Bu insanlar içerisinde ismi doğrudan zikredilen tek hanım, Hazret-i Meryem'dir. Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'in annesinin ismi bile Kur'ân-ı Kerîm'de yer almazken, Hazret-i Meryem'in isminin, hem de defalarca zikredilmesinin elbette pek çok hikmeti vardır. Kadınlardan peygamber gelmemiştir.
Bunlar Firavun'un hanımı Asiye, İsa aleyhisselamın annesi Meryem, Efendimiz (asm)'in hanımı Hatice ile kızı Fatıma validelerimizdir. Şurasını unutmamak gerektir ki, Allah (cc) kimseye rastgele lütufta bulunmaz, sebepsiz ikramlar ihsan eylemez.
Kur'an'a göre, Meryem, İmran'ın kızı (Al-i İmran 33-42) ve Harun'un kız kardeşidir (Meryem Suresi:28). Meryem'in İslam'da çok önemli bir konumu olduğunu belirten pek çok ayet bulunmaktadır: Meryem Suresi'nde de anlatılan "Bakire Meryem"in çocuk doğurması hikayesi.
Meryem adı Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üçü Îsâ b. Meryem şeklinde olmak üzere otuz dört yerde geçmekte, ayrıca Kur'an'ın on dokuzuncu sûresi bu isimle anılmaktadır. Hz. Meryem, Kur'an'da ismiyle anılan yegâne kadındır. Babasının adı İmrân'dır (Âl-i İmrân 3/35; Tahrîm 66/12).
3 - Erkekler kelimesi 17'si , 9'u da şeklinde olmak üzere 26 defa geçmektedir. Kadınlar kelimesi ise sadece şek- linde 38 defa geçmekte ve ayrıca başka formlarda da gelmektedir (Çev. notu). 4- Çeşitli formlarda 42 defa (Çev.
İlgili 34 soru bulundu
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir olgudur. otoritesi tarafından sınırlandırılması üzerinde durulacaktır. ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Neticede Allah melek vasıtasıyla ruhu üfleyince Meryem hamile kaldı (krş. Enbiyâ 21/91; Tahrîm 66/12). Tefsirlerde hamilelikle ilgili olarak bir saat ile dokuz ay arasında farklı sürelerden söz edilmiş olmakla birlikte (Râzî, XXI, 202) çoğunluk sürenin dokuz ay olduğu kanısındadır (İbn Kesîr, V, 216).
Hz. Meryem, Allah'ın güç ve kudretinin eseri olarak, oğlu İsa'ya babasız bir şekilde hamile kalmıştır.
Kız çocuklarına verilen Hatice ismi Kur'an'da yer almamaktadır. Fakat Hatice ismi Peygamber Efendimizin ilk eşinin ismi olmaktadır. Bu nedenle özel bir anlamı bulunmaktadır. Bu nedenle Hatice ismini çocuğunuza verebilirsiniz.
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Meryem 14 yaşlarında iken bir gün hücresine Hz. Cebrail gelir ve kendisine Allah (c.c.) tarafından evlat verileceğini müjdeler. Bu hadise tüm ayrıntıları ile Kuran'da Meryem Suresinde anlatılmıştır.
Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
Cennetin Dört Hanımefendisi: Hz.Asiye, Hz.Meryem, Hz.Hatice, Hz.Fatıma.
“Cennet kadınlarının en hayırlısı İmran kızı Meryem'dir. Ve cennet kadınlarının en hayırlısı Huveylid kızı Hatice'dir.” (Taberî, ilgili ayetin tefsiri). Demek ki, onlardan her birisi, içinde bulundukları devirlerinin en üstün kadını olarak, cennette de kadınların en üstünüdür.
İbn Abbas'ın verdiği bilgiye göre, Resulullah (asm) şöyle buyurdu: “Cennetlik olan kadınların en faziletlisi şu dört kişidir: İmran'ın kızı Meryem, Huveylid'in kızı Hatice, Muhammed (asm)'in kızı Fatıma, Muzahim'in kızı (Firavun'un hanımı) Asiye.”
Allah Teala Hz. İsa'nın liyakatli ve takvalı olduğundan haberdar olduğu için bu imtiyazı ve bu ismet makamını amelini gerçekleştirmeden önce ona bir mükafat olarak vermiştir ve onu böyle bir makama seçmiştir.
5 büyük peygamberden biri olan Hazreti İsa, Kudüs'te dünyaya gelmiştir. İslam kaynaklarına göre Hazreti İsa, Hazreti Meryem'in Allah'ın takdiri ile hamile kalmasından sonra doğmuştur.
Evlendikten sonra, Meryem'in evlenmeden önce hamile kaldığını öğrendi. Matta İncili'ne göre "doğru bir adam olduğu ve onu herkesin önünde utandırmak istemediği için" ondan sessizce ayrılmaya karar verdi; ancak bir melek Yusuf'a rüyasında görünerek "Davut oğlu Yusuf, Meryemi kendine eş olarak almaktan korkma.
Zekeriya, İslâm'a göre bir peygamberdir. Babasının adı Berahya (Berhiye) idi ve soyu Davud oğlu Süleyman Peygambere dayanıyordu. Meryem'in annesi Hanne (Hınne), Zekeriya'nın eşi el-Îşâ'nın (İşbâ, Îşâ) kızkardeşiydi.
Bu yüzden Al-i İınran-36 ayetinde geçen zürriyyeteha kelimesinin çoğul anlam taşıması ve bunun neticesinde Hz. Meryem'in ise sadece bir çocuğunun bulunması ve Hz. İsa'dan başka ne kız ne de oğlan çocuğunun olmaması gerçeği ile çelişmez.
Meryem annemizdir. Çünkü hem Hz. İsa'nın annesidir, hem de cennette Hz. Muhammed'in eşi olacaktır.
Kuzeydoğu Asya'da genellikle Rusya ve Çin'in topraklarını içeren Mançurya bölgesi ile Sakhalin Adası arasında yaşayan Nivkh veya Gilyak insanlarında poliandri gözlemlenir. Erkek sayısının kadın sayısından fazla olduğu bu toplumlarda bir kadının birden çok erkek ile evlenmesi mümkündür.
İşte ilginç Niyma topluluğu.... Niyma adındaki çok eşliliği kabul eden topluluk Nepal ile Tibet arasındaki Nyimba Vadisi'nde yaşıyor.
25 yaşına kadar bekâr; 25-50 yaş arasında tek evlilik hayatı; 50-60 yaş arasında çok evlilik hayatı; 60 yaşından sonra ise hiç evlenmedi. (Turan Dursun'un) diğer yapıtlarında ileri sürüldüğüne göre Muhammed aynı anda dokuz kadınla evli olmuş. Taberî gibi bazı tarihçiler, 15 kadınla evli olduğunu söylerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri