Bilim insanlarının içerisinde yaşadığı kavramsal sistem ve kültür onlara neyi öğretmişse, bilim insanları için paradigma odur. Paradigma değişimleriyle bilim topluluğunun yaşadığı dünya da değişir. Bir konuda yapılan çalışmada aynı olguyu en iyi ve en tutarlı olarak açıklayan kuram ön plana çıkar ve paradigma oluşur.
Esas olarak, bir bilim çevresine belli bir süre için egemen olan model, anlamını verir. Bir kuramın paradigma olması için öyle bir yenilik getirmesi lazımdır ki, hem rakipleri varsa şaşırsın ve hayran olsun, hem de çağını aşarak ilerideki görüşlere kapı açsın.
Paradigma, doğruluk ve gerçekliğin doğasına ilişkin varsayımları araştırılabilecek nitelikteki soruları ortaya koyan ve bunların nasıl yapılacağına ilişkin bir felsefi ya da çerçevesidir.
Paradigma, algı düzeneği demektir. Herkesin paradigması farklıdır. Örneğin; trende giderken, bir baba, 3 evladıyla oturup, sürekli ağlayan çocuklarına hiç, susun, demeden yolculuğa devam ettiğinde; siz ona ne gamsız adam, diyebilirsiniz.
“Belli bir topluluğun üyeleri tarafından paylaşılan inançların, değerlerin ve tekniklerin bütünü de paradigma denmektir.” Khun bu tanımlamaları “Bilimsel Devrimlerin Yapısı” adlı eserinde şu şekilde açıklamıştır: “Yerleşik kullanımıyla paradigma, kabul görmüş olan model ya da örnek demektir.
İlgili 15 soru bulundu
Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve ussal olmasıdır. Ayrıca bir kuram, açıklanabilir genel bağımsız ilkelere dayanmaktadır. Bu ilkelere bağlı kalarak doğada sonuçların nasıl örneklendirileceğini açıklamaya çalışır.
Paradigma, bilim insanlarının dünyaya bakış açısını şekillendirmek amacıyla kullanılmakta oldukları görüşe denilmektedir. Paradigmalar bir araştırma üzerindeki hakimliği bulunan kavramlardır. Buna göre dönemin bilim insanları ve düşünürleri tarafından benimsenip benimsenmemesine göre belirlenmesi söz konusudur.
Bunlar; pozitivist paradigma, eleştirel paradigma, yorumlayıcı ve postmodern paradigma olarak görülmektedir.
İşte, Paradigma kavramı ilk kez dağarcığımıza, bu kitap ile, Kuhn tarafından sokulmuştur. Kuhn, kitabında paradigma kavramını ortaya atmış ve bu kavrama dayalı olarak bilim ile bilim adamı kavramlarını yeniden radikal bir şekilde tanımlamış ve de bilimsel devrimlerin yapısına ilişkin bir önerme ortaya koymuştur.
1. model, örüntü veya temsili örnek; araştırılmakta olan bir sürecin ya da davranışın bileşenleri, işlevleri ve karşılıklı ilişkileri. 2. bir disiplinin kuramsal çerçevesini ya da genel bakış açılarını görüş birliğiyle oluşturan sayıltı, tutum, kavram, değer, süreç ve teknikler kümesi. Alan Adı: Yöntembilim.
Bu çalışmanın hedefi, Thomas Kuhn'un “paradigma” kavramını analitik bir düzlemde incelemektir. Bu çerçevede, gerek Kuhn'un 1962 tarihli Bilimsel Devrimlerin Yapısı, gerekse de ilgili sonraki çalışmaları üzerinden, “paradigma” terimi derinlemesine çözümlenecek ve açıklanmaya çalışılacaktır.
Paradigma, belli bir zaman dilimi içinde bir grubun ya da topluluğun düşünme biçimi ve davranışlarını belirleyen bir dünya görüşü, bilgi dayanağı, bir izlenceler bütünü, bir perspektif, bir model olarak tanımlanabilir.
Türkçede “cümleden ses”e kadar birbirini izleyen ve aynı düzeye bağlanan dil birimleri arasında yatay ilişki (sentagma), birbirinin yerini alabilen ve aynı düzeye bağlanan dil birimleri arasında düşey ilişki (paradigma) vardır.
Şartlanma ve ön yargılar ile birlikte hem kişisel hem de toplumsal bazda meydana gelen ortak değerlere paradigma adı verilir. Birçok bilim insanına ve kanaat önderine göre ise paradigma, toplumların düşünüş biçimi, paradigma olarak adlandırılır.
Kuantum paradigması; fizikte atom altı parçaların etkileşim ilişkisini, sistem ve süreç mantığı içinde çoklu, belirsiz ve kesin olmayan etkileşim ağları içinde sunmuştur. Canlı organizmalara ilişkin açıklama şeması da sinir ağlarının etkileşi- minde ortaya çıkan sistem ve süreçler olarak yapılanmıştır.
Paradigma değişimi, herhangi bir alanda yerleşik tüm kurallar ve uygulamaların, içinde bulunulan çağa uygun kavrayış, bakış açıları ve anlayışlarla kökten bir değişime uğraması durumudur. Yaşanılan bu kökten değişim sonrası, yeni bir anlayış ve kavrayış biçimi olan farklı bir paradigma doğar.
Paradigma değişimi bu tür bir "intibah"la gerçekleşir. Farklı bir şeyi okumak, seyretmek, dinlemek, farklı bir mekânda bulunmak, hâl ehli bir insanla hasbihâl etmek, eğer gerekli şartlar mevcutsa, paradigmaları sarsar ve değiştirir. Bu, "niyet"e bağlı bir "nazar" değişimidir.
olağandışı, dikkate değer bir olay ile ilgili belirleyici niteliklere ışık tutan modeldir. tercihen ideal model esasına dayanır. toplumsal bilimlerde, yaklaşım ve model terimlerinin biraraya getirildikleri zaman ifade edecekleri anlam için kullanılmaktadır.
Modern paradigma olguları neden sonuç ilişkileri temelinde açıklama çabasında olan pozitivist yönteme yaslanmaktadır. Bu bilimsel yöntem, doğal ya da toplumsal ilişkileri belirleyen nesnel, evrensel, mutlak yasalar olduğunu; akıl ve bilim aracılığıyla bu yasalara ulaşılabileceğini kabul etmektedir.
Alternatif Paradigmalar ve Bilim Anlayışı
Guba ve Lincoln'ün (1994) sınıflamalarına dayanarak bunları, post-pozitivizm, eleştirel teori ve inşacılık olarak belirtmek mümkündür.
Nicel araştırmada araştırmacıya yüklenen rol, kendinden bağımsız gerçeği yansız ve nesnel bir şekilde sunmasıdır. Nitel araştırmada ise gerçeklik insan tarafından oluşturulan yorumsal bir süreçtir. Bu yüzden onu oluşturan bireyden bağımsız düşünülemez.
Paradigma kavramı ilk olarak Thomas Samuel Kuhn tarafından kullanılmıştır. Paradigmayı, dünyayı algı- lamak için gerekli olan zihinsel düşünce tarzı olarak ifade etmek mümkündür. Paradigmatik dönüşüm ise, eski oyunu yeni kurallarla oynamak anlamına gelmektedir.
Yorumsamacı paradigma, dünyayı ve sosyal olayları bireyin kişisel tecrübeleri bağlamında anlamlandırmaya çalışır. Bunu yaparken de birleşik içiçe geçmiş ve sıralı insan ilişkilerini anlayıp yorumlamaya uğraşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri