Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Muz, Kur'ân'da sadece bir yerde geçer: "Ashab-ı yemin ki ne ashab-ı yemin! Ne mutludur onlar! Dalbastı kirazlar, dolgun salkımlı muzlar, yayılmış gölgeler... Şırıl şırıl akan sular... Tükenmeyen, eksilmeyen, hiçbir surette esirgenmeyen birçok meyveler içindedirler." (Vâkıa, 28-33).
Kur'ân-ı Kerîm‟de hem dünya hem de ahiret hayatı bağlamında yedi çeşit meyveden söz edilmiştir. Bunları hurma, üzüm, incir, zeytin, nar, muz ve kiraz şeklinde saymamız mümkündür.
Kiraz, Kur'ân'da bir yerde geçer: 28. 84.
İNSANA EN YAKIN MEYVE
Allah ve Rasülü'nün özel temasta bulundukları insan için mutlak faydalı meyveler olduğunu ve bunların isimlerinin Kuran'da zikredildiğini belirten Bulut, bu meyvelerin zeytin, incir, muz, üzüm, kiraz, nar ve üzüm olduğunu söyledi.
İlgili 36 soru bulundu
Bu besinlerden bir tanesi olan meyve kategorisinde yer alan cennet meyvesi olarak adlandırılan hurma oldukça yararlı bir meyvedir. Farklı birçok ismi bulunan trabzon hurması, japon hurması, cennet hurması veya akdeniz hurması olarak da adlandırılır.
Damarları ve kalbi korur. Karpuz: Önemli bir diğer antioksidan kaynağı cennet meyvesi karpuzdur.Bağışıklık sistemini güçlendirir.
İslam dininde cennet meyvesi olarak aktarılan üzüm, Kuran-ı Kerim'in 11 ayet-i kerimesinde geçmektedir. Özellikle Yasin Suresi 34. Ayette 'Biz orada hurmalıklardan ve üzüm bağlarından bahçeler kıldık ve içlerinden pınarlar akıttık' şeklinde cennet anlatılmaktadır.
Kur'an'da zikri geçen hayvanlar şunlardır: Aslan, at, balık, bal arısı, bıldırcın, bit, çavuş kuşu, çekirge, deve, domuz, eşek, fil, hüdhüd kuşu, inek, karga, karınca, keçi, koyun, kurbağa, kurt, köpek, maymun, pervane, sinek, sivrisinek, örümcek, yılan.
Bakara / 61. Ayet
Bir zamanlar siz de: “Ey Mûsâ! Tek çeşit yemeğe artık dayanamayacağız. Bizim için Rabbine dua et de bize yerin bitirdiği şeylerden; sebze, kabak, sarımsak, mercimek ve soğan çıkarsın!” demiştiniz.
İncir, Allah'ın insanlar üzerindeki rahmetinin bir göstergesidir. Rabbimiz bu mübarek meyve içinde, insanın ihtiyacı olan maddeleri, onun sağlığına uygun bir denge ile adeta paketlenmiş bir şekilde bizlere sunmuştur.
Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır. Yunan mitolojisinde eski insanların bütün meyvelere aynı ismi takmaları sonucu elma olarak adlandırılmış olduğu varsayılmaktadır.
İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki (erkek incir) çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gerekir. Lezzetli bir incirin sırrı da ilekte saklı. İlekleme, istenilen özelliklere sahip ağacın erkek meyvesinin dişi ağaca asılması ile sağlanıyor.
Tüm dinlerde cennet ağacı olarak kabul edilen incir, insanlık kültürü içerisinde her zaman ayrı bir konumda yer almıştır. Hz. Âdem cennette çıplaklıklarını örtmek için incir yaprağı kullanmıştır. Hz. Âdem ve Havva'ya yaprak verdiği için incir ağacı, Allah tarafından içi ve dışı yenebilir meyve vermekle ödüllendirilir.
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
Zencefil İle İlgili Ayetler Nedir? İnsan Suresi, 17. ayet: Orada onlara bir kadeh içirilir ki, karışımı zencefildir.
Haberini ayetlere dayandırarak devam eden gazete, “Yılan, akrep, fare, kurt, karga ve çaylak hakkında ise, Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz bunların hilde de, haremde de öldürülmelerini emretmiştir.” şeklinde yazdı.
Hamam böceği de dünyanın en temiz hayvanları arasında değerlendirilmektedir. Hamam böceğinin Latince ismi Blattodea olup bu hayvanlar çoğu zaman yuvalarında yaşarlar. Hamam böceğinin dünya üzerinde 4 bini aşkın türü bulunmaktadır.
Üzerine gölge yapması için, orada asma kabak cinsinden bir ağaç bitirdik. Ve üzerine (gölge yapması için) Bir asma kabak ağacı bitirdik. Üstüne (güneşden muhâfaza içün) kabak ağacı bitirdik. (O açık alanda)[*] onun üzerini örtecek kabakgillerden bir bitki bitirmiştik.
Şarabın hammaddesi olan üzümün, mitolojide tanrıların içkisi olarak kabul edilmesine ve Tevrat, İncil ve Zebur'da şaraptan kutsal içki olarak bahsedilmesine bağlı olarak yapılan araştırmalarda üzümün Türk kültür ve mitolojisinde; güzellik, bereket, kan, can, aşk ve sağlığın sembolü olduğu tespit edilmiştir.
Üzüm, en sevdiği meyvelerden biridir. Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir. Ziyad b. Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir.
Cennet Elması (hurması) Latince kaynaklardaki ismi ile 'Diospyros kaki L' olarak karşımıza çıkar. Diospyros adı Antik Yunanda Baş Tanrı Jüpiter'i simgeleyen 'Dios' ve 'pyros' (tane) kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiş olan 'Kutsal Meyve' ya da 'Tanrıların Yiyeceği' anlamını taşır.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri