bölgesel gruba dahil ülke menşeli olan ürünlerin, aynı bölgesel gruba dâhil bir başka ülkede ya da gruplar arasında kümülasyonun mümkün olduğu hallerde diğer bölgesel gruba dâhil bir ülkede daha ileri düzeyde işçilik ve işlemden geçmiş olmaları veya imal edilmiş bir ürüne ...
kümülatif - Nişanyan Sözlük. Fransızca cumulatif “biriken, birikimli” sözcüğünden alıntıdır.
Objektif kelimesinin birinci anlamı nesnellik, sübjektif karşıtı, tarafsızlıktır. İkinci anlamı ise dürbün veya mikroskoptur. Objektif kelimesi Latince nesne kelimesinden türemiştir. Bu sebeple Nesnel anlamına gelmektedir.
Felsefe, kümülatif bir bilgidir. Yani, felsefe tek bir konudan değil, bir çok konunun ve düşüncenin sonucunda bilgilerin yığılarak felsefeyi oluşturmasıdır. Kümülatif, sözcük anlamı olarak yığılma anlamına gelir.
Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, "mutlak"a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan ...
Kaynağı Fransızca olan morfoloji yapı bilimi anlamına gelmektedir. TDK morfolojinin tanımını iki farklı şekilde yapmaktadır. Bunlardan birincisi dil bilgisinde kullanılmakta olan yapı bilgisi anlamına gelmektedir. İkinci anlamı ise en yaygın olarak kullanılan anlamı olan yapı bilimidir.
Entelektüel ya da aydın veya münevver, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da şahsî amaçlarına erişmekte kullanan kişi.
Öncelikle Kümülatif, kelime anlamı olarak birikmiş, artan, yığılarak ilerlemekte olan anlamına gelmektedir. Kümülatif Vergi, bir personelin aylık brüt gelirinden genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası çalışan payının çıkarılması ile kalan tutarın her ay birikerek ilerlemesidir.
Kümülatif nedir? Kümülatif kelimesi Fransızca “biriken, kümeli” anlamlarına gelen “cumulatif” kelimesinden dilimize geçmiştir ve “yığılarak biriken, kümelenen, birbirine eklenerek büyüyen, kümeli, birikmiş, katlanmış” anlamlarına gelir. Ekonomide “toplanarak gelen, biriken” anlamlarında kullanımı da yaygındır.
Kümülatif, bir şeyin veya bir sürecin zaman içinde birikimli olarak artması veya toplanması anlamına gelir. Kümülatif, daha önceki değerlerin üzerine eklenen veya birikimli olarak hesaplanan bir miktarı ifade eder. Örneğin kümülatif gelir, bir şirketin faaliyetleri sonucunda elde ettiği toplam geliri temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri