Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap açılış işlemlerinizi tam mesai günlerinde saat 11:00-17:00 arasında gerçekleştirebilirsiniz. Kur değişim oranının hesaplamasında; her gün saat 11:00'de TCMB tarafından açıklanan USD/EUR/GBP alış kuru esas alınacaktır.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap açılışları iş günlerinde saat 11:00'den itibaren, hesap kapanışları şubelerimizden iş günlerinde 11:00-16:00 saatleri arasında yapılmaktadır.
Vade bitiminde; vade başlangıç tarihindeki açılış kuru ile vade sonundaki TCMB tarafından ilan edilen saat başı döviz alış kurlarından ilgili döviz cinsinin saat 11:00 kuru arasındaki değişim hesaplanacaktır.
Dövizden Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap açılış işlemlerinizi tam mesai günlerinde şubelerimizden saat 10.00-16.00 arasında; İnternet Bankacılığı, Mobil Bankacılık kanallarından saat 16.00 ve 17.30 saatleri arası hariç, hafta sonu ve resmi tatil günleri de dâhil olmak üzere gerçekleştirebilirsiniz.
Hesap kapama işlemi o gün TCMB tarafından en son açıklanan saat 11:00'deki Amerikan Doları alış kuru dikkate alınarak gerçekleştirilir. Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesabı'na vade boyunca yeni para eklenemez, ancak yeni bir hesap açılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kur korumalı mevduat şartları uyarınca vade sonunda hesap açılışı ile vade sonu arasındaki kur farkı, TCMB'nin ilgili tarihlerde saat 11.00'da açıkladığı döviz kuru oranlarına göre hesaplanır; mevduat üzerinden kur getirisi ve mevduat faiz getirisi belirlenerek karşılaştırılır.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Vade sonunda kur farklılığının faiz oranı üzerinde olması durumunda oluşabilecek fark müşterimizin hesabına TL olarak yansıtılacaktır.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
İş günlerinde saat 14:00'e kadar yapılan para yatırma işlemlerinde, hesabınızın vade başı aynı gün, saat 14:00'ten sonra veya tatil günlerinde yapılan para yatırma işlemlerinde hesabınızın vade başı, bir sonraki iş günü olur. E-vadeli hesabınız hangi vade ile açılmışsa, aynı vade ile otomatik olarak temdit olur.
Kur korumalı hesabın vadesi dolduğunda güncel döviz kuru göz önünde bulundurulur. Vadenin dolduğu gün saat 11.00'de açıklanan döviz kuru, açılış tarihindeki değerden daha düşük ise faiz oranının getirisi anaparaya yansıtılır. Kısacası bu hesap türünde döviz düşse dahi kişi maddi açıdan zarara uğramamış olur.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır. Vade başındaki temdit türü tercihinize göre veya vade sonunda talep etmeniz durumunda, hesabınızı yenileyebilirsiniz.
✔ Kur artışı, mevduat sahibine ödenen faizden yüksek olduğu sürece, döviz cinsi KKM'nin, TCMB'ye aktarılan döviz bir çırpıda harcanmadıkça, TCMB'ye ne zarar ne da kâr yazdırdığı belirtilebilir. Ancak, döviz bir çırpıda harcanıyorsa, lira cinsinden KKM'ye benzer bir zarar ortaya çıkıyor.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Dolarizasyonu engellemek için icat edilen “Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda. Yasal düzenleme gereği 31.12.2023'te sona ermesi gerekiyor.
Örneğin; 10.000 TL ile hesabı açtığınızı ve dolar kurunun hesap açılışında 10 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda paranızın dolar karşılığı 1.000 dolar olmaktadır. Vade öncesi çıkış yaptığınızda ise dolar kuru 9 TL ise 1.000 dolara karşılık gelen TL tutarı 9000 TL olmaktadır ve bu tutar geri çekilebilmektedir.
Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin. Bu durumda, fatura tutarı 4.000x 7=28.000 TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 4.000×7,38=29.520 TL olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri